WYKŁADOWCY KONFERENCJI TSW 2023
Ekspert i praktyk w zatrudnianiu i delegowaniu pracowników spoza UE w segmencie Agro . Wspiera rekrutacją gospodarstwa indywidualne, grupy producenckie , przetwórnie, zakłady przemysłu rolno-spożywczego. Menadżer z wieloletnim doświadczeniem w budowaniu struktur organizacyjnych, realizacji projektów sprzedażowych , wdrażania rozwiązań pomagających w realizacji celów biznesowych w usługach i handlu. Od 2016 r. związany z rynkiem pracy. Współwłaściciel i zarządzający Timberworks sp z o.o. , specjalizującej się w rekrutacji, selekcji i delegowaniu pracowników. Realizuje zadania i doradza w zakresie legalizacji pobytu i prawa pracy na terenie Polski.
Początek oczekiwanych zmian w zatrudnieniu cudzoziemców – co nowego w segmencie AGRO w 2022 r ? | |||
Wednesday, January 12, 2022 | |||
Panel dyskusyjny: Ekologia czy ekologizacja? Strategia Zielony Ład, pomoże czy zaszkodzi w zielonych zmianach w ogrodnictwie? | |||
Thursday, January 13, 2022 | |||
Dynamiczna sytuacja na rynku warzyw w Rosji. Zmiany produkcji i handlu w ostatnich latach. | |||
Wednesday, January 12, 2022 | |||
W 2018 r rozpoczął pracę w firmie nasiennej Rijk Zwaan Polska, w której odpowiada za warzywa ekologiczne, dzieląc się z producentami zdobytym doświadczeniem.
Sprzedaż truskawek do sieci handlowych – czy warto ją rozwijać? | |||
Wednesday, January 12, 2022 | |||
Techniczny Manager Upraw, Agrosimex
Ekspert w dziedzinie upraw sadowniczych (specjalizuje się w ochronie i nawożeniu jabłoni, gruszy, czereśni), ponadto zarządza systemem sygnalizacji Info-Karta.
Regulatory wzrostu standardem obecnego sadownictwa – w jakich sytuacjach po nie sięgać, a kiedy ich użycie jest bezcelowe? | |||
Thursday, January 13, 2022 | |||
Urodzony w 1971 roku we Włocławku
Szkoło średnia Technikum Rolnicze Dobrzyniu n/W ukończone w 1991 roku.
Dalsza nauka na studiach magisterskich w Bydgoszczy – ATR wydział rolny.
Ukończony ATR wydział rolny w 1996 roku i Studia podyplomowe pedagogiczne. W tym też roku rozpocząłem pracę w ODR Zarzeczewo jako spec ds. warzywnictwa. Prowadziłem razem z ojcem gospodarstwo warzywnicze, gdzie testowałem nowe odmiany warzyw i nowe środki do produkcji ogrodniczej. Od 2005 roku W KPODR Minikowo
W 2005 roku ukończone studia podyplomowe Integrowanej Produkcji.
Od 2005 roku zacząłem pisać artykuły do prasy fachowej ogólnopolskiej. W ramach pracy prowadzę szkolenia dla producentów z byłego woj. Włocławskiego, a także z całego kraju piszę broszury i artykuły do Gazety Wieś Kujawsko-Pomorska wydawanej przez KPODR Minikowo, a także comiesięczne teksty do WiOM. W czasie okresu wegetacji na stronie KPODR i Grunt to Warzywa zamieszczane są aktualne filmy z zaleceniami uprawowymi.
Czy nowalijki potrzebują ochrony ? | |||
Wednesday, January 12, 2022 | |||
Od początku związana z ochroną roślin ogrodniczych. Swoją karierę zawodową zaczynała w Instytucie Sadownictwa i Kwiaciarstwa im. Szczepana Pieniążka w Skierniewicach, w Zakładzie Ochrony Roślin Ozdobnych. W powstałym później Instytucie Ogrodnictwa uzyskała tytuł doktora w dziedzinie nauk rolniczych, a w Zakładzie Ochrony Roślin Warzywnych i Ozdobnych piastowała funkcję Kierownika Pracowni Nematologii. Autor wielu publikacji i uznany specjalista w zakresie badań nad nicieniami pasożytami roślin. Zajmuje się problematyką chorób roślin związanych z żerowaniem nicieni. Wykorzystuje 20-letnie doświadczenie pracownika naukowego na potrzeby praktyki. Od 2018 roku prowadzi firmę NEFscience, gdzie realizowane są prace diagnostyczne i badawcze z pogranicza nematologii, entomologii oraz fitopatologii.
Skąd się biorą choroby odglebowe truskawek i jak im zapobiegać | |||
Wednesday, January 12, 2022 | |||
Urodził się w 1965 roku we Włoszech. Od 25 lat zajmuje się nawożeniem roślin. Współpracuj z kilkoma ważnymi producentami nawozów na świecie. Współpracuję m.in. z włoską firmą Grena, producentem biostymulatorów i nawozów organicznymi oraz firmą z Haifa Chemicals we Włoszech. Od dziesięciu lat pracuje również jako doradca ds. rolnictwa w firmie doradczej Herbaria we Włoszech.
Odżywianie truskawek ograniczające stres w nowych technologiach uprawy | |||
Wednesday, January 12, 2022 | |||
Produkt Manager w Timac Agro Polska. Zajmuje się promowaniem rozwiązań innowacyjnych we wszystkich uprawach. Wspiera sprzedaż oraz jest wsparciem technicznym pracowników terenowych. Współorganizator szkoleń wewnętrznych i zewnętrznych. Koordynator doświadczeń polowych na podległym terenie.
Od rozsady po plon – uprawa nowalijek kapustnych | |||
Wednesday, January 12, 2022 | |||
Nowalijki inaczej – zrównoważona produkcja warzyw w tunelach nieogrzewanych | |||
Wednesday, January 12, 2022 | |||
Z zawodu; Technik Ogrodnik. W firmie Agrosimex od 2,5 roku na stanowisku doradca sadowniczy. Posiada wieloletnie doświadczenie w ogrodnictwie, specjalista w dziedzinie ochrony i nawożenia upraw roślin jagodowych, przede wszystkim truskawek i borówek. Prowadzi własne gospodarstwo sadownicze.
Rola wapnia i krzemu w budowaniu trwałości owoców truskawki | |||
Wednesday, January 12, 2022 | |||
DNA – rewolucja w budowaniu jakości i nie tylko | |||
Thursday, January 13, 2022 | |||
Nowe zagrożenia ze strony patogenów na plantacjach truskawek i metody ich identyfikacji | |||
Wednesday, January 12, 2022 | |||
Praktyk, doradca, doświadczalnik, koordynator badań rejestracyjnych środków ochrony roślin.
Absolwent Ogrodnictwa na Akademii Rolniczej w Lublinie. Swoją karierę zawodową zaczynał w Sadowniczym Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Ogrodnictwa w Brzeznej. Od kilkunastu lat członek i doradca w Stowarzyszeniu Integrowanej Produkcji Owoców „PODKARPACIE” z siedzibą w Brzeznej. Obecnie Prezes Zarządu stowarzyszenia. Pracuje w Bayer Sp. z o.o. w strukturze Crop Science w dziale Field Solutions. Aktualne stanowisko: Agronomic Solution Manager – Horticulture and Potato.
Tarcznik niszczyciel coraz częstszy na terenie całego kraju – są skuteczne metody zwalczania tego szkodnika! | |||
Thursday, January 13, 2022 | |||
Jest menedżerem produktu w firmie Pop Vriend Seeds. Jego kariera obejmuje 30 lat w globalnej branży nasiennej, pracując w uprawach takich jak: kukurydza cukrowa, groszek, fasola, cebula, marchew i burak czerwony w obszarach produkcji, łańcucha dostaw, a także marketingu. Piet dołączył do Pop Vrienda w 2008 roku jako kierownik ds. produkcji nasion, a obecnie pracuje na całym świecie jako kierownik produktu ds. fasoli, marchwi i czerwonych buraków.
Produkcja nasion fasoli | |||
Wednesday, January 12, 2022 | |||
Ukończyłem studia na Wydziale Rolniczym Akademii Rolniczej we Wrocławiu w 1985 r.
Po odbyciu służby wojskowej (jestem oficerem rezerwy Wojska Polskiego) w 1987 r. rozpocząłem pracę na uczelni w Katedrze Ogrodnictwa. W latach 1988-1997 kierowałem Sadowniczą Stacją Dydaktyczno-Badawczą AR Wrocław zlokalizowaną w Samotworze pod Wrocławiem.
Później związałem się z przetwórstwem rolno-spożywczym, pracując kolejno w kilku zakładach: ZPOW Pietrzykowice k. Wrocławia, ZPOW Milejów k. Lublina, OK - Owocowe Koncentraty w Przeworsku.
Od 2011 r. jestem związany z firmą Bioconcept Gardenia Sp. z o.o. oraz Grupą Producentów BIO-FOOD Roztocze, firmami specjalizującymi się w przetwórstwie owoców i warzyw ekologicznych. Jestem zatrudniony na stanowisku kierownika działu surowcowego i zarazem doradcy technologicznego wspierającego rolników ekologicznych zrzeszonych w GP BIO-FOOD Roztocze oraz związanych umowami kontraktacyjnymi z firmą Bioconcept Gardenia SP. z o.o.
Od 2016 r. współpracuję z Instytutem Agrofizyki w Lublinie, a konkretnie z Panią Profesor Magdaleną Frąc.
Prowadzę wspólnie z żoną także niewielkie własne gospodarstwo ogrodnicze na Podkarpaciu specjalizujące się w produkcji owoców truskawek i malin. Testujemy również w naszym gospodarstwie dla GP BIO-FOOD Roztocze nowe odmiany i klony truskawek i malin.
Zastosowanie rozwiązań biologicznych w ekologicznej i integrowanej produkcji | |||
Wednesday, January 12, 2022 | |||
Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, doświadczony specjalista z zakresu ochrony upraw, a szczególnie ziemniaków i warzyw. Swoje doświadczenie zawodowe zdobywała m.in. na wieloletnim prowadzeniu badań poletkowych nad skutecznością i selektywnością środków ochrony roślin a także prowadząc doradztwo w zakresie układania programów ochrony roślin.
Jak chronić zrównoważone uprawy warzyw? | |||
Thursday, January 13, 2022 | |||
Doktor hab. nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia. Absolwent Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Od 2001 roku adiunkt w Instytucie Nauk o Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie w Zakładzie Technologii Owoców, Warzyw i Zbóż. Członek Polskiego Towarzystwa Technologów. Jego działalność naukowo-badawcza związana jest z takimi obszarami jak: stabilizacja związków bioaktywnych i barwy przetworów owocowych i warzywnych; żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego; flawonoidy jako naturalna ochrona roślin; wpływ procesu technologicznego i przechowywania na jakość przetworów. Jego dorobek obejmuje prace z zakresu oceny i optymalizacji procesów technologicznych otrzymywania soków, koncentratów soków, nektarów, napojów, win, dżemów, konfitur i produktów kiszonych oraz oceny przydatności nowych gatunków i odmian surowców do przetwórstwa.
Produkty wieloskładnikowe jako szansa zaistnienia na rynku. | |||
Thursday, January 13, 2022 | |||
Panel dyskusyjny: Aktualne wyzwania w sezonie 2022. Opłacalność produkcji ekologicznej i zrównoważonej. | |||
Thursday, January 13, 2022 | |||
Integrowana ochrona to nie tylko programy zabiegów! Co jeszcze brać pod uwagę, aby była skuteczna? | |||
Thursday, January 13, 2022 | |||
Z wykształcenia technolog żywności - specjalność inżynieria i aparatura przemysłu spożywczego, specjalność naukowa technologia przetwórstwa owoców i warzyw, a w szczególności innowacyjne techniki suszenia. Inne zainteresowania naukowe to działania na rzecz zwiększenia konsumpcji produktów roślinnych bogatych w naturalne składniki sprzyjające zdrowiu człowieka, badanie preferencji konsumenckich dla produktów o charakterze żywności funkcjonalnej i dietetycznej, ocena jakości surowców i przetworzonych produktów ogrodniczych, ocena sensoryczna owoców i warzyw oraz ich przetworów. Od 2019 członek Rady Fundacji Żywności Funkcjonalnej.
Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych (CPPO) - innowacyjne przetwórstwo | |||
Thursday, January 13, 2022 | |||
Panel dyskusyjny: Ekologia czy ekologizacja? Strategia Zielony Ład, pomoże czy zaszkodzi w zielonych zmianach w ogrodnictwie? | |||
Thursday, January 13, 2022 | |||
Współzałożyciel i prezes Stowarzyszenia AGROEKOTON, działającego na rzecz zrównoważonego rozwoju, innowacji w rolnictwie i produkcji żywności.
Absolwent Akademii Rolniczej w Lublinie, na kierunkach Ochrony Środowiska oraz Zarządzania i Marketingu w Agrobiznesie. Obronił pracę doktorską na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie z zakresu zrównoważonej ochrony roślin. Menedżer z 25-letnim doświadczeniem pracy w międzynarodowych koncernach z branży ochrony roślin. Zajmował się m.in. budowaniem strategii marketingowych i koordynacją projektów, kierując zespołami specjalistów na terenie 29 krajów Europy Centralnej i Wschodniej. Inicjator i lider międzynarodowych projektów badawczo- rozwojowych, dotyczących zrównoważonej produkcji ogrodniczej. Autor i współautor publikacji naukowych, propagator innowacji i działań na rzecz zrównoważonego rolnictwa i ochrony środowiska. Honorowy członek Krajowego Stowarzyszenia Przetwórców Owoców i Warzyw.
Sesja I: Aktualne wyzwania w sezonie 2022. Opłacalność produkcji ekologicznej i zrównoważonej | |||
Thursday, January 13, 2022 | |||
Zielony Ład, rewolucja czy ewolucja w ogrodnictwie? | |||
Thursday, January 13, 2022 | |||
Możliwe strategie w ochronie truskawek przed chorobami | |||
Wednesday, January 12, 2022 | |||
Adiunkt, pracownik naukowo-dydaktyczny Instytutu Nauk o Żywności SGGW w Warszawie. Prowadzi badania w zakresie zmian w składzie związków biologicznie aktywnych podczas procesu produkcji żywności z różnych segmentów. Zainteresowania badawcze obejmują również ocenę jakości ziarna kakaowego i czekolad oraz produktów owocowo-warzywnych, głównie soków. Jest autorem publikacji opisujących rezultaty wzbogacania często spożywanych produktów spożywczych w wartości odżywcze takie jak błonnik czy białko. Brał udział w zadaniach badawczych dotyczących badań wpływu nietermicznych metod obróbki na jakość produktów spożywczych oraz wytworzenia i oceny innowacyjnej żywności dedykowanej dla osób o specjalnych potrzebach żywieniowych.
Możliwości wykorzystania odpadów z produkcji roślinnej w przemyśle spożywczy | |||
Thursday, January 13, 2022 | |||
Z branżą sadowniczą związana zawodowo od ukończenia studiów oraz rodzinnie.
Profesjonalnym doradztwem w zakresie sadownictwa i upraw jagodowych zajmuje się od kilkunastu lat.
Autorka i współautorka artykułów popularnonaukowych i naukowych.
Innowacje w nawożeniu w trosce o plony, glebę i przyszłe pokolenia. | |||
Thursday, January 13, 2022 | |||
Absolwentka Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu SGGW w Warszawie, a także studiów podyplomowych z redakcji językowej tekstu na Uniwersytecie Warszawskim i Public Relations na SGH w Warszawie. Doktor nauk rolniczych w zakresie ekologii, ochrony środowiska i entomologii. Od 12 lat związana z firmą Plantpress, wydawcą czasopism o tematyce ogrodniczej. Redaktor naczelna periodyku „Truskawka, Malina, Jagody”, edytor biuletynów i książek branżowych, autorka publikacji naukowych i popularno-naukowych wydawanych w kraju i zagranicą, prelegent licznych konferencji branżowych. Najczęściej podejmuje tematy dotyczące ekonomii produkcji ogrodniczej, ochrony roślin i przygotowania produktów ogrodniczych do sprzedaży. Obecnie także specjalista ds. promocji i komunikacji w Instytucie Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach.
Rozwiązania do zwalczania chorób grzybowych w ekologicznej i zrównoważonej produkcji owoców. | |||
Thursday, January 13, 2022 | |||
Panel dyskusyjny: Aktualne wyzwania w sezonie 2022. Opłacalność produkcji ekologicznej i zrównoważonej. | |||
Thursday, January 13, 2022 | |||
Wychował się w największym sadzie Europy, czyli w Grójecko-Wareckim zagłębiu sadowniczym, gdzie od zawsze uprawiana jest również truskawka. Absolwent Ogrodnictwa na Warszawskim SGGW. Swoją ogrodniczą pasję rozwija prowadząc własne gospodarstwo, a od lat zajmuje się doradztwem i pomocą w uprawie i prowadzeniu plantacji roślin jagodowych. Hobbystycznie zajmuje się również pszczelarstwem. W firmie UPL pełni rolę specjalisty do spraw upraw jagodowych i dąży do tego by rozwiązania prezentowane przez firmę były zawsze trafione w jagodowe potrzeby.
Coraz mniej substancji w nowoczesnej uprawie truskawek | |||
Wednesday, January 12, 2022 | |||
Panel dyskusyjny: Ekologia czy ekologizacja? Strategia Zielony Ład, pomoże czy zaszkodzi w zielonych zmianach w ogrodnictwie? | |||
Thursday, January 13, 2022 | |||
Jest absolwentem Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie (kierunek-Sadownictwo).
Był kierownikiem sadu w Agrosad ( SZD w Lipowej), następnie w szkółce drzew owocowych na terenie Lubelszczyzny, prezesem Grójeckiego Centrum Sadowniczego w Nowej Wsi.
Od 10 lat jest doradcą sadowniczym działającym pod skrzydłami firmy Green Eco Poland, zajmuje się przede wszystkim poprawą jakości owoców w sadach i na plantacjach jagodowych, ich odżywianiem ze szczególnym uwzględnieniem biostymulatorów.
Autor wielu publikacji stale współpracujący z miesięcznikiem Sad Nowoczesny.
Współtworzący/współprowadzący cykl "Sady i Polemiki" na kanale Green Eco Poland, oraz komunikatów i filmów sadowniczych na portalu e-sadownictwo.
Można inaczej! Czyli jak, gdzie i kiedy sprzedawać jabłka, aby w pełni wykorzystać potencjał naszych sadów? | |||
Thursday, January 13, 2022 | |||
Organizacja przydomowej przetwórni owocowo-warzywnej. | |||
Thursday, January 13, 2022 | |||
W Agrosimex od 1997 roku. Ekspert w dziedzinie sadownictwa i marketingu sadowniczego. Organizator konferencji, spotkań i szkoleń. Koordynator Zespołu Doradców i marketingu sadowniczego. Wieloletnie doświadczenie w zakresie ochrony i nawożenia upraw sadowniczych.
Panel dyskusyjny | |||
Thursday, January 13, 2022 | |||
W 2004 r. obroniła pracę doktorska na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ, gdzie od 2005 r. pracuje jako adiunkt w Instytucie Technologii i Analizy Żywności. Zainteresowania badawcze obejmują charakterystykę składu i ocenę prozdrowotnych właściwości związków polifenolowych zawartych w owocach oraz ubocznych produktach przetwórstwa owocowo-warzywnego; również otrzymywanie ekstraktów bogatych w polifenole, ocenę ich właściwości przeciwdrobnoustrojowych oraz oddziaływania na organizmy zwierzęce. Zakres badań obejmuje także analizę jakościową i ilościową metabolitów powstających w układzie pokarmowym.
Róża owocowa jako surowiec dla przetwórstwa | |||
Thursday, January 13, 2022 | |||
Absolwent UP w Lublinie, wydz. Ogrodniczy. Pasjonat ogrodnik, od wielu lat związany z branżą ogrodniczą. Właściciel firmy Agro Spec, zajmującej się doradztwem w zakresie prowadzenia upraw ogrodniczych (warzywa, owoce). Współpracuje z firmami z branży Agro, prowadzi szkolenia z uprawy warzyw (nawożenie, ochrona, zalecenia). W sezonie organizuje warsztaty polowe, oraz wspólne wizyty w gospodarstwach.
Nowalijki inaczej – zrównoważona produkcja warzyw w tunelach nieogrzewanych | |||
Wednesday, January 12, 2022 | |||
Jak utrzymać jakość owoców w handlu? | |||
Thursday, January 13, 2022 | |||
Dr inż. Katarzyna Piasecka-Jóźwiak kieruje Zakładem Technologii Fermentacji w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. Prof. Wacława Dąbrowskiego Państwowym Instytucie Badawczym (BPRS – PIB). Prowadzi badania w zakresie funkcjonalnych preparatów mikrobiologicznych stosowanych jako kultury starterowe do żywności i pasz. Posiada doświadczenie jako lider i współautor kilkunastu grantów naukowych (w tym dotyczących produktów rolnictwa ekologicznego), finansowanych ze środków krajowych (NCBiR, MNiSW, MRiRW, NOT), a także prac badawczych realizowanych z funduszy regionalnych UE dla przedsiębiorców. Jest autorką wielu publikacji i patentów dotyczących zastosowania bakterii fermentacji mlekowej i drożdży w mikrobiologicznych metodach biokonserwacji. Obecnie jest zaangażowana w realizację projektu Neo Giant finansowanego z funduszy EU H2020.
Nowoczesne ujęcie tradycyjnej technologii - kiszenie z zastosowaniem kultur starterowych. | |||
Thursday, January 13, 2022 | |||
Biologiczna i biotechniczna ochrona roślin przed szkodnikami w uprawach ekologicznych i zrównoważonych. | |||
Thursday, January 13, 2022 | |||
Absolwent Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu SGGW w Warszawie. Redaktor i dziennikarz, od 2005 roku związany z prasą ogrodniczą. Od 2011 r. współwłaściciel firmy Hortus Media Sp. z o.o., wydawcy portali jagodnik.pl i warzywapolowe.pl oraz współwydawcy dwumiesięcznika „Jagodnik”. Specjalizuje się w tematyce roślin jagodowych, ze szczególnym zaangażowaniem w zagadnienia związane z uprawą borówki wysokiej i jagody kamczackiej.
Opłacalne systemy uprawy truskawek w tunelach na przyśpieszony zbiór | |||
Wednesday, January 12, 2022 | |||
Panel dyskusyjny: Ekologia czy ekologizacja? Strategia Zielony Ład, pomoże czy zaszkodzi w zielonych zmianach w ogrodnictwie? | |||
Thursday, January 13, 2022 | |||
Współzałożyciel i członek zarządu Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego ASAP, autor i współautor oraz redaktor główny Poradnika Rolnictwa Zrównoważonego ASAP, współautor i redaktor główny praktycznych szkoleń on-line z Rolnictwa Zrównoważonego.
Absolwent Akademii Rolniczej we Wrocławiu, kierunku Zootechnika, z wieloletnim, managerskim stażem rolniczym na terenie Dolnego Śląska. Obronił pracę doktorską na Akademii Rolniczej we Wrocławiu. Posiada 27-letni staż w firmach fitofarmaceutycznych, gdzie zajmował się zarządzaniem biznesem, rozwojem nowych produktów i technologii, a także ich bezpieczeństwem dla środowiska, w skali Europy Wschodniej oraz świata.
Współzałożyciel Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin, współzałożyciel i członek zarządu Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego ASAP.
Obecnie: niezależny ekspert rolniczy, Ekspert Zespołu Naukowego CSO Microbe Plus Sp. z.o.o oraz Członek Zarządu Hugo Green Solutions Sp. z o.o., zaangażowany w szereg projektów prowadzących do ochrony, zrównoważenia i regeneracji zasobów środowiska wykorzystywanych przez rolnictwo.
Po co nam regeneracja gleby w ogrodnictwie? | |||
Thursday, January 13, 2022 | |||
Regionalny Dyrektor Sprzedaży z regionu południowej wielkopolski w Timac Agro Polska.
Entuzjasta, analityk w tematyce upraw roślin. Angażujący się w doświadczenia, miłośnik innowacyjnych rozwiązań.
W Timac Agro aktywnie doradza klientom w zakresie upraw zwykłych i specjalistycznych od ponad 2 lat.
Od rozsady po plon – uprawa nowalijek kapustnych | |||
Wednesday, January 12, 2022 | |||
Gnilne choroby przechowalnicze oraz skuteczne metody ich zwalczania | |||
Thursday, January 13, 2022 | |||
Panel dyskusyjny | |||
Thursday, January 13, 2022 | |||
Sesja II: Ekologia czy ekologizacja? Strategia Zielony Ład, pomoże czy zaszkodzi w zielonych zmianach w ogrodnictwie? | |||
Thursday, January 13, 2022 | |||
Panel dyskusyjny: Aktualne wyzwania w sezonie 2022. Opłacalność produkcji ekologicznej i zrównoważonej. | |||
Thursday, January 13, 2022 | |||
Doświadczony Menadżer od lat pracujący w branży ogrodniczej. Absolwent Wydziału Ogrodniczego SGGW na specjalizacji sadownictwo. Wielokrotny prelegent na spotkaniach branżowych, szkoleniach dla sadowników, webinarach. W swojej pracy odpowiada za wprowadzanie na polski rynek produktów ogrodniczych oraz ich rozwój, z mocnym nastawieniem na rozwiązania integrowane, biologiczne, biostymulatory jak również narzędzia cyfrowe.
Poprawa jakości plonu owoców w zrównoważony sposób | |||
Thursday, January 13, 2022 | |||
Właściciel firmy Grow Concept. Absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Od wielu lat związany z branżą ogrodniczą, specjalizuje się w bezglebowej uprawie warzyw pod osłonami. Doświadczenie zawodowe zdobywał pracując w m.in. w firmie Tanake NTS oferującej rozwiązania z zakresu nawadniania i techniki szklarniowej. Przez ponad 8 lat był przedstawicielem terenowym i doradcą w firmie De Ruiter Polska. Po założeniu firmy Grow Concept w 2007 wdraża na polski rynek technologię uprawy w podłożu kokosowym oraz doradza w prowadzeniu upraw bezglebowych. W ostatnich latach zajmuje się controllingiem doradczym w uprawach szklarniowych w Grupie Mularski.
Prywatnie – miłośnik browarnictwa domowego i współzałożyciel browaru kraftowego The Garage Monks.
Fasola szparagowa na bardzo wczesny zbiór – nowalijka uprawiana w podłożu kokosowym, technologia uprawy | |||
Wednesday, January 12, 2022 | |||
Panel dyskusyjny: Aktualne wyzwania w sezonie 2022. Opłacalność produkcji ekologicznej i zrównoważonej. | |||
Thursday, January 13, 2022 | |||
Absolwent Ochrony Środowiska Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Posiada 10 letnie doświadczenie z prowadzenia doświadczeń nt. Ochrony Roślin w największej prywatnej jednostce badawczej w Holandii – VERTIFY.
Przez 2 lata Doradca dla Ambasady Królestwa Niderlandów w zakresie rozwoju agro-logistyki w Polsce oraz współpracy Polskich i Holenderskich firm oraz instytucji związanych z branżą ogrodniczą.
Od 4 lat związany z firmą Koppert Polska, gdzie specjalizuje się w zakresie ochrony roślin w uprawach pod osłonami na terenie całej Polski.
Nowe możliwości ochrony roślin, spełniające założenia Zielonego Ładu. | |||
Wednesday, January 12, 2022 | |||
Obroniła pracę doktorską na wydziale Rolnictwa i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego.
Dyrektor ds. produkcji ekologicznej w Farmie Świętokrzyskiej sp. z o.o.
Od 1991 roku zajmuję się rolnictwem ekologicznym, w zakresie doradztwa technologicznego lub pracy w jednostce certyfikującej.
Autorka książek i publikacji:
Książka „ABC ogrodnictwa ekologicznego” wydana w 1994 roku i tłumaczona na język litewski
Książka „Ochrona roślin w gospodarstwie ekologicznym” wydana 1998 roku.
Komentarze do Kalendarza biodynamicznego wydanego przez„Działkowiec” w latach 1994 – 1996
Współautor „Poradnika rolnictwa ekologicznego” wydanego w 2010 roku.
Artykuły w kwartalniku „Zdrowa Żywność”
Artykuły w miesięczniku „Warzywa”
Absolwent Akademii Rolniczej w Krakowie wydział Ogrodniczy magister inżynier nauk ogrodniczych . Posiada ponad 20-sto letnie doświadczenie w uprawie fasoli . Obecnie specjalista od nawożenia w Firmie Vitaflora .
Nawożenie i sterowanie fasolą szparagową w uprawie przemysłowej z zastosowaniem mieszanek nawozowych mikroelementowych | |||
Wednesday, January 12, 2022 | |||
Absolwentka Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu warszawskiej SGGW w zakresie ochrony roślin. Od ponad 10 lat zawodowo związana z systemami zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywności jako konsultant oraz audytor. Obecnie pracuje jako Sustainability Manager w firmie Döhlersp. z o.o.
i zajmuje się propagowaniem i wdrażaniem zasad rolnictwa zrównoważonego w całym łańcuchu dostaw.
Zrównoważony rozwój, dodatkowa papierologia czy przyszłość ogrodnictwa? | |||
Thursday, January 13, 2022 | |||
Plants i A.G.Young, oraz 15 lat jako kierownik plantacji owoców jagodowych w Szkocji. Jest zwolennikiem integrowanej produkcji owoców jagodowych. Prywatnie pasjonat ciągników marki Ursus.
Wyższy poziom przechowywania w kontrolowanej atmosferze. | |||
Thursday, January 13, 2022 | |||
Rejestracje zapraw nasiennych, ograniczenia i wskazówki na rok 2022 | |||
Wednesday, January 12, 2022 | |||
Posiada 23 lata doświadczenie w branży nasiennej. Rozpoczął jako kierownik sprzedaży i specjalista od produktu w byłej Jugosławii w firmie Seminis .Był odpowiedzialny za sprzedaż na Bałkanach w Polsce i krajach Beneluksu. Obecnie pracuje dla Pop Vriend Seeds jako kierownik sprzedaży i menadżer od fasoli w regionie Beneluks , Dania i Polska.
Rozwój i trendy na światowym rynku fasoli | |||
Wednesday, January 12, 2022 | |||
Panel dyskusyjny: Aktualne wyzwania w sezonie 2022. Opłacalność produkcji ekologicznej i zrównoważonej. | |||
Thursday, January 13, 2022 | |||
Nowa jakość w biostymulacji i odżywianiu truskawki | |||
Wednesday, January 12, 2022 | |||
Nowoczesne technologie analizy materiału roślinnego na obecność patogenów | |||
Wednesday, January 12, 2022 | |||
Entuzjastyczny specjalista upraw warzyw gruntowych.
Pochodzę z najdalszych krańców Polski Południowo-Wschodniej, gdzie urodziłam się w kapuście, a kalafiory i brokuły uprawiam od lat. Rumieńców mojemu doświadczeniu dodaje papryka gruntowa. Dzięki pracy u największego profesjonalnego producenta rozsad warzyw KRASOŃ mogę spiąć wiedzę o rozsadzie z doświadczeniem z własnego gospodarstwa generując unikalną informację dla producentów warzyw.
Od rozsady po plon – uprawa nowalijek kapustnych | |||
Wednesday, January 12, 2022 | |||
Kiszone warzywa - produkty o unikalnych właściwościach sensorycznych i dietetycznych. | |||
Thursday, January 13, 2022 | |||
Alumni of the Warsaw University of Life Sciences in Horticulture and postgraduate studies in the National School of Public Administration. From the beginning of professional work she has been dealing with horticulture sector. For several years she worked in the Ministry of Agriculture and Rural Development, managing the Department of Horticultural Products, Cooperatives and Groups of Agricultural Producers. Then she co-founded the first in Poland Association of Producers Organizations in Fruit and Vegetable sector. Since 2017, she has been associated with the banking sector. Co-author of reports and studies about horticulture and the functioning of the Common Agricultural Policy on the fruit and vegetable market in Poland.
Specjalista w dziedzinie uprawy warzyw oraz owoców miękkich. Od lat doradza klientom w powiatach kaliskim, pleszewskim, bolesławieckim oraz oleśnickim. Swoją wiedzę czerpie z doświadczeń i wieloletniej pracy w terenie. Organizator wielu spotkań z klientami, przy których dzieli się swoim doświadczeniem w zakresie rozsady roślin kapustnych i nowalijek. Aktywny pracownik terenowy w Timac Agro Polska
„IPM works: integrowana ochrona – to działa!”. Jak w praktyce sprawdza się integrowana ochrona w europejskich gospodarstwach sadowniczych? | |||
Thursday, January 13, 2022 | |||