WYKŁADOWCY KONFERENCJI TSW 2023


Andrzej Anasiak

Ekspert i praktyk w zatrudnianiu i delegowaniu pracowników spoza UE w segmencie Agro . Wspiera rekrutacją gospodarstwa indywidualne, grupy producenckie , przetwórnie, zakłady przemysłu rolno-spożywczego. Menadżer z wieloletnim doświadczeniem w budowaniu struktur organizacyjnych, realizacji projektów sprzedażowych , wdrażania rozwiązań pomagających w realizacji celów biznesowych w usługach i handlu. Od 2016 r. związany z rynkiem pracy. Współwłaściciel i zarządzający Timberworks sp z o.o. , specjalizującej się w rekrutacji, selekcji i delegowaniu pracowników. Realizuje zadania i doradza w zakresie legalizacji pobytu i prawa pracy na terenie Polski. 

Andrzej Anasiak
Andrzej Anasiak

Ekspert i praktyk w zatrudnianiu i delegowaniu pracowników spoza UE w segmencie Agro . Wspiera rekrutacją gospodarstwa indywidualne, grupy producenckie , przetwórnie, zakłady przemysłu rolno-spożywczego. Menadżer z wieloletnim doświadczeniem w budowaniu struktur organizacyjnych, realizacji projektów sprzedażowych , wdrażania rozwiązań pomagających w realizacji celów biznesowych w usługach i handlu. Od 2016 r. związany z rynkiem pracy. Współwłaściciel i zarządzający Timberworks sp z o.o. , specjalizującej się w rekrutacji, selekcji i delegowaniu pracowników. Realizuje zadania i doradza w zakresie legalizacji pobytu i prawa pracy na terenie Polski. 

Początek oczekiwanych zmian w zatrudnieniu cudzoziemców – co nowego w segmencie AGRO w 2022 r ?
Wednesday, January 12, 2022
Poseł Jan Krzysztof Ardanowski

Doradca prezydenta RP ds. Rolnictwa

Poseł Jan Krzysztof Ardanowski
Poseł Jan Krzysztof Ardanowski
Doradca prezydenta RP ds. Rolnictwa
Panel dyskusyjny: Ekologia czy ekologizacja? Strategia Zielony Ład, pomoże czy zaszkodzi w zielonych zmianach w ogrodnictwie?
Thursday, January 13, 2022
Roman Arkhipov

Wieloletni pracownik branży ogrodniczej w Rosji. Doświadczenie gromadził między innymi w Bejo Zaden koordynując sprzedaż w różnych rejonach tego kraju. Obecnie jako Managing Director w Koppert Rosja koordynuje współpracę firmy z gospodarstwami ogrodniczymi w całej Rosji. 

Roman Arkhipov
Roman Arkhipov
Wieloletni pracownik branży ogrodniczej w Rosji. Doświadczenie gromadził między innymi w Bejo Zaden koordynując sprzedaż w różnych rejonach tego kraju. Obecnie jako Managing Director w Koppert Rosja koordynuje współpracę firmy z gospodarstwami ogrodniczymi w całej Rosji. 
Dynamiczna sytuacja na rynku warzyw w Rosji. Zmiany produkcji i handlu w ostatnich latach.
Wednesday, January 12, 2022
Robert Bartkowski (Rijk Zwaan )

Absolwent Wydziału Rolniczego,  Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy. Od 20 lat aktywny w branży ogrodniczej. Praktyczne  doświadczenie  zdobywał pracując w przetwórstwie, uprawie i przechowaniu warzyw gruntowych. Uczestniczył w projektach mających na celu ograniczenie ilości stosowanych pestycydów, podniesienie aktywności  biologicznej gleby oraz poprawy jakości przechowywanych warzyw. Zwolennik bioróżnorodności, integrowanej i ekologicznej uprawy opartej na nowoczesnych technologiach.
W 2018 r rozpoczął pracę w firmie nasiennej  Rijk Zwaan Polska, w której odpowiada za warzywa ekologiczne, dzieląc się z producentami zdobytym doświadczeniem. 

 

Robert Bartkowski (Rijk Zwaan )
Robert Bartkowski (Rijk Zwaan )
Absolwent Wydziału Rolniczego,  Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy. Od 20 lat aktywny w branży ogrodniczej. Praktyczne  doświadczenie  zdobywał pracując w przetwórstwie, uprawie i przechowaniu warzyw gruntowych. Uczestniczył w projektach mających na celu ograniczenie ilości stosowanych pestycydów, podniesienie aktywności  biologicznej gleby oraz poprawy jakości przechowywanych warzyw. Zwolennik bioróżnorodności, integrowanej i ekologicznej uprawy opartej na nowoczesnych technologiach.
W 2018 r rozpoczął pracę w firmie nasiennej  Rijk Zwaan Polska, w której odpowiada za warzywa ekologiczne, dzieląc się z producentami zdobytym doświadczeniem. 
 
Ryszard Batolik

Ryszard Batolik
Ryszard Batolik
Sprzedaż truskawek do sieci handlowych – czy warto ją rozwijać?
Wednesday, January 12, 2022
Robert Binkiewicz

Techniczny Manager Upraw, Agrosimex

Ekspert w dziedzinie upraw sadowniczych (specjalizuje się w ochronie i nawożeniu jabłoni, gruszy, czereśni), ponadto zarządza systemem sygnalizacji Info-Karta.

Robert Binkiewicz
Robert Binkiewicz

Techniczny Manager Upraw, Agrosimex

Ekspert w dziedzinie upraw sadowniczych (specjalizuje się w ochronie i nawożeniu jabłoni, gruszy, czereśni), ponadto zarządza systemem sygnalizacji Info-Karta.

Regulatory wzrostu standardem obecnego sadownictwa – w jakich sytuacjach po nie sięgać, a kiedy ich użycie jest bezcelowe?
Thursday, January 13, 2022
Piotr Borczyński

Urodzony w 1971 roku we Włocławku

Szkoło średnia Technikum Rolnicze Dobrzyniu n/W ukończone w 1991 roku.

Dalsza nauka na studiach magisterskich w Bydgoszczy – ATR wydział rolny.

Ukończony ATR wydział rolny w 1996 roku i Studia podyplomowe pedagogiczne. W tym też roku rozpocząłem pracę w ODR Zarzeczewo jako spec ds. warzywnictwa. Prowadziłem razem z ojcem gospodarstwo warzywnicze, gdzie testowałem nowe odmiany warzyw i nowe środki do produkcji ogrodniczej. Od 2005 roku W KPODR Minikowo

W 2005 roku ukończone studia podyplomowe Integrowanej Produkcji.

Od 2005 roku zacząłem pisać artykuły do prasy fachowej ogólnopolskiej. W ramach pracy prowadzę szkolenia dla producentów z byłego woj. Włocławskiego, a także z całego kraju  piszę broszury i artykuły do Gazety Wieś Kujawsko-Pomorska wydawanej przez KPODR Minikowo, a także comiesięczne teksty do WiOM. W czasie okresu wegetacji na stronie KPODR i Grunt to Warzywa zamieszczane są aktualne filmy z zaleceniami uprawowymi.

Piotr Borczyński
Piotr Borczyński

Urodzony w 1971 roku we Włocławku

Szkoło średnia Technikum Rolnicze Dobrzyniu n/W ukończone w 1991 roku.

Dalsza nauka na studiach magisterskich w Bydgoszczy – ATR wydział rolny.

Ukończony ATR wydział rolny w 1996 roku i Studia podyplomowe pedagogiczne. W tym też roku rozpocząłem pracę w ODR Zarzeczewo jako spec ds. warzywnictwa. Prowadziłem razem z ojcem gospodarstwo warzywnicze, gdzie testowałem nowe odmiany warzyw i nowe środki do produkcji ogrodniczej. Od 2005 roku W KPODR Minikowo

W 2005 roku ukończone studia podyplomowe Integrowanej Produkcji.

Od 2005 roku zacząłem pisać artykuły do prasy fachowej ogólnopolskiej. W ramach pracy prowadzę szkolenia dla producentów z byłego woj. Włocławskiego, a także z całego kraju  piszę broszury i artykuły do Gazety Wieś Kujawsko-Pomorska wydawanej przez KPODR Minikowo, a także comiesięczne teksty do WiOM. W czasie okresu wegetacji na stronie KPODR i Grunt to Warzywa zamieszczane są aktualne filmy z zaleceniami uprawowymi.

Czy nowalijki potrzebują ochrony ?
Wednesday, January 12, 2022
dr Aneta Chałańska

Od początku związana z ochroną roślin ogrodniczych. Swoją karierę zawodową zaczynała w Instytucie Sadownictwa i Kwiaciarstwa im. Szczepana Pieniążka w Skierniewicach, w Zakładzie Ochrony Roślin Ozdobnych. W powstałym później Instytucie Ogrodnictwa uzyskała tytuł doktora w dziedzinie nauk rolniczych, a w Zakładzie Ochrony Roślin Warzywnych i Ozdobnych piastowała funkcję Kierownika Pracowni Nematologii. Autor wielu publikacji i uznany specjalista w zakresie badań nad nicieniami pasożytami roślin. Zajmuje się problematyką chorób roślin związanych z żerowaniem nicieni. Wykorzystuje 20-letnie doświadczenie pracownika naukowego na potrzeby praktyki. Od 2018 roku prowadzi firmę NEFscience, gdzie realizowane są prace diagnostyczne i badawcze z pogranicza nematologii, entomologii oraz fitopatologii.

dr Aneta Chałańska
dr Aneta Chałańska

Od początku związana z ochroną roślin ogrodniczych. Swoją karierę zawodową zaczynała w Instytucie Sadownictwa i Kwiaciarstwa im. Szczepana Pieniążka w Skierniewicach, w Zakładzie Ochrony Roślin Ozdobnych. W powstałym później Instytucie Ogrodnictwa uzyskała tytuł doktora w dziedzinie nauk rolniczych, a w Zakładzie Ochrony Roślin Warzywnych i Ozdobnych piastowała funkcję Kierownika Pracowni Nematologii. Autor wielu publikacji i uznany specjalista w zakresie badań nad nicieniami pasożytami roślin. Zajmuje się problematyką chorób roślin związanych z żerowaniem nicieni. Wykorzystuje 20-letnie doświadczenie pracownika naukowego na potrzeby praktyki. Od 2018 roku prowadzi firmę NEFscience, gdzie realizowane są prace diagnostyczne i badawcze z pogranicza nematologii, entomologii oraz fitopatologii.

Skąd się biorą choroby odglebowe truskawek i jak im zapobiegać
Wednesday, January 12, 2022
Stefano Corrà

Urodził się w 1965 roku we Włoszech. Od 25 lat zajmuje się nawożeniem roślin. Współpracuj z kilkoma ważnymi producentami nawozów na świecie. Współpracuję m.in. z włoską firmą Grena, producentem biostymulatorów i nawozów organicznymi oraz firmą z Haifa Chemicals we Włoszech. Od dziesięciu lat pracuje również jako doradca ds. rolnictwa w firmie doradczej Herbaria we Włoszech.

Stefano Corrà
Stefano Corrà

Urodził się w 1965 roku we Włoszech. Od 25 lat zajmuje się nawożeniem roślin. Współpracuj z kilkoma ważnymi producentami nawozów na świecie. Współpracuję m.in. z włoską firmą Grena, producentem biostymulatorów i nawozów organicznymi oraz firmą z Haifa Chemicals we Włoszech. Od dziesięciu lat pracuje również jako doradca ds. rolnictwa w firmie doradczej Herbaria we Włoszech.

Odżywianie truskawek ograniczające stres w nowych technologiach uprawy
Wednesday, January 12, 2022
Henryk Czerwiński (Sad Nowoczesny)

Redaktor naczelny miesięcznika „Sad Nowoczesny”

Henryk Czerwiński (Sad Nowoczesny)
Henryk Czerwiński (Sad Nowoczesny)
Redaktor naczelny miesięcznika „Sad Nowoczesny”
Weronika Dobrowolska – Szamałek

Produkt Manager w Timac Agro Polska.  Zajmuje się promowaniem rozwiązań innowacyjnych we wszystkich uprawach. Wspiera sprzedaż oraz jest wsparciem technicznym pracowników terenowych. Współorganizator szkoleń wewnętrznych i zewnętrznych. Koordynator doświadczeń polowych na podległym terenie.

Weronika Dobrowolska – Szamałek
Weronika Dobrowolska – Szamałek

Produkt Manager w Timac Agro Polska.  Zajmuje się promowaniem rozwiązań innowacyjnych we wszystkich uprawach. Wspiera sprzedaż oraz jest wsparciem technicznym pracowników terenowych. Współorganizator szkoleń wewnętrznych i zewnętrznych. Koordynator doświadczeń polowych na podległym terenie.

Od rozsady po plon – uprawa nowalijek kapustnych
Wednesday, January 12, 2022
Tomasz Domański

Absolwent Ogrodnictwa na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Od ponad 7 lat doradza w ochronie roślin, w topowych gospodarstwach w Polsce. Wdraża nowe podejście do ochrony roślin w kolejnych działach ogrodnictwa, dostosowując najnowocześniejsze zachodnie rozwiązania do polskich warunków klimatycznych. Specjalizuje się w uprawach jagodowych, warzywach pod osłonami oraz warzywach w otwartym polu. Wspólnie z rodzicami, prowadzi gospodarstwo sadownicze w okolicach Buska Zdroju.

Tomasz Domański
Tomasz Domański
Absolwent Ogrodnictwa na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Od ponad 7 lat doradza w ochronie roślin, w topowych gospodarstwach w Polsce. Wdraża nowe podejście do ochrony roślin w kolejnych działach ogrodnictwa, dostosowując najnowocześniejsze zachodnie rozwiązania do polskich warunków klimatycznych. Specjalizuje się w uprawach jagodowych, warzywach pod osłonami oraz warzywach w otwartym polu. Wspólnie z rodzicami, prowadzi gospodarstwo sadownicze w okolicach Buska Zdroju.
Nowalijki inaczej – zrównoważona produkcja warzyw w tunelach nieogrzewanych
Wednesday, January 12, 2022
Tomasz Domański, Agrosimex

Doradca sadowniczy, Agrosimex
Z zawodu; Technik Ogrodnik. W firmie Agrosimex od 2,5 roku na stanowisku doradca sadowniczy. Posiada wieloletnie doświadczenie w ogrodnictwie, specjalista w dziedzinie ochrony i nawożenia upraw roślin jagodowych, przede wszystkim truskawek i borówek. Prowadzi własne gospodarstwo sadownicze. 

Tomasz Domański, Agrosimex
Tomasz Domański, Agrosimex
Doradca sadowniczy, Agrosimex
Z zawodu; Technik Ogrodnik. W firmie Agrosimex od 2,5 roku na stanowisku doradca sadowniczy. Posiada wieloletnie doświadczenie w ogrodnictwie, specjalista w dziedzinie ochrony i nawożenia upraw roślin jagodowych, przede wszystkim truskawek i borówek. Prowadzi własne gospodarstwo sadownicze. 
Rola wapnia i krzemu w budowaniu trwałości owoców truskawki
Wednesday, January 12, 2022
Bartłomiej Drzazga, Timac Agro

Łączy pracę zawodową i pasję do ogrodnictwa jako Product Manager ds. Upraw Sadowniczych w firmie Timac Agro Polska. Od wielu lat pomaga prowadzić rodzinną plantację borówki amerykańskiej. Jest absolwentem Wydziału Ogrodniczego SGGW (wtedy Wydział Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu). Dzięki temu zdobyta wiedza teoretyczna poparta jest solidnym bagażem praktycznym.

Bartłomiej Drzazga, Timac Agro
Bartłomiej Drzazga, Timac Agro
Łączy pracę zawodową i pasję do ogrodnictwa jako Product Manager ds. Upraw Sadowniczych w firmie Timac Agro Polska. Od wielu lat pomaga prowadzić rodzinną plantację borówki amerykańskiej. Jest absolwentem Wydziału Ogrodniczego SGGW (wtedy Wydział Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu). Dzięki temu zdobyta wiedza teoretyczna poparta jest solidnym bagażem praktycznym.
DNA – rewolucja w budowaniu jakości i nie tylko
Thursday, January 13, 2022
Karolina Felczak-Konarska

Dyrektor Placówki Badawczej - Prokurent  firmy  Fertico Sp. Z o.o. Specjalizuje  się w doświadczalnictwie ogrodniczym oraz w badaniach analitycznych w kierunku  fizykochemicznym (gleba, woda, tkanki roślinne), biologii molekularnej (diagnostyka chorób roślin), mikrobiologicznym. Zakres zainteresowań dotyczy głównie diagnostyki patogenów pochodzenia grzybowego i bakteryjnego oraz możliwości ich zwalczania, a także wykorzystanie  nowoczesnej diagnostyki opartej na metodach molekularnych. Związana z ogrodnictwem, a przede wszystkim fitopatologią ogrodniczą oraz chemią analityczną zawodowo i naukowo. Autorka publikacji naukowych oraz artykułów popularno-naukowych, uczestniczka licznych konferencji i sympozjów naukowych. Dzięki temu pozostaje stałym łącznikiem między światem nauki,  a praktykami. 

Karolina Felczak-Konarska
Karolina Felczak-Konarska
Dyrektor Placówki Badawczej - Prokurent  firmy  Fertico Sp. Z o.o. Specjalizuje  się w doświadczalnictwie ogrodniczym oraz w badaniach analitycznych w kierunku  fizykochemicznym (gleba, woda, tkanki roślinne), biologii molekularnej (diagnostyka chorób roślin), mikrobiologicznym. Zakres zainteresowań dotyczy głównie diagnostyki patogenów pochodzenia grzybowego i bakteryjnego oraz możliwości ich zwalczania, a także wykorzystanie  nowoczesnej diagnostyki opartej na metodach molekularnych. Związana z ogrodnictwem, a przede wszystkim fitopatologią ogrodniczą oraz chemią analityczną zawodowo i naukowo. Autorka publikacji naukowych oraz artykułów popularno-naukowych, uczestniczka licznych konferencji i sympozjów naukowych. Dzięki temu pozostaje stałym łącznikiem między światem nauki,  a praktykami. 
Nowe zagrożenia ze strony patogenów na plantacjach truskawek i metody ich identyfikacji
Wednesday, January 12, 2022
Perfect Fruits

Perfect Fruits
Perfect Fruits
Tomasz Gasparski

Praktyk, doradca, doświadczalnik, koordynator badań rejestracyjnych środków ochrony roślin.

Absolwent Ogrodnictwa na Akademii Rolniczej w Lublinie. Swoją karierę zawodową zaczynał w Sadowniczym Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Ogrodnictwa w Brzeznej. Od kilkunastu  lat członek i doradca w Stowarzyszeniu Integrowanej Produkcji Owoców „PODKARPACIE” z siedzibą w Brzeznej.  Obecnie Prezes Zarządu stowarzyszenia. Pracuje w Bayer Sp. z o.o. w strukturze Crop Science w dziale Field Solutions. Aktualne stanowisko: Agronomic Solution Manager – Horticulture and Potato.

Tomasz Gasparski
Tomasz Gasparski

Praktyk, doradca, doświadczalnik, koordynator badań rejestracyjnych środków ochrony roślin.

Absolwent Ogrodnictwa na Akademii Rolniczej w Lublinie. Swoją karierę zawodową zaczynał w Sadowniczym Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Ogrodnictwa w Brzeznej. Od kilkunastu  lat członek i doradca w Stowarzyszeniu Integrowanej Produkcji Owoców „PODKARPACIE” z siedzibą w Brzeznej.  Obecnie Prezes Zarządu stowarzyszenia. Pracuje w Bayer Sp. z o.o. w strukturze Crop Science w dziale Field Solutions. Aktualne stanowisko: Agronomic Solution Manager – Horticulture and Potato.

Tarcznik niszczyciel coraz częstszy na terenie całego kraju – są skuteczne metody zwalczania tego szkodnika!
Thursday, January 13, 2022
Piet Geraets

Jest menedżerem produktu w firmie Pop Vriend Seeds. Jego kariera obejmuje 30 lat w globalnej branży nasiennej, pracując w uprawach takich jak:  kukurydza cukrowa, groszek, fasola, cebula, marchew i burak czerwony w obszarach produkcji, łańcucha dostaw, a także marketingu. Piet dołączył do Pop Vrienda w 2008 roku jako kierownik ds. produkcji nasion, a obecnie pracuje na całym świecie jako kierownik produktu ds. fasoli, marchwi i czerwonych buraków.

Piet Geraets
Piet Geraets

Jest menedżerem produktu w firmie Pop Vriend Seeds. Jego kariera obejmuje 30 lat w globalnej branży nasiennej, pracując w uprawach takich jak:  kukurydza cukrowa, groszek, fasola, cebula, marchew i burak czerwony w obszarach produkcji, łańcucha dostaw, a także marketingu. Piet dołączył do Pop Vrienda w 2008 roku jako kierownik ds. produkcji nasion, a obecnie pracuje na całym świecie jako kierownik produktu ds. fasoli, marchwi i czerwonych buraków.

Produkcja nasion fasoli
Wednesday, January 12, 2022
Łukasz Gębka (Farma Świętokrzyska)

Łukasz Gębka (Farma Świętokrzyska)
Łukasz Gębka (Farma Świętokrzyska)
mgr Hubert Głos (Instytut Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach)

Absolwent Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu UP w Lublinie, pracownik Instytutu Ogrodnictwa - PIB w Skierniewicach. Fitopatolog prowadzący prace badawcze z zakresu ochrony roślin sadowniczych przed chorobami grzybowymi. Specjalizacja w zakresie chorób kory i drewna oraz chorób przechowalniczych owoców. Kierownik licznych rejestracyjnych i wdrożeniowych badań środków ochrony roślin, wykonawca projektów badawczych mających na celu opracowanie nowych rozwiązań w zakresie ochrony roślin przed chorobami.

mgr Hubert Głos (Instytut Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach)
mgr Hubert Głos (Instytut Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach)
Absolwent Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu UP w Lublinie, pracownik Instytutu Ogrodnictwa - PIB w Skierniewicach. Fitopatolog prowadzący prace badawcze z zakresu ochrony roślin sadowniczych przed chorobami grzybowymi. Specjalizacja w zakresie chorób kory i drewna oraz chorób przechowalniczych owoców. Kierownik licznych rejestracyjnych i wdrożeniowych badań środków ochrony roślin, wykonawca projektów badawczych mających na celu opracowanie nowych rozwiązań w zakresie ochrony roślin przed chorobami.
Stanisław Jamrozik

Ukończyłem  studia na Wydziale Rolniczym Akademii Rolniczej we Wrocławiu w 1985 r.

Po odbyciu służby wojskowej (jestem oficerem rezerwy Wojska Polskiego) w 1987 r. rozpocząłem pracę na uczelni w Katedrze Ogrodnictwa. W latach 1988-1997 kierowałem  Sadowniczą Stacją Dydaktyczno-Badawczą AR Wrocław  zlokalizowaną w Samotworze pod Wrocławiem.

Później związałem się z przetwórstwem rolno-spożywczym, pracując  kolejno w kilku zakładach: ZPOW Pietrzykowice k. Wrocławia, ZPOW Milejów k. Lublina, OK - Owocowe Koncentraty w Przeworsku.

Od 2011 r. jestem związany z firmą Bioconcept Gardenia Sp. z o.o. oraz Grupą Producentów BIO-FOOD Roztocze, firmami  specjalizującymi się w przetwórstwie owoców i warzyw ekologicznych. Jestem zatrudniony na stanowisku kierownika działu surowcowego  i zarazem doradcy technologicznego wspierającego rolników ekologicznych zrzeszonych w GP BIO-FOOD Roztocze oraz związanych umowami kontraktacyjnymi z firmą Bioconcept Gardenia SP. z o.o.

Od 2016 r. współpracuję z Instytutem Agrofizyki w Lublinie, a konkretnie z Panią Profesor Magdaleną Frąc.

 

Prowadzę wspólnie z żoną także niewielkie własne gospodarstwo ogrodnicze na Podkarpaciu specjalizujące się w produkcji owoców truskawek i malin. Testujemy również w naszym gospodarstwie dla GP BIO-FOOD Roztocze nowe odmiany i klony truskawek i malin.

Stanisław Jamrozik
Stanisław Jamrozik

Ukończyłem  studia na Wydziale Rolniczym Akademii Rolniczej we Wrocławiu w 1985 r.

Po odbyciu służby wojskowej (jestem oficerem rezerwy Wojska Polskiego) w 1987 r. rozpocząłem pracę na uczelni w Katedrze Ogrodnictwa. W latach 1988-1997 kierowałem  Sadowniczą Stacją Dydaktyczno-Badawczą AR Wrocław  zlokalizowaną w Samotworze pod Wrocławiem.

Później związałem się z przetwórstwem rolno-spożywczym, pracując  kolejno w kilku zakładach: ZPOW Pietrzykowice k. Wrocławia, ZPOW Milejów k. Lublina, OK - Owocowe Koncentraty w Przeworsku.

Od 2011 r. jestem związany z firmą Bioconcept Gardenia Sp. z o.o. oraz Grupą Producentów BIO-FOOD Roztocze, firmami  specjalizującymi się w przetwórstwie owoców i warzyw ekologicznych. Jestem zatrudniony na stanowisku kierownika działu surowcowego  i zarazem doradcy technologicznego wspierającego rolników ekologicznych zrzeszonych w GP BIO-FOOD Roztocze oraz związanych umowami kontraktacyjnymi z firmą Bioconcept Gardenia SP. z o.o.

Od 2016 r. współpracuję z Instytutem Agrofizyki w Lublinie, a konkretnie z Panią Profesor Magdaleną Frąc.

 

Prowadzę wspólnie z żoną także niewielkie własne gospodarstwo ogrodnicze na Podkarpaciu specjalizujące się w produkcji owoców truskawek i malin. Testujemy również w naszym gospodarstwie dla GP BIO-FOOD Roztocze nowe odmiany i klony truskawek i malin.

Zastosowanie rozwiązań biologicznych w ekologicznej i integrowanej produkcji
Wednesday, January 12, 2022
Bartosz Jankowski (Perfect Fruits)

Bartosz Jankowski (Perfect Fruits)
Bartosz Jankowski (Perfect Fruits)
Karolina Jazic

Techniczny Manager Upraw w Agrosimex
Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, doświadczony specjalista z zakresu ochrony upraw, a szczególnie ziemniaków i warzyw. Swoje doświadczenie zawodowe zdobywała m.in. na wieloletnim prowadzeniu badań poletkowych nad skutecznością i selektywnością środków ochrony roślin a także prowadząc doradztwo w zakresie układania programów ochrony roślin.

Karolina Jazic
Karolina Jazic
Techniczny Manager Upraw w Agrosimex
Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, doświadczony specjalista z zakresu ochrony upraw, a szczególnie ziemniaków i warzyw. Swoje doświadczenie zawodowe zdobywała m.in. na wieloletnim prowadzeniu badań poletkowych nad skutecznością i selektywnością środków ochrony roślin a także prowadząc doradztwo w zakresie układania programów ochrony roślin.
Jak chronić zrównoważone uprawy warzyw?
Thursday, January 13, 2022
dr hab. inż. Stanisław Kalisz

Doktor hab. nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia. Absolwent Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Od 2001 roku adiunkt w Instytucie Nauk o Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie w  Zakładzie Technologii Owoców, Warzyw i Zbóż. Członek Polskiego Towarzystwa Technologów. Jego działalność naukowo-badawcza związana jest z takimi obszarami jak: stabilizacja związków bioaktywnych i barwy przetworów owocowych i warzywnych; żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego; flawonoidy jako naturalna ochrona roślin; wpływ procesu technologicznego i przechowywania na jakość przetworów. Jego dorobek obejmuje prace z zakresu oceny i optymalizacji procesów technologicznych otrzymywania soków, koncentratów soków, nektarów, napojów, win, dżemów, konfitur i produktów kiszonych oraz oceny przydatności nowych gatunków i odmian surowców do przetwórstwa.

dr hab. inż. Stanisław Kalisz
dr hab. inż. Stanisław Kalisz

Doktor hab. nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia. Absolwent Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Od 2001 roku adiunkt w Instytucie Nauk o Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie w  Zakładzie Technologii Owoców, Warzyw i Zbóż. Członek Polskiego Towarzystwa Technologów. Jego działalność naukowo-badawcza związana jest z takimi obszarami jak: stabilizacja związków bioaktywnych i barwy przetworów owocowych i warzywnych; żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego; flawonoidy jako naturalna ochrona roślin; wpływ procesu technologicznego i przechowywania na jakość przetworów. Jego dorobek obejmuje prace z zakresu oceny i optymalizacji procesów technologicznych otrzymywania soków, koncentratów soków, nektarów, napojów, win, dżemów, konfitur i produktów kiszonych oraz oceny przydatności nowych gatunków i odmian surowców do przetwórstwa.

Produkty wieloskładnikowe jako szansa zaistnienia na rynku.
Thursday, January 13, 2022
Arkadiusz Kartus, Stowarzyszenie Polski Eko Owoc

Stowarzyszenie Polskich Sadowników Ekologicznych POLSKI EKOOWOC

Arkadiusz Kartus, Stowarzyszenie Polski Eko Owoc
Arkadiusz Kartus, Stowarzyszenie Polski Eko Owoc
Stowarzyszenie Polskich Sadowników Ekologicznych POLSKI EKOOWOC
Panel dyskusyjny: Aktualne wyzwania w sezonie 2022. Opłacalność produkcji ekologicznej i zrównoważonej.
Thursday, January 13, 2022
Małgorzata Kołacz

 Absolwent Wydziału Ogrodnictwa Akademii Rolniczej w Poznaniu. Praca magisterska pod kierunkiem prof. dr hab. Moniki Kozłowskiej. Od 1998 r zatrudniona w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie. Obecnie pracuje na stanowisku głównego specjalisty ds. sadownictwa, integrowanej produkcji i ochrony roślin. Tematyką wiodącą jest integrowana produkcja i ochrona w gospodarstwach sadowniczych.

Małgorzata Kołacz
Małgorzata Kołacz
 Absolwent Wydziału Ogrodnictwa Akademii Rolniczej w Poznaniu. Praca magisterska pod kierunkiem prof. dr hab. Moniki Kozłowskiej. Od 1998 r zatrudniona w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie. Obecnie pracuje na stanowisku głównego specjalisty ds. sadownictwa, integrowanej produkcji i ochrony roślin. Tematyką wiodącą jest integrowana produkcja i ochrona w gospodarstwach sadowniczych.
Integrowana ochrona to nie tylko programy zabiegów! Co jeszcze brać pod uwagę, aby była skuteczna?
Thursday, January 13, 2022
Prof. dr hab Dorota Konopacka

Dyrektor Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego 
Z wykształcenia technolog żywności - specjalność inżynieria i aparatura przemysłu spożywczego, specjalność naukowa technologia przetwórstwa owoców i warzyw, a w szczególności innowacyjne techniki suszenia. Inne zainteresowania naukowe to działania na rzecz zwiększenia konsumpcji produktów roślinnych bogatych w naturalne składniki sprzyjające zdrowiu człowieka, badanie preferencji konsumenckich dla  produktów o charakterze żywności funkcjonalnej i dietetycznej, ocena jakości surowców i przetworzonych produktów ogrodniczych, ocena sensoryczna owoców i warzyw oraz ich przetworów. Od 2019 członek Rady Fundacji Żywności Funkcjonalnej. 

 

Prof. dr hab Dorota Konopacka
Prof. dr hab Dorota Konopacka
Dyrektor Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego 
Z wykształcenia technolog żywności - specjalność inżynieria i aparatura przemysłu spożywczego, specjalność naukowa technologia przetwórstwa owoców i warzyw, a w szczególności innowacyjne techniki suszenia. Inne zainteresowania naukowe to działania na rzecz zwiększenia konsumpcji produktów roślinnych bogatych w naturalne składniki sprzyjające zdrowiu człowieka, badanie preferencji konsumenckich dla  produktów o charakterze żywności funkcjonalnej i dietetycznej, ocena jakości surowców i przetworzonych produktów ogrodniczych, ocena sensoryczna owoców i warzyw oraz ich przetworów. Od 2019 członek Rady Fundacji Żywności Funkcjonalnej. 
 
Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych (CPPO) - innowacyjne przetwórstwo
Thursday, January 13, 2022
dr inż Mirosław Korzeniowski

Stowarzyszenie AGROEKOTON, Core Team

dr inż Mirosław Korzeniowski
dr inż Mirosław Korzeniowski
Stowarzyszenie AGROEKOTON, Core Team
Panel dyskusyjny: Ekologia czy ekologizacja? Strategia Zielony Ład, pomoże czy zaszkodzi w zielonych zmianach w ogrodnictwie?
Thursday, January 13, 2022
dr Mirosław Korzeniowski, Stowarzyszenie AGROEKOTON

Współzałożyciel i prezes Stowarzyszenia AGROEKOTON, działającego na rzecz zrównoważonego rozwoju, innowacji w rolnictwie i produkcji żywności.

Absolwent Akademii Rolniczej w Lublinie, na kierunkach Ochrony Środowiska oraz Zarządzania i Marketingu w Agrobiznesie. Obronił pracę doktorską na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie z zakresu zrównoważonej ochrony roślin. Menedżer z 25-letnim doświadczeniem pracy w międzynarodowych koncernach z branży ochrony roślin. Zajmował się m.in. budowaniem strategii marketingowych i koordynacją projektów, kierując zespołami specjalistów na terenie 29 krajów Europy Centralnej i Wschodniej. Inicjator i lider międzynarodowych projektów badawczo- rozwojowych, dotyczących zrównoważonej produkcji ogrodniczej. Autor i współautor publikacji naukowych, propagator innowacji i działań na rzecz zrównoważonego rolnictwa i ochrony środowiska. Honorowy członek Krajowego Stowarzyszenia Przetwórców Owoców i Warzyw.

dr Mirosław Korzeniowski, Stowarzyszenie AGROEKOTON
dr Mirosław Korzeniowski, Stowarzyszenie AGROEKOTON

Współzałożyciel i prezes Stowarzyszenia AGROEKOTON, działającego na rzecz zrównoważonego rozwoju, innowacji w rolnictwie i produkcji żywności.

Absolwent Akademii Rolniczej w Lublinie, na kierunkach Ochrony Środowiska oraz Zarządzania i Marketingu w Agrobiznesie. Obronił pracę doktorską na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie z zakresu zrównoważonej ochrony roślin. Menedżer z 25-letnim doświadczeniem pracy w międzynarodowych koncernach z branży ochrony roślin. Zajmował się m.in. budowaniem strategii marketingowych i koordynacją projektów, kierując zespołami specjalistów na terenie 29 krajów Europy Centralnej i Wschodniej. Inicjator i lider międzynarodowych projektów badawczo- rozwojowych, dotyczących zrównoważonej produkcji ogrodniczej. Autor i współautor publikacji naukowych, propagator innowacji i działań na rzecz zrównoważonego rolnictwa i ochrony środowiska. Honorowy członek Krajowego Stowarzyszenia Przetwórców Owoców i Warzyw.

Sesja I: Aktualne wyzwania w sezonie 2022. Opłacalność produkcji ekologicznej i zrównoważonej
Thursday, January 13, 2022
Zielony Ład, rewolucja czy ewolucja w ogrodnictwie?
Thursday, January 13, 2022
dr Paweł Krawiec

Jest naukowcem, praktykiem, doradcą, właścicielem firmy badawczo-rozwojowej Horti Team. W latach 1993-2018 pracował jako adiunkt w Katedrze Sadownictwa i Szkółkarstwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Specjalizuje się w agrotechnice i ochronie maliny, truskawki, borówki, porzeczki, aronii i pigwowca. Gatunki te uprawia w swoim gospodarstwie na Lubelszczyźnie. Od 5 lat realizuje projekt Malinowe Factory, który pozwala zdobywać wiedzę o nowych technologiach uprawy malin i propagować ją wśród producentów owoców. Od 2018 r. redaguje kolejne wydania Programu Ochrony Roślin Jagodowych.

dr Paweł Krawiec
dr Paweł Krawiec
Jest naukowcem, praktykiem, doradcą, właścicielem firmy badawczo-rozwojowej Horti Team. W latach 1993-2018 pracował jako adiunkt w Katedrze Sadownictwa i Szkółkarstwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Specjalizuje się w agrotechnice i ochronie maliny, truskawki, borówki, porzeczki, aronii i pigwowca. Gatunki te uprawia w swoim gospodarstwie na Lubelszczyźnie. Od 5 lat realizuje projekt Malinowe Factory, który pozwala zdobywać wiedzę o nowych technologiach uprawy malin i propagować ją wśród producentów owoców. Od 2018 r. redaguje kolejne wydania Programu Ochrony Roślin Jagodowych.
Możliwe strategie w ochronie truskawek przed chorobami
Wednesday, January 12, 2022
dr inż. Bartosz Kruszewski

Adiunkt, pracownik naukowo-dydaktyczny Instytutu Nauk o Żywności SGGW w Warszawie. Prowadzi badania w zakresie zmian w składzie związków biologicznie aktywnych podczas procesu produkcji żywności z różnych segmentów. Zainteresowania badawcze obejmują również ocenę jakości ziarna kakaowego i czekolad oraz produktów owocowo-warzywnych, głównie soków. Jest autorem publikacji opisujących rezultaty wzbogacania często spożywanych produktów spożywczych w wartości odżywcze takie jak błonnik czy białko. Brał udział w zadaniach badawczych dotyczących badań wpływu nietermicznych metod obróbki na jakość produktów spożywczych oraz wytworzenia i oceny innowacyjnej żywności dedykowanej dla osób o specjalnych potrzebach żywieniowych.

dr inż. Bartosz Kruszewski
dr inż. Bartosz Kruszewski

Adiunkt, pracownik naukowo-dydaktyczny Instytutu Nauk o Żywności SGGW w Warszawie. Prowadzi badania w zakresie zmian w składzie związków biologicznie aktywnych podczas procesu produkcji żywności z różnych segmentów. Zainteresowania badawcze obejmują również ocenę jakości ziarna kakaowego i czekolad oraz produktów owocowo-warzywnych, głównie soków. Jest autorem publikacji opisujących rezultaty wzbogacania często spożywanych produktów spożywczych w wartości odżywcze takie jak błonnik czy białko. Brał udział w zadaniach badawczych dotyczących badań wpływu nietermicznych metod obróbki na jakość produktów spożywczych oraz wytworzenia i oceny innowacyjnej żywności dedykowanej dla osób o specjalnych potrzebach żywieniowych.

Możliwości wykorzystania odpadów z produkcji roślinnej w przemyśle spożywczy
Thursday, January 13, 2022
Agnieszka Lenart, Timac Agro

Absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie na kierunku Sadownictwo. Obecnie Doktorantka w Katedrze Sadownictwa i Ekonomiki Ogrodnictwa SGGW w Warszawie oraz Dyrektor Regionalny W Timac Agro Polska.
Z branżą sadowniczą związana zawodowo  od ukończenia studiów oraz rodzinnie.
Profesjonalnym doradztwem w zakresie sadownictwa i upraw jagodowych zajmuje się od kilkunastu lat.
Autorka i współautorka artykułów popularnonaukowych i naukowych.

Agnieszka Lenart, Timac Agro
Agnieszka Lenart, Timac Agro
Absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie na kierunku Sadownictwo. Obecnie Doktorantka w Katedrze Sadownictwa i Ekonomiki Ogrodnictwa SGGW w Warszawie oraz Dyrektor Regionalny W Timac Agro Polska.
Z branżą sadowniczą związana zawodowo  od ukończenia studiów oraz rodzinnie.
Profesjonalnym doradztwem w zakresie sadownictwa i upraw jagodowych zajmuje się od kilkunastu lat.
Autorka i współautorka artykułów popularnonaukowych i naukowych.
Innowacje w nawożeniu w trosce o plony, glebę i przyszłe pokolenia.
Thursday, January 13, 2022
Ludger Linnemannstoens - Sadownicza Stacja Doświadczalna Koln-Auweiler

Ludger Linnemannstöns, jest szefem Stacji Doświadczalnej Owoców Jagodowych w Koln-Auweiler. Zawodowo specjalizuje się we wdrażaniu i ocenie systemów zabezpieczających rośliny jagodowe – maliny truskawki oraz oceną nowych odmian tych gatunków

Ludger Linnemannstoens - Sadownicza Stacja Doświadczalna Koln-Auweiler
Ludger Linnemannstoens - Sadownicza Stacja Doświadczalna Koln-Auweiler
Ludger Linnemannstöns, jest szefem Stacji Doświadczalnej Owoców Jagodowych w Koln-Auweiler. Zawodowo specjalizuje się we wdrażaniu i ocenie systemów zabezpieczających rośliny jagodowe – maliny truskawki oraz oceną nowych odmian tych gatunków
dr hab. Jerzy Lisek (Instytut Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach)

jest pracownikiem Instytutu Ogrodnictwa-Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach, doktorem habilitowanym nauk rolniczych w zakresie ogrodnictwa, profesorem Instytutu Ogrodnictwa. Prowadzi badania z zakresu uprawy winorośli oraz herbologii, czyli gałęzi wiedzy zajmującej się biologią, ekologią i zwalczaniem chwastów. Jest autorem lub współautorem 50 recenzowanych publikacji naukowych,  autorem kilku książek, licznych doniesień konferencyjnych, ponad 330 artykułów popularno-naukowych w czasopismach ogrodniczych z zakresu uprawy,  odmianoznawstwa winorośli i herbologii oraz współautorem licznych metodyk Integrowanej Ochrony, Integrowanej Produkcji i Programów Ochrony roślin sadowniczych.  

dr hab. Jerzy Lisek (Instytut Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach)
dr hab. Jerzy Lisek (Instytut Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach)
jest pracownikiem Instytutu Ogrodnictwa-Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach, doktorem habilitowanym nauk rolniczych w zakresie ogrodnictwa, profesorem Instytutu Ogrodnictwa. Prowadzi badania z zakresu uprawy winorośli oraz herbologii, czyli gałęzi wiedzy zajmującej się biologią, ekologią i zwalczaniem chwastów. Jest autorem lub współautorem 50 recenzowanych publikacji naukowych,  autorem kilku książek, licznych doniesień konferencyjnych, ponad 330 artykułów popularno-naukowych w czasopismach ogrodniczych z zakresu uprawy,  odmianoznawstwa winorośli i herbologii oraz współautorem licznych metodyk Integrowanej Ochrony, Integrowanej Produkcji i Programów Ochrony roślin sadowniczych.  
prof. UP Lublin

prof. UP Lublin
prof. UP Lublin
dr Dorota Łabanowska- Bury (Plantpress, IO-PIB, Core Team)

Absolwentka Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu SGGW w Warszawie, a także studiów podyplomowych z redakcji językowej tekstu na Uniwersytecie Warszawskim i Public Relations na SGH w Warszawie. Doktor nauk rolniczych w zakresie ekologii, ochrony środowiska i entomologii. Od 12 lat związana z firmą Plantpress, wydawcą czasopism o tematyce ogrodniczej. Redaktor naczelna periodyku „Truskawka, Malina, Jagody”, edytor biuletynów i książek branżowych, autorka publikacji naukowych i popularno-naukowych wydawanych w kraju i zagranicą, prelegent licznych konferencji branżowych. Najczęściej podejmuje tematy dotyczące ekonomii produkcji ogrodniczej, ochrony roślin i przygotowania produktów ogrodniczych do sprzedaży. Obecnie także specjalista ds. promocji i komunikacji w Instytucie Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach.

dr Dorota Łabanowska- Bury (Plantpress, IO-PIB, Core Team)
dr Dorota Łabanowska- Bury (Plantpress, IO-PIB, Core Team)

Absolwentka Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu SGGW w Warszawie, a także studiów podyplomowych z redakcji językowej tekstu na Uniwersytecie Warszawskim i Public Relations na SGH w Warszawie. Doktor nauk rolniczych w zakresie ekologii, ochrony środowiska i entomologii. Od 12 lat związana z firmą Plantpress, wydawcą czasopism o tematyce ogrodniczej. Redaktor naczelna periodyku „Truskawka, Malina, Jagody”, edytor biuletynów i książek branżowych, autorka publikacji naukowych i popularno-naukowych wydawanych w kraju i zagranicą, prelegent licznych konferencji branżowych. Najczęściej podejmuje tematy dotyczące ekonomii produkcji ogrodniczej, ochrony roślin i przygotowania produktów ogrodniczych do sprzedaży. Obecnie także specjalista ds. promocji i komunikacji w Instytucie Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach.

Rozwiązania do zwalczania chorób grzybowych w ekologicznej i zrównoważonej produkcji owoców.
Thursday, January 13, 2022
Maciej Majewski

Jabłko Grójeckie, Core Team

Maciej Majewski
Maciej Majewski
Jabłko Grójeckie, Core Team
Panel dyskusyjny: Aktualne wyzwania w sezonie 2022. Opłacalność produkcji ekologicznej i zrównoważonej.
Thursday, January 13, 2022
Michał Malicki

Wychował się w największym sadzie Europy, czyli w Grójecko-Wareckim zagłębiu sadowniczym, gdzie od zawsze uprawiana jest również truskawka. Absolwent Ogrodnictwa na Warszawskim SGGW. Swoją ogrodniczą pasję rozwija prowadząc własne gospodarstwo, a od lat zajmuje się doradztwem i pomocą w uprawie i prowadzeniu plantacji roślin jagodowych. Hobbystycznie zajmuje się również pszczelarstwem. W firmie UPL pełni rolę specjalisty do spraw upraw jagodowych i dąży do tego by rozwiązania prezentowane przez firmę były zawsze trafione w jagodowe potrzeby.

Michał Malicki
Michał Malicki

Wychował się w największym sadzie Europy, czyli w Grójecko-Wareckim zagłębiu sadowniczym, gdzie od zawsze uprawiana jest również truskawka. Absolwent Ogrodnictwa na Warszawskim SGGW. Swoją ogrodniczą pasję rozwija prowadząc własne gospodarstwo, a od lat zajmuje się doradztwem i pomocą w uprawie i prowadzeniu plantacji roślin jagodowych. Hobbystycznie zajmuje się również pszczelarstwem. W firmie UPL pełni rolę specjalisty do spraw upraw jagodowych i dąży do tego by rozwiązania prezentowane przez firmę były zawsze trafione w jagodowe potrzeby.

Coraz mniej substancji w nowoczesnej uprawie truskawek
Wednesday, January 12, 2022
Mirosław Maliszewski (Prezes Związku Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej)

Prezes Związku Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej, który działa w interesie i obronie praw sadowników na rynku krajowym i europejskim. Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Od 1994 prowadzi gospodarstwo sadownicze. Pełni mandat poselski nieprzerwanie od 2005 roku. Członek  sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Autor wielu inicjatyw. Uczestnik  krajowych oraz międzynarodowych konferencji.

 

Mirosław Maliszewski (Prezes Związku Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej)
Mirosław Maliszewski (Prezes Związku Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej)
Prezes Związku Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej, który działa w interesie i obronie praw sadowników na rynku krajowym i europejskim. Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Od 1994 prowadzi gospodarstwo sadownicze. Pełni mandat poselski nieprzerwanie od 2005 roku. Członek  sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Autor wielu inicjatyw. Uczestnik  krajowych oraz międzynarodowych konferencji.
 
Poseł Mirosław Maliszewski, Prezes ZSRP, poseł na Sejm RP

Związek Sadowników RP

Poseł Mirosław Maliszewski, Prezes ZSRP, poseł na Sejm RP
Poseł Mirosław Maliszewski, Prezes ZSRP, poseł na Sejm RP
Związek Sadowników RP
Panel dyskusyjny: Ekologia czy ekologizacja? Strategia Zielony Ład, pomoże czy zaszkodzi w zielonych zmianach w ogrodnictwie?
Thursday, January 13, 2022
Zbigniew Marek

Jest absolwentem Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie (kierunek-Sadownictwo).

Był kierownikiem sadu w Agrosad ( SZD w Lipowej), następnie w szkółce drzew owocowych na terenie Lubelszczyzny, prezesem Grójeckiego Centrum Sadowniczego w Nowej Wsi.

Od 10 lat jest doradcą sadowniczym działającym pod skrzydłami firmy Green Eco Poland, zajmuje się przede wszystkim poprawą jakości owoców w sadach i na plantacjach jagodowych, ich odżywianiem ze szczególnym uwzględnieniem biostymulatorów.

Autor wielu publikacji stale współpracujący z miesięcznikiem Sad Nowoczesny.

Współtworzący/współprowadzący cykl "Sady i Polemiki" na kanale Green Eco Poland, oraz komunikatów i filmów sadowniczych na portalu e-sadownictwo.

Zbigniew Marek
Zbigniew Marek

Jest absolwentem Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie (kierunek-Sadownictwo).

Był kierownikiem sadu w Agrosad ( SZD w Lipowej), następnie w szkółce drzew owocowych na terenie Lubelszczyzny, prezesem Grójeckiego Centrum Sadowniczego w Nowej Wsi.

Od 10 lat jest doradcą sadowniczym działającym pod skrzydłami firmy Green Eco Poland, zajmuje się przede wszystkim poprawą jakości owoców w sadach i na plantacjach jagodowych, ich odżywianiem ze szczególnym uwzględnieniem biostymulatorów.

Autor wielu publikacji stale współpracujący z miesięcznikiem Sad Nowoczesny.

Współtworzący/współprowadzący cykl "Sady i Polemiki" na kanale Green Eco Poland, oraz komunikatów i filmów sadowniczych na portalu e-sadownictwo.

Można inaczej! Czyli jak, gdzie i kiedy sprzedawać jabłka, aby w pełni wykorzystać potencjał naszych sadów?
Thursday, January 13, 2022
dr hab. inż. Krystian Marszałek

Profesor Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. Prof. W. Dąbrowskiego - Państwowego Instytutu Badawczego (IBPRS-PIB) oraz Uniwersytetu Rzeszowskiego (UR). Ukończył Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie w 2009 roku. Uzyskał stopień doktora (2013) i doktora habilitowanego (2017) nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia na Wydziale Nauk o Żywności SGGW. Profesor Marszałek posiada bogate doświadczenie w stosowaniu tradycyjnych i nowych termicznych i nietermicznych metod utrwalania i przetwarzania żywności, takich jak pasteryzacja, wysokie ciśnienie hydrostatyczne, pasteryzacja mikrofalowa, nadkrytyczny dwutlenek węgla, pulsacyjne pola elektryczne czy kawitacja. Jego zainteresowania koncentrują się na bezpieczeństwie i jakości produktów owocowo-warzywnych. 

dr hab. inż. Krystian Marszałek
dr hab. inż. Krystian Marszałek
Profesor Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. Prof. W. Dąbrowskiego - Państwowego Instytutu Badawczego (IBPRS-PIB) oraz Uniwersytetu Rzeszowskiego (UR). Ukończył Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie w 2009 roku. Uzyskał stopień doktora (2013) i doktora habilitowanego (2017) nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia na Wydziale Nauk o Żywności SGGW. Profesor Marszałek posiada bogate doświadczenie w stosowaniu tradycyjnych i nowych termicznych i nietermicznych metod utrwalania i przetwarzania żywności, takich jak pasteryzacja, wysokie ciśnienie hydrostatyczne, pasteryzacja mikrofalowa, nadkrytyczny dwutlenek węgla, pulsacyjne pola elektryczne czy kawitacja. Jego zainteresowania koncentrują się na bezpieczeństwie i jakości produktów owocowo-warzywnych. 
Organizacja przydomowej przetwórni owocowo-warzywnej.
Thursday, January 13, 2022
Janusz Miecznik (AGROSIMEX - partner konferencji)

Dyrektor Marketingu Sekcja Sadownictwo, Agrosimex
W Agrosimex od 1997 roku. Ekspert w dziedzinie sadownictwa i marketingu sadowniczego. Organizator konferencji,  spotkań i szkoleń. Koordynator Zespołu Doradców i marketingu sadowniczego. Wieloletnie doświadczenie w zakresie ochrony i nawożenia upraw sadowniczych.

Janusz Miecznik (AGROSIMEX - partner konferencji)
Janusz Miecznik (AGROSIMEX - partner konferencji)
Dyrektor Marketingu Sekcja Sadownictwo, Agrosimex
W Agrosimex od 1997 roku. Ekspert w dziedzinie sadownictwa i marketingu sadowniczego. Organizator konferencji,  spotkań i szkoleń. Koordynator Zespołu Doradców i marketingu sadowniczego. Wieloletnie doświadczenie w zakresie ochrony i nawożenia upraw sadowniczych.
dr hab. Monika Mieszczakowska-Frąc

dr hab. Monika Mieszczakowska-Frąc
dr hab. Monika Mieszczakowska-Frąc
Panel dyskusyjny
Thursday, January 13, 2022
dr inż. Joanna Milala

Ukończyła studia magisterskie w 1999 r. na Wydziale Chemii Spożywczej Politechniki Łódzkiej, specjalizacja Technologia Produktów Owocowych i Warzywnych.
W 2004 r. obroniła pracę doktorska na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ, gdzie od 2005 r. pracuje jako adiunkt w Instytucie Technologii i Analizy Żywności. Zainteresowania badawcze obejmują charakterystykę składu i ocenę prozdrowotnych właściwości związków polifenolowych zawartych w owocach oraz ubocznych produktach przetwórstwa owocowo-warzywnego; również otrzymywanie ekstraktów bogatych w polifenole, ocenę ich właściwości przeciwdrobnoustrojowych oraz oddziaływania na organizmy zwierzęce. Zakres badań obejmuje także analizę jakościową i ilościową metabolitów powstających w układzie pokarmowym.

 

dr inż. Joanna Milala
dr inż. Joanna Milala
Ukończyła studia magisterskie w 1999 r. na Wydziale Chemii Spożywczej Politechniki Łódzkiej, specjalizacja Technologia Produktów Owocowych i Warzywnych.
W 2004 r. obroniła pracę doktorska na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ, gdzie od 2005 r. pracuje jako adiunkt w Instytucie Technologii i Analizy Żywności. Zainteresowania badawcze obejmują charakterystykę składu i ocenę prozdrowotnych właściwości związków polifenolowych zawartych w owocach oraz ubocznych produktach przetwórstwa owocowo-warzywnego; również otrzymywanie ekstraktów bogatych w polifenole, ocenę ich właściwości przeciwdrobnoustrojowych oraz oddziaływania na organizmy zwierzęce. Zakres badań obejmuje także analizę jakościową i ilościową metabolitów powstających w układzie pokarmowym.
 
Róża owocowa jako surowiec dla przetwórstwa
Thursday, January 13, 2022
Przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Marcin Niedobylski

Absolwent UP w Lublinie, wydz. Ogrodniczy.  Pasjonat ogrodnik, od wielu lat związany z branżą ogrodniczą. Właściciel firmy Agro Spec, zajmującej się doradztwem w zakresie prowadzenia upraw ogrodniczych (warzywa, owoce). Współpracuje z firmami z branży Agro, prowadzi szkolenia z uprawy warzyw (nawożenie, ochrona, zalecenia). W sezonie organizuje warsztaty polowe, oraz wspólne wizyty w gospodarstwach.

Marcin Niedobylski
Marcin Niedobylski

Absolwent UP w Lublinie, wydz. Ogrodniczy.  Pasjonat ogrodnik, od wielu lat związany z branżą ogrodniczą. Właściciel firmy Agro Spec, zajmującej się doradztwem w zakresie prowadzenia upraw ogrodniczych (warzywa, owoce). Współpracuje z firmami z branży Agro, prowadzi szkolenia z uprawy warzyw (nawożenie, ochrona, zalecenia). W sezonie organizuje warsztaty polowe, oraz wspólne wizyty w gospodarstwach.

Nowalijki inaczej – zrównoważona produkcja warzyw w tunelach nieogrzewanych
Wednesday, January 12, 2022
dr Krzysztof P. Rutkowski (IO – PIB w Skierniewicach, Core Team)

Adiunkt, kierownik Zakładu Przechowalnictwa i Przetwórstwa Owoców i Warzyw oraz kierownik Pracowni Przechowalnictwa i Fizjologii Pozbiorczej Owoców i Warzyw. Prowadzi badania z zakresu wpływu terminu zbioru i technologii przechowywania na jakość owoców, ich trwałość podczas przechowywania, transportu i obrotu towarowego oraz podatności na występowanie chorób fizjologicznych. Badania obejmują również zastosowanie niedestrukcyjnych metod pomiaru dojrzałości i jakości owoców i warzyw. Autor/współautor 69 oryginalnych publikacji naukowych, 199 popularno-naukowych, 11 książek/broszur i 3 monografii oraz ponad 200 doniesień na konferencjach krajowych i międzynarodowych.

dr Krzysztof P. Rutkowski (IO – PIB w Skierniewicach, Core Team)
dr Krzysztof P. Rutkowski (IO – PIB w Skierniewicach, Core Team)
Adiunkt, kierownik Zakładu Przechowalnictwa i Przetwórstwa Owoców i Warzyw oraz kierownik Pracowni Przechowalnictwa i Fizjologii Pozbiorczej Owoców i Warzyw. Prowadzi badania z zakresu wpływu terminu zbioru i technologii przechowywania na jakość owoców, ich trwałość podczas przechowywania, transportu i obrotu towarowego oraz podatności na występowanie chorób fizjologicznych. Badania obejmują również zastosowanie niedestrukcyjnych metod pomiaru dojrzałości i jakości owoców i warzyw. Autor/współautor 69 oryginalnych publikacji naukowych, 199 popularno-naukowych, 11 książek/broszur i 3 monografii oraz ponad 200 doniesień na konferencjach krajowych i międzynarodowych.
Jak utrzymać jakość owoców w handlu?
Thursday, January 13, 2022
dr inż. Katarzyna Piasecka-Jóźwiak

Dr inż. Katarzyna Piasecka-Jóźwiak kieruje Zakładem Technologii Fermentacji w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. Prof. Wacława Dąbrowskiego Państwowym Instytucie Badawczym (BPRS – PIB). Prowadzi badania w zakresie funkcjonalnych preparatów mikrobiologicznych stosowanych jako kultury starterowe do żywności i pasz. Posiada doświadczenie jako lider i współautor kilkunastu grantów naukowych (w tym dotyczących produktów rolnictwa ekologicznego), finansowanych ze środków krajowych (NCBiR, MNiSW, MRiRW, NOT), a także  prac badawczych realizowanych z funduszy regionalnych UE dla przedsiębiorców. Jest autorką wielu publikacji i patentów dotyczących zastosowania bakterii fermentacji mlekowej i drożdży w mikrobiologicznych metodach biokonserwacji. Obecnie jest zaangażowana w realizację projektu Neo Giant finansowanego z funduszy EU H2020.

dr inż. Katarzyna Piasecka-Jóźwiak
dr inż. Katarzyna Piasecka-Jóźwiak

Dr inż. Katarzyna Piasecka-Jóźwiak kieruje Zakładem Technologii Fermentacji w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. Prof. Wacława Dąbrowskiego Państwowym Instytucie Badawczym (BPRS – PIB). Prowadzi badania w zakresie funkcjonalnych preparatów mikrobiologicznych stosowanych jako kultury starterowe do żywności i pasz. Posiada doświadczenie jako lider i współautor kilkunastu grantów naukowych (w tym dotyczących produktów rolnictwa ekologicznego), finansowanych ze środków krajowych (NCBiR, MNiSW, MRiRW, NOT), a także  prac badawczych realizowanych z funduszy regionalnych UE dla przedsiębiorców. Jest autorką wielu publikacji i patentów dotyczących zastosowania bakterii fermentacji mlekowej i drożdży w mikrobiologicznych metodach biokonserwacji. Obecnie jest zaangażowana w realizację projektu Neo Giant finansowanego z funduszy EU H2020.

Nowoczesne ujęcie tradycyjnej technologii - kiszenie z zastosowaniem kultur starterowych.
Thursday, January 13, 2022
- Piotrowski

InHort Skierniewice

- Piotrowski
- Piotrowski
InHort Skierniewice
dr Wojciech Piotrowski, Instytut Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach

Prowadzi prace badawcze z zakresu ochrony roślin sadowniczych przed szkodnikami, obejmujące głównie ich monitoring, optymalizację i minimalizację stosowania pestycydów. Jest autorem i współautorem licznych publikacji naukowych, wystąpień na konferencjach krajowych i międzynarodowych oraz spotkaniach sadowniczych, a także wielu artykułów popularno-naukowych.

 

dr Wojciech Piotrowski, Instytut Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach
dr Wojciech Piotrowski, Instytut Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach
Prowadzi prace badawcze z zakresu ochrony roślin sadowniczych przed szkodnikami, obejmujące głównie ich monitoring, optymalizację i minimalizację stosowania pestycydów. Jest autorem i współautorem licznych publikacji naukowych, wystąpień na konferencjach krajowych i międzynarodowych oraz spotkaniach sadowniczych, a także wielu artykułów popularno-naukowych.
 
dr inż. Michał Pniak

Współwłaściciel, współzałożyciel i wiceprezes firmy Biocont Polska Sp. z o.o. założonej w 2006 r., zajmującej się biologicznymi metodami ochrony i produkcji roślin. Doktor nauk rolniczych, specjalista w zakresie ochrony roślin. Były adiunkt w Katedrze Ochrony Roślin Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Jako naukowiec, nauczyciel akademicki, doradca przez ponad 25 lat zajmuje się głównie biologicznymi i niechemicznymi metodami ochrony roślin w wielu typach upraw ogrodniczych i rolniczych.

dr inż. Michał Pniak
dr inż. Michał Pniak
Współwłaściciel, współzałożyciel i wiceprezes firmy Biocont Polska Sp. z o.o. założonej w 2006 r., zajmującej się biologicznymi metodami ochrony i produkcji roślin. Doktor nauk rolniczych, specjalista w zakresie ochrony roślin. Były adiunkt w Katedrze Ochrony Roślin Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Jako naukowiec, nauczyciel akademicki, doradca przez ponad 25 lat zajmuje się głównie biologicznymi i niechemicznymi metodami ochrony roślin w wielu typach upraw ogrodniczych i rolniczych.
Biologiczna i biotechniczna ochrona roślin przed szkodnikami w uprawach ekologicznych i zrównoważonych.
Thursday, January 13, 2022
Prowadzący: Mariusz Podymniak

Absolwent Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu SGGW w Warszawie. Redaktor i dziennikarz, od 2005 roku związany z prasą ogrodniczą. Od 2011 r. współwłaściciel firmy Hortus Media Sp. z o.o., wydawcy portali jagodnik.pl i warzywapolowe.pl oraz współwydawcy dwumiesięcznika „Jagodnik”. Specjalizuje się w tematyce roślin jagodowych, ze szczególnym zaangażowaniem w zagadnienia związane z uprawą borówki wysokiej i jagody kamczackiej.

Prowadzący: Mariusz Podymniak
Prowadzący: Mariusz Podymniak

Absolwent Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu SGGW w Warszawie. Redaktor i dziennikarz, od 2005 roku związany z prasą ogrodniczą. Od 2011 r. współwłaściciel firmy Hortus Media Sp. z o.o., wydawcy portali jagodnik.pl i warzywapolowe.pl oraz współwydawcy dwumiesięcznika „Jagodnik”. Specjalizuje się w tematyce roślin jagodowych, ze szczególnym zaangażowaniem w zagadnienia związane z uprawą borówki wysokiej i jagody kamczackiej.

Opłacalne systemy uprawy truskawek w tunelach na przyśpieszony zbiór
Wednesday, January 12, 2022
dr inż Jerzy Próchnicki

niezależny doradca

dr inż Jerzy Próchnicki
dr inż Jerzy Próchnicki
niezależny doradca
Panel dyskusyjny: Ekologia czy ekologizacja? Strategia Zielony Ład, pomoże czy zaszkodzi w zielonych zmianach w ogrodnictwie?
Thursday, January 13, 2022
dr inż. Jerzy Próchnicki (niezależny doradca)

Współzałożyciel i członek zarządu Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego ASAP, autor i współautor oraz redaktor główny Poradnika Rolnictwa Zrównoważonego ASAP, współautor i redaktor główny praktycznych szkoleń on-line z Rolnictwa Zrównoważonego.

Absolwent Akademii Rolniczej we Wrocławiu, kierunku Zootechnika, z wieloletnim, managerskim stażem rolniczym na terenie Dolnego Śląska. Obronił pracę doktorską na Akademii Rolniczej we Wrocławiu. Posiada 27-letni staż w firmach fitofarmaceutycznych, gdzie zajmował się zarządzaniem biznesem, rozwojem nowych produktów i technologii, a także ich bezpieczeństwem dla środowiska, w skali Europy Wschodniej oraz świata.

Współzałożyciel Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin, współzałożyciel i członek zarządu Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego ASAP.

Obecnie: niezależny ekspert rolniczy, Ekspert Zespołu Naukowego CSO Microbe Plus Sp. z.o.o oraz Członek Zarządu Hugo Green Solutions Sp. z o.o., zaangażowany w szereg projektów prowadzących do ochrony, zrównoważenia i regeneracji zasobów środowiska wykorzystywanych przez rolnictwo.

dr inż. Jerzy Próchnicki (niezależny doradca)
dr inż. Jerzy Próchnicki (niezależny doradca)

Współzałożyciel i członek zarządu Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego ASAP, autor i współautor oraz redaktor główny Poradnika Rolnictwa Zrównoważonego ASAP, współautor i redaktor główny praktycznych szkoleń on-line z Rolnictwa Zrównoważonego.

Absolwent Akademii Rolniczej we Wrocławiu, kierunku Zootechnika, z wieloletnim, managerskim stażem rolniczym na terenie Dolnego Śląska. Obronił pracę doktorską na Akademii Rolniczej we Wrocławiu. Posiada 27-letni staż w firmach fitofarmaceutycznych, gdzie zajmował się zarządzaniem biznesem, rozwojem nowych produktów i technologii, a także ich bezpieczeństwem dla środowiska, w skali Europy Wschodniej oraz świata.

Współzałożyciel Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin, współzałożyciel i członek zarządu Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego ASAP.

Obecnie: niezależny ekspert rolniczy, Ekspert Zespołu Naukowego CSO Microbe Plus Sp. z.o.o oraz Członek Zarządu Hugo Green Solutions Sp. z o.o., zaangażowany w szereg projektów prowadzących do ochrony, zrównoważenia i regeneracji zasobów środowiska wykorzystywanych przez rolnictwo.

Po co nam regeneracja gleby w ogrodnictwie?
Thursday, January 13, 2022
Tomasz Radomski

Regionalny Dyrektor Sprzedaży z regionu południowej wielkopolski w Timac Agro Polska.
Entuzjasta, analityk w tematyce upraw roślin. Angażujący się w doświadczenia, miłośnik innowacyjnych rozwiązań.

W Timac Agro aktywnie doradza klientom w zakresie upraw zwykłych i specjalistycznych od ponad 2 lat.

Tomasz Radomski
Tomasz Radomski

Regionalny Dyrektor Sprzedaży z regionu południowej wielkopolski w Timac Agro Polska.
Entuzjasta, analityk w tematyce upraw roślin. Angażujący się w doświadczenia, miłośnik innowacyjnych rozwiązań.

W Timac Agro aktywnie doradza klientom w zakresie upraw zwykłych i specjalistycznych od ponad 2 lat.

Od rozsady po plon – uprawa nowalijek kapustnych
Wednesday, January 12, 2022
Julien Reitano

Absolwent Wydziału Rolniczego na University of Catania we Włoszech. Od 2010 roku związany z światowym liderem, dostarczającym rozwiązań do ochrony przechowalniczej – firmą Decco. Na co dzień współpracuje z kilkunastoma krajami, będąc na bieżąco z problemami przechowalniczymi występującymi w różnych częściach świata. Jego hobby to wycieczki trekkingowe oraz poznawanie nowych miejsc wspólnie z rodziną.

Julien Reitano
Julien Reitano
Absolwent Wydziału Rolniczego na University of Catania we Włoszech. Od 2010 roku związany z światowym liderem, dostarczającym rozwiązań do ochrony przechowalniczej – firmą Decco. Na co dzień współpracuje z kilkunastoma krajami, będąc na bieżąco z problemami przechowalniczymi występującymi w różnych częściach świata. Jego hobby to wycieczki trekkingowe oraz poznawanie nowych miejsc wspólnie z rodziną.
Gnilne choroby przechowalnicze oraz skuteczne metody ich zwalczania
Thursday, January 13, 2022
dr hab. Ewa Ropelewska

dr hab. Ewa Ropelewska
dr hab. Ewa Ropelewska
Panel dyskusyjny
Thursday, January 13, 2022
dr hab. Marzena S. Brodowska (Profesor Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie)

jest absolwentką Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, doktorem habilitowanym w dziedzinie nauk rolniczych. Pracuje w Katedrze Chemii Rolnej i Środowiskowej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Dorobek naukowy skupia się wokół problematyki celowości nawożenia roślin polowych, ogrodniczych i warzywniczych makro- i mikroelementami, w formie innowacyjnych produktów nawozowych oraz ich wpływu na plonowanie i parametry jakościowe, a także właściwości gleby. Ocenia przemiany składników nawozowych w roślinie, glebie i wodzie. Prowadzi doświadczenia modelowe, wazonowe i polowe. Brała udział w ponad 100 konferencjach naukowych oraz jest autorem lub współautorem ponad 240 prac naukowych. Prezes Polskiego Towarzystwa Magnezologicznego oraz Prezes Oddziału Lubelskiego Polskiego Towarzystwa Gleboznawczego.

dr hab. Marzena S. Brodowska (Profesor Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie)
dr hab. Marzena S. Brodowska (Profesor Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie)
jest absolwentką Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, doktorem habilitowanym w dziedzinie nauk rolniczych. Pracuje w Katedrze Chemii Rolnej i Środowiskowej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Dorobek naukowy skupia się wokół problematyki celowości nawożenia roślin polowych, ogrodniczych i warzywniczych makro- i mikroelementami, w formie innowacyjnych produktów nawozowych oraz ich wpływu na plonowanie i parametry jakościowe, a także właściwości gleby. Ocenia przemiany składników nawozowych w roślinie, glebie i wodzie. Prowadzi doświadczenia modelowe, wazonowe i polowe. Brała udział w ponad 100 konferencjach naukowych oraz jest autorem lub współautorem ponad 240 prac naukowych. Prezes Polskiego Towarzystwa Magnezologicznego oraz Prezes Oddziału Lubelskiego Polskiego Towarzystwa Gleboznawczego.
Simon Schrey - Sadownicza Stacja Doświadczalna Koln-Auweiler

Simon Schrey - Sadownicza Stacja Doświadczalna Koln-Auweiler
Simon Schrey - Sadownicza Stacja Doświadczalna Koln-Auweiler
dr Małgorzata Sekrecka (Instytut Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach)

Adiunkt w Zakładzie Ochrony Roślin Instytutu Ogrodnictwa- PIB w Skierniewicach. Prowadzi badania związane z występowaniem fauny pożytecznej w sadach i na plantacjach roślin jagodowych oraz możliwościami ich wykorzystania w różnych metodach ochrony roślin. Zajmuje się pracami związanymi z oceną i wdrażaniem do praktyki nowych narzędzi zwiększających bioróżnorodność w sadach. Uczestniczy w badaniach skuteczności biologicznej środków ochrony roślin oraz ich wpływem na organizmy niedocelowe.

dr Małgorzata Sekrecka (Instytut Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach)
dr Małgorzata Sekrecka (Instytut Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach)
Adiunkt w Zakładzie Ochrony Roślin Instytutu Ogrodnictwa- PIB w Skierniewicach. Prowadzi badania związane z występowaniem fauny pożytecznej w sadach i na plantacjach roślin jagodowych oraz możliwościami ich wykorzystania w różnych metodach ochrony roślin. Zajmuje się pracami związanymi z oceną i wdrażaniem do praktyki nowych narzędzi zwiększających bioróżnorodność w sadach. Uczestniczy w badaniach skuteczności biologicznej środków ochrony roślin oraz ich wpływem na organizmy niedocelowe.
Maria Sikorska

dziennikarka, program w TV Polsat  „Z klimatem i z pasją”

Maria Sikorska
Maria Sikorska
dziennikarka, program w TV Polsat  „Z klimatem i z pasją”
Sesja II: Ekologia czy ekologizacja? Strategia Zielony Ład, pomoże czy zaszkodzi w zielonych zmianach w ogrodnictwie?
Thursday, January 13, 2022
Prowadząca: Maria Sikorska

dziennikarka, program w TV Polsat  „Z klimatem i z pasją”

Prowadząca: Maria Sikorska
Prowadząca: Maria Sikorska
dziennikarka, program w TV Polsat  „Z klimatem i z pasją”
Panel dyskusyjny: Aktualne wyzwania w sezonie 2022. Opłacalność produkcji ekologicznej i zrównoważonej.
Thursday, January 13, 2022
Arkadiusz Sławiński

Doświadczony Menadżer od lat pracujący w branży ogrodniczej. Absolwent Wydziału Ogrodniczego SGGW na specjalizacji sadownictwo. Wielokrotny prelegent na spotkaniach branżowych, szkoleniach dla sadowników, webinarach. W swojej pracy odpowiada za wprowadzanie na polski rynek produktów ogrodniczych oraz ich rozwój, z mocnym nastawieniem na rozwiązania integrowane, biologiczne, biostymulatory jak również narzędzia cyfrowe.

Arkadiusz Sławiński
Arkadiusz Sławiński

Doświadczony Menadżer od lat pracujący w branży ogrodniczej. Absolwent Wydziału Ogrodniczego SGGW na specjalizacji sadownictwo. Wielokrotny prelegent na spotkaniach branżowych, szkoleniach dla sadowników, webinarach. W swojej pracy odpowiada za wprowadzanie na polski rynek produktów ogrodniczych oraz ich rozwój, z mocnym nastawieniem na rozwiązania integrowane, biologiczne, biostymulatory jak również narzędzia cyfrowe.

Poprawa jakości plonu owoców w zrównoważony sposób
Thursday, January 13, 2022
Piotr Słomiany

Właściciel firmy Grow Concept. Absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Od wielu lat związany z branżą ogrodniczą, specjalizuje się w bezglebowej uprawie warzyw pod osłonami. Doświadczenie zawodowe zdobywał pracując w m.in. w firmie Tanake NTS oferującej rozwiązania z zakresu nawadniania i techniki szklarniowej. Przez ponad 8 lat był przedstawicielem terenowym i doradcą w firmie De Ruiter Polska. Po założeniu firmy Grow Concept w 2007 wdraża na polski rynek technologię uprawy w podłożu kokosowym oraz doradza w prowadzeniu upraw bezglebowych. W ostatnich latach zajmuje się controllingiem doradczym w uprawach szklarniowych w Grupie Mularski.

Prywatnie – miłośnik browarnictwa domowego i współzałożyciel browaru kraftowego The Garage Monks.

Piotr Słomiany
Piotr Słomiany

Właściciel firmy Grow Concept. Absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Od wielu lat związany z branżą ogrodniczą, specjalizuje się w bezglebowej uprawie warzyw pod osłonami. Doświadczenie zawodowe zdobywał pracując w m.in. w firmie Tanake NTS oferującej rozwiązania z zakresu nawadniania i techniki szklarniowej. Przez ponad 8 lat był przedstawicielem terenowym i doradcą w firmie De Ruiter Polska. Po założeniu firmy Grow Concept w 2007 wdraża na polski rynek technologię uprawy w podłożu kokosowym oraz doradza w prowadzeniu upraw bezglebowych. W ostatnich latach zajmuje się controllingiem doradczym w uprawach szklarniowych w Grupie Mularski.

Prywatnie – miłośnik browarnictwa domowego i współzałożyciel browaru kraftowego The Garage Monks.

Fasola szparagowa na bardzo wczesny zbiór – nowalijka uprawiana w podłożu kokosowym, technologia uprawy
Wednesday, January 12, 2022
dr Adam Słowiński

UPL Polska

dr Adam Słowiński
dr Adam Słowiński
UPL Polska
Panel dyskusyjny: Aktualne wyzwania w sezonie 2022. Opłacalność produkcji ekologicznej i zrównoważonej.
Thursday, January 13, 2022
dr Wioleta Sobczak (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)

Doktor nauk ekonomicznych w dyscyplinie ekonomia. Pracownik naukowy oraz wykładowca Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Autorka licznych publikacji naukowych, popularno-naukowych oraz ekspertyz w zakresie analiz sektorowych.   

dr Wioleta Sobczak (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)
dr Wioleta Sobczak (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)
Doktor nauk ekonomicznych w dyscyplinie ekonomia. Pracownik naukowy oraz wykładowca Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Autorka licznych publikacji naukowych, popularno-naukowych oraz ekspertyz w zakresie analiz sektorowych.   
Damian Strukowicz

Absolwent Ochrony Środowiska Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Posiada 10 letnie doświadczenie z prowadzenia doświadczeń nt. Ochrony Roślin w największej prywatnej jednostce badawczej w Holandii – VERTIFY.

Przez 2 lata Doradca dla Ambasady Królestwa Niderlandów w zakresie rozwoju agro-logistyki w Polsce oraz współpracy Polskich i Holenderskich firm oraz instytucji związanych z branżą ogrodniczą.

Od 4 lat związany z firmą Koppert Polska, gdzie specjalizuje się w zakresie ochrony roślin w uprawach pod osłonami na terenie całej Polski.

Damian Strukowicz
Damian Strukowicz

Absolwent Ochrony Środowiska Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Posiada 10 letnie doświadczenie z prowadzenia doświadczeń nt. Ochrony Roślin w największej prywatnej jednostce badawczej w Holandii – VERTIFY.

Przez 2 lata Doradca dla Ambasady Królestwa Niderlandów w zakresie rozwoju agro-logistyki w Polsce oraz współpracy Polskich i Holenderskich firm oraz instytucji związanych z branżą ogrodniczą.

Od 4 lat związany z firmą Koppert Polska, gdzie specjalizuje się w zakresie ochrony roślin w uprawach pod osłonami na terenie całej Polski.

Nowe możliwości ochrony roślin, spełniające założenia Zielonego Ładu.
Wednesday, January 12, 2022
Beata Studzińska (Farma Świętokrzyska)

Absolwentka wydziału Ogrodniczego  Uniwersytetu rolniczego w Lublinie
Obroniła pracę doktorską na wydziale Rolnictwa i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego.
Dyrektor ds. produkcji ekologicznej w Farmie Świętokrzyskiej sp. z o.o. 
Od 1991 roku zajmuję się rolnictwem ekologicznym, w zakresie doradztwa technologicznego lub pracy w jednostce certyfikującej.
Autorka książek i publikacji:
Książka „ABC ogrodnictwa ekologicznego” wydana w 1994 roku i tłumaczona na język litewski
Książka „Ochrona roślin w gospodarstwie ekologicznym” wydana 1998 roku.
Komentarze do Kalendarza biodynamicznego wydanego przez„Działkowiec” w latach 1994 – 1996
Współautor „Poradnika rolnictwa ekologicznego” wydanego w 2010 roku.
Artykuły w kwartalniku „Zdrowa Żywność” 
Artykuły w miesięczniku „Warzywa”

 

Beata Studzińska (Farma Świętokrzyska)
Beata Studzińska (Farma Świętokrzyska)
Absolwentka wydziału Ogrodniczego  Uniwersytetu rolniczego w Lublinie
Obroniła pracę doktorską na wydziale Rolnictwa i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego.
Dyrektor ds. produkcji ekologicznej w Farmie Świętokrzyskiej sp. z o.o. 
Od 1991 roku zajmuję się rolnictwem ekologicznym, w zakresie doradztwa technologicznego lub pracy w jednostce certyfikującej.
Autorka książek i publikacji:
Książka „ABC ogrodnictwa ekologicznego” wydana w 1994 roku i tłumaczona na język litewski
Książka „Ochrona roślin w gospodarstwie ekologicznym” wydana 1998 roku.
Komentarze do Kalendarza biodynamicznego wydanego przez„Działkowiec” w latach 1994 – 1996
Współautor „Poradnika rolnictwa ekologicznego” wydanego w 2010 roku.
Artykuły w kwartalniku „Zdrowa Żywność” 
Artykuły w miesięczniku „Warzywa”
 
dr Michał Szklarz (ADOB)

Kierownik ds. Sadownictwa i Szkółkarstwa odpowiedzialny za promocję i sprzedaż nawozów ogrodniczych. Doświadczony doradca i praktyk. Wcześniej wieloletni pracownik Katedry Sadownictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

dr Michał Szklarz (ADOB)
dr Michał Szklarz (ADOB)
Kierownik ds. Sadownictwa i Szkółkarstwa odpowiedzialny za promocję i sprzedaż nawozów ogrodniczych. Doświadczony doradca i praktyk. Wcześniej wieloletni pracownik Katedry Sadownictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Dariusz Szkudlarek

Absolwent Akademii Rolniczej w Krakowie wydział  Ogrodniczy magister inżynier nauk ogrodniczych . Posiada ponad 20-sto letnie doświadczenie w uprawie fasoli . Obecnie specjalista od nawożenia w Firmie Vitaflora .

Dariusz Szkudlarek
Dariusz Szkudlarek

Absolwent Akademii Rolniczej w Krakowie wydział  Ogrodniczy magister inżynier nauk ogrodniczych . Posiada ponad 20-sto letnie doświadczenie w uprawie fasoli . Obecnie specjalista od nawożenia w Firmie Vitaflora .

Nawożenie i sterowanie fasolą szparagową w uprawie przemysłowej z zastosowaniem mieszanek nawozowych mikroelementowych
Wednesday, January 12, 2022
Maciej Szwedo (Perfect Fruits)

Maciej Szwedo (Perfect Fruits)
Maciej Szwedo (Perfect Fruits)
Karolina Śluzek (Döhler Sp. z o.o.)

Absolwentka Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu warszawskiej SGGW w zakresie ochrony roślin. Od ponad 10 lat zawodowo związana z systemami zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywności jako konsultant oraz audytor. Obecnie pracuje jako Sustainability Manager w firmie Döhlersp. z o.o.
i zajmuje się propagowaniem i wdrażaniem zasad rolnictwa zrównoważonego w całym łańcuchu dostaw.


 

Karolina Śluzek (Döhler Sp. z o.o.)
Karolina Śluzek (Döhler Sp. z o.o.)

Absolwentka Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu warszawskiej SGGW w zakresie ochrony roślin. Od ponad 10 lat zawodowo związana z systemami zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywności jako konsultant oraz audytor. Obecnie pracuje jako Sustainability Manager w firmie Döhlersp. z o.o.
i zajmuje się propagowaniem i wdrażaniem zasad rolnictwa zrównoważonego w całym łańcuchu dostaw.


 
Zrównoważony rozwój, dodatkowa papierologia czy przyszłość ogrodnictwa?
Thursday, January 13, 2022
Andrzej Turkiewicz (Delphy)

Absolwent Uniwersytetu Szczecińskiego. Dołączył do Delphy Polska w 2020 roku jako agronom zajmujący się doradztwem w zakresie produkcji owoców jagodowych i materiału szkółkarskiego. Ma ponad 20 lat doświadczenia zdobyte w Polsce i Wielkiej Brytanii, gdzie pracował na stanowiskach kierowniczym, w tym 5 lat produkcji szkółkarskiej w firmie Edvard Vinson
Plants i A.G.Young, oraz 15 lat jako kierownik plantacji owoców jagodowych w Szkocji. Jest zwolennikiem integrowanej produkcji owoców jagodowych. Prywatnie pasjonat ciągników marki Ursus.

Andrzej Turkiewicz (Delphy)
Andrzej Turkiewicz (Delphy)
Absolwent Uniwersytetu Szczecińskiego. Dołączył do Delphy Polska w 2020 roku jako agronom zajmujący się doradztwem w zakresie produkcji owoców jagodowych i materiału szkółkarskiego. Ma ponad 20 lat doświadczenia zdobyte w Polsce i Wielkiej Brytanii, gdzie pracował na stanowiskach kierowniczym, w tym 5 lat produkcji szkółkarskiej w firmie Edvard Vinson
Plants i A.G.Young, oraz 15 lat jako kierownik plantacji owoców jagodowych w Szkocji. Jest zwolennikiem integrowanej produkcji owoców jagodowych. Prywatnie pasjonat ciągników marki Ursus.
Wim van den Berg

 właściciel firmy VAN AMERONGEN

Wim van den Berg
Wim van den Berg
 właściciel firmy VAN AMERONGEN
Wyższy poziom przechowywania w kontrolowanej atmosferze.
Thursday, January 13, 2022
Anita van Nieuwenhoven

Jest specjalistą od zaprawiania nasion w firmie Pop Vriend Seeds. Posiada 24-letnie doświadczenie w badaniach i rozwoju. Zaczęła od holenderskiej Giełdy Kwiatowej i kierowała na giełdzie grupą badawczą zajmującą się badaniami pożniwnymi. Zanim dołączyła do Pop Vriend Seeds, pracowała jako ekspert techniczny i kierownik programu rozwoju produktów do zaprawiania nasion w Europie, na Bliskim Wschodzie i w Afryce dla dużej firmy agrochemicznej.

Anita van Nieuwenhoven
Anita van Nieuwenhoven
Jest specjalistą od zaprawiania nasion w firmie Pop Vriend Seeds. Posiada 24-letnie doświadczenie w badaniach i rozwoju. Zaczęła od holenderskiej Giełdy Kwiatowej i kierowała na giełdzie grupą badawczą zajmującą się badaniami pożniwnymi. Zanim dołączyła do Pop Vriend Seeds, pracowała jako ekspert techniczny i kierownik programu rozwoju produktów do zaprawiania nasion w Europie, na Bliskim Wschodzie i w Afryce dla dużej firmy agrochemicznej.
Rejestracje zapraw nasiennych, ograniczenia i wskazówki na rok 2022
Wednesday, January 12, 2022
Ferdi Veenstra

Posiada 23 lata doświadczenie w branży nasiennej. Rozpoczął jako  kierownik sprzedaży i specjalista od produktu w byłej Jugosławii w firmie Seminis .Był odpowiedzialny za sprzedaż na Bałkanach w Polsce i  krajach Beneluksu. Obecnie pracuje dla Pop Vriend Seeds jako kierownik sprzedaży  i menadżer od fasoli w regionie Beneluks , Dania i Polska.

Ferdi Veenstra
Ferdi Veenstra

Posiada 23 lata doświadczenie w branży nasiennej. Rozpoczął jako  kierownik sprzedaży i specjalista od produktu w byłej Jugosławii w firmie Seminis .Był odpowiedzialny za sprzedaż na Bałkanach w Polsce i  krajach Beneluksu. Obecnie pracuje dla Pop Vriend Seeds jako kierownik sprzedaży  i menadżer od fasoli w regionie Beneluks , Dania i Polska.

Rozwój i trendy na światowym rynku fasoli
Wednesday, January 12, 2022
Arkadiusz Weremczuk (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)

Doktor ekonomii, praktyk w dziedzinie ubezpieczeń dla rolnictwa. Doświadczony wykładowca SGGW w Warszawie oraz szkoleniowiec. W swojej pracy kieruje się dewizą optymalnego wykorzystania dostępnych produktów ubezpieczeniowych w celu możliwie najskuteczniejszej ochrony przed skutkami anomalii pogodowych. 

Arkadiusz Weremczuk (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)
Arkadiusz Weremczuk (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)
Doktor ekonomii, praktyk w dziedzinie ubezpieczeń dla rolnictwa. Doświadczony wykładowca SGGW w Warszawie oraz szkoleniowiec. W swojej pracy kieruje się dewizą optymalnego wykorzystania dostępnych produktów ubezpieczeniowych w celu możliwie najskuteczniejszej ochrony przed skutkami anomalii pogodowych. 
dr Wojciech Wieczorek

ICB Pharma

dr Wojciech Wieczorek
dr Wojciech Wieczorek
ICB Pharma
Panel dyskusyjny: Aktualne wyzwania w sezonie 2022. Opłacalność produkcji ekologicznej i zrównoważonej.
Thursday, January 13, 2022
Jacek Witkowski

Specjalista w dziedzinie uprawy truskawki, maliny i borówki amerykańskiej. Od lat doradza klientom w powiatach płońskim i płockim. Swoją wiedzę czerpie z doświadczeń z własnego gospodarstwa, gdzie uprawia głównie truskawkę deserową. Organizator VipRoomu jagodowego – spotkania dla największych producentów owoców miękkich.

Jacek Witkowski
Jacek Witkowski
Specjalista w dziedzinie uprawy truskawki, maliny i borówki amerykańskiej. Od lat doradza klientom w powiatach płońskim i płockim. Swoją wiedzę czerpie z doświadczeń z własnego gospodarstwa, gdzie uprawia głównie truskawkę deserową. Organizator VipRoomu jagodowego – spotkania dla największych producentów owoców miękkich.
Nowa jakość w biostymulacji i odżywianiu truskawki
Wednesday, January 12, 2022
Jakub Wójcik

Biotechnolog z wieloletnim doświadczeniem w walidacji i wdrażaniu nowych technologii procesowych i laboratoryjnych, kierownik laboratorium genetycznego. Przez całe życie zawodowe związany jest ze startupami biotechnologicznymi, w których skuteczne łączy się naukę z biznesem. Uczestnik projektów badawczych z zakresu opracowania i wdrażania technologii analizy kwasów nukleinowych dla rolnictwa i przemysłu. Aktualnie rozwija się naukowo w obszarze biofarmacji.

Jakub Wójcik
Jakub Wójcik
Biotechnolog z wieloletnim doświadczeniem w walidacji i wdrażaniu nowych technologii procesowych i laboratoryjnych, kierownik laboratorium genetycznego. Przez całe życie zawodowe związany jest ze startupami biotechnologicznymi, w których skuteczne łączy się naukę z biznesem. Uczestnik projektów badawczych z zakresu opracowania i wdrażania technologii analizy kwasów nukleinowych dla rolnictwa i przemysłu. Aktualnie rozwija się naukowo w obszarze biofarmacji.
Nowoczesne technologie analizy materiału roślinnego na obecność patogenów
Wednesday, January 12, 2022
Aleksandra Wronka

Entuzjastyczny specjalista upraw warzyw gruntowych.

Pochodzę z najdalszych krańców Polski Południowo-Wschodniej, gdzie urodziłam się w kapuście, a kalafiory i brokuły uprawiam od lat. Rumieńców mojemu doświadczeniu dodaje papryka gruntowa. Dzięki pracy u największego profesjonalnego producenta rozsad warzyw KRASOŃ mogę spiąć wiedzę o rozsadzie z doświadczeniem z własnego gospodarstwa generując unikalną informację dla producentów warzyw.

Aleksandra Wronka
Aleksandra Wronka

Entuzjastyczny specjalista upraw warzyw gruntowych.

Pochodzę z najdalszych krańców Polski Południowo-Wschodniej, gdzie urodziłam się w kapuście, a kalafiory i brokuły uprawiam od lat. Rumieńców mojemu doświadczeniu dodaje papryka gruntowa. Dzięki pracy u największego profesjonalnego producenta rozsad warzyw KRASOŃ mogę spiąć wiedzę o rozsadzie z doświadczeniem z własnego gospodarstwa generując unikalną informację dla producentów warzyw.

Od rozsady po plon – uprawa nowalijek kapustnych
Wednesday, January 12, 2022
dr Anna Wrzodak

Adiunkt, pracownik naukowy Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego zatrudniony w Pracowni Przetwórstwa i Oceny Jakości Owoców i Warzyw. Specjalista w zakresie przechowywania warzyw oraz sensorycznej analizy produktów roślinnych. Obecnie zajmuje się oceną sensoryczną warzyw świeżych, przechowywanych i przetworzonych, opracowaniem receptur na innowacyjne produkty (pasty, desery, galaretki) przeznaczone dla dzieci do lat 3, kiszeniem wielu gatunków warzyw z wykorzystaniem wody mineralnej o pochodzeniu geotermalnym, propagowaniem spożycia warzyw i owoców. Brała udział jako realizator odpowiedzialny za analizę sensoryczną w wielu tematach statutowych i projektach o zasięgu krajowym i międzynarodowym.

dr Anna Wrzodak
dr Anna Wrzodak
Adiunkt, pracownik naukowy Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego zatrudniony w Pracowni Przetwórstwa i Oceny Jakości Owoców i Warzyw. Specjalista w zakresie przechowywania warzyw oraz sensorycznej analizy produktów roślinnych. Obecnie zajmuje się oceną sensoryczną warzyw świeżych, przechowywanych i przetworzonych, opracowaniem receptur na innowacyjne produkty (pasty, desery, galaretki) przeznaczone dla dzieci do lat 3, kiszeniem wielu gatunków warzyw z wykorzystaniem wody mineralnej o pochodzeniu geotermalnym, propagowaniem spożycia warzyw i owoców. Brała udział jako realizator odpowiedzialny za analizę sensoryczną w wielu tematach statutowych i projektach o zasięgu krajowym i międzynarodowym.
Kiszone warzywa - produkty o unikalnych właściwościach sensorycznych i dietetycznych.
Thursday, January 13, 2022
Karolina Załuska (BNP Paribas Bank Polska S.A)

Alumni of the Warsaw University of Life Sciences in Horticulture and postgraduate studies in the National School of Public Administration.  From the beginning of professional work she has been dealing with horticulture sector. For several years she worked in the Ministry of Agriculture and Rural Development, managing the Department of Horticultural Products, Cooperatives and Groups of Agricultural Producers. Then she co-founded the first in Poland Association of Producers Organizations in Fruit and Vegetable sector. Since 2017, she has been associated with the banking sector. Co-author of reports and studies about horticulture and the functioning of the Common Agricultural Policy on the fruit and vegetable market in Poland.

 

Karolina Załuska (BNP Paribas Bank Polska S.A)
Karolina Załuska (BNP Paribas Bank Polska S.A)

Alumni of the Warsaw University of Life Sciences in Horticulture and postgraduate studies in the National School of Public Administration.  From the beginning of professional work she has been dealing with horticulture sector. For several years she worked in the Ministry of Agriculture and Rural Development, managing the Department of Horticultural Products, Cooperatives and Groups of Agricultural Producers. Then she co-founded the first in Poland Association of Producers Organizations in Fruit and Vegetable sector. Since 2017, she has been associated with the banking sector. Co-author of reports and studies about horticulture and the functioning of the Common Agricultural Policy on the fruit and vegetable market in Poland.

 

Andrzej Zbroja (Tradecorp)

Andrzej Zbroja (Tradecorp)
Andrzej Zbroja (Tradecorp)
Agnieszka Zmyślona

Specjalista w dziedzinie uprawy warzyw oraz owoców miękkich. Od lat doradza klientom w powiatach kaliskim, pleszewskim, bolesławieckim oraz oleśnickim. Swoją wiedzę czerpie z doświadczeń i wieloletniej pracy w terenie. Organizator wielu spotkań z klientami, przy których dzieli się swoim doświadczeniem w zakresie rozsady roślin kapustnych i nowalijek. Aktywny pracownik terenowy w Timac Agro Polska

Agnieszka Zmyślona
Agnieszka Zmyślona

Specjalista w dziedzinie uprawy warzyw oraz owoców miękkich. Od lat doradza klientom w powiatach kaliskim, pleszewskim, bolesławieckim oraz oleśnickim. Swoją wiedzę czerpie z doświadczeń i wieloletniej pracy w terenie. Organizator wielu spotkań z klientami, przy których dzieli się swoim doświadczeniem w zakresie rozsady roślin kapustnych i nowalijek. Aktywny pracownik terenowy w Timac Agro Polska

Josip Zubac

Josip Zubac
Josip Zubac
„IPM works: integrowana ochrona – to działa!”. Jak w praktyce sprawdza się integrowana ochrona w europejskich gospodarstwach sadowniczych?
Thursday, January 13, 2022
Rijk Zwaan

Rijk Zwaan
Rijk Zwaan
Krzysztof Żabówka

Krzysztof Żabówka
Krzysztof Żabówka