Prelegenci


Andrzej Anasiak

Konferencja - Uprawy pod osłonami
Sala 4

Andrzej Anasiak

Ekspert i praktyk w zatrudnianiu i delegowaniu pracowników spoza UE w segmencie Agro . Wspiera rekrutacją gospodarstwa indywidualne, grupy producenckie , przetwórnie, zakłady przemysłu rolno-spożywczego. Menadżer z wieloletnim doświadczeniem w budowaniu struktur organizacyjnych, realizacji projektów sprzedażowych , wdrażania rozwiązań pomagających w realizacji celów biznesowych w usługach i handlu. Od 2016 r. związany z rynkiem pracy. Współwłaściciel i zarządzający Timberworks sp z o.o. , specjalizującej się w rekrutacji, selekcji i delegowaniu pracowników. Realizuje zadania i doradza w zakresie legalizacji pobytu i prawa pracy na terenie Polski. 

Konferencja - Uprawy pod osłonami
środa, 12 stycznia 2022godz. 13:35Sala 4
Początek oczekiwanych zmian w zatrudnieniu cudzoziemców – co nowego w segmencie AGRO w 2022 r ?

Poseł Jan Krzysztof Ardanowski

Ogrodnictwo ekologiczne i zrównoważone - NOWOŚĆ!
Sala 4

Poseł Jan Krzysztof Ardanowski

Doradca prezydenta RP ds. Rolnictwa

Ogrodnictwo ekologiczne i zrównoważone - NOWOŚĆ!
czwartek, 13 stycznia 2022godz. 13:25Sala 4
Panel dyskusyjny: Ekologia czy ekologizacja? Strategia Zielony Ład, pomoże czy zaszkodzi w zielonych zmianach w ogrodnictwie?

Roman Arkhipov

Konferencja - Uprawy pod osłonami
Sala 4

Roman Arkhipov

Wieloletni pracownik branży ogrodniczej w Rosji. Doświadczenie gromadził między innymi w Bejo Zaden koordynując sprzedaż w różnych rejonach tego kraju. Obecnie jako Managing Director w Koppert Rosja koordynuje współpracę firmy z gospodarstwami ogrodniczymi w całej Rosji. 

Konferencja - Uprawy pod osłonami
środa, 12 stycznia 2022godz. 11:20Sala 4
Dynamiczna sytuacja na rynku warzyw w Rosji. Zmiany produkcji i handlu w ostatnich latach.

Robert Bartkowski (Rijk Zwaan )

Robert Bartkowski (Rijk Zwaan )

Absolwent Wydziału Rolniczego,  Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy. Od 20 lat aktywny w branży ogrodniczej. Praktyczne  doświadczenie  zdobywał pracując w przetwórstwie, uprawie i przechowaniu warzyw gruntowych. Uczestniczył w projektach mających na celu ograniczenie ilości stosowanych pestycydów, podniesienie aktywności  biologicznej gleby oraz poprawy jakości przechowywanych warzyw. Zwolennik bioróżnorodności, integrowanej i ekologicznej uprawy opartej na nowoczesnych technologiach.
W 2018 r rozpoczął pracę w firmie nasiennej  Rijk Zwaan Polska, w której odpowiada za warzywa ekologiczne, dzieląc się z producentami zdobytym doświadczeniem. 

 

Ryszard Batolik

IX Konferencja Truskawkowa
Sala 3

Ryszard Batolik

IX Konferencja Truskawkowa
środa, 12 stycznia 2022godz. 15:40Sala 3
Sprzedaż truskawek do sieci handlowych – czy warto ją rozwijać?

Robert Binkiewicz

Konferencja sadownicza „Jak realnie poprawić opłacalność produkcji ?”
Sala 3

Robert Binkiewicz

Techniczny Manager Upraw, Agrosimex

Ekspert w dziedzinie upraw sadowniczych (specjalizuje się w ochronie i nawożeniu jabłoni, gruszy, czereśni), ponadto zarządza systemem sygnalizacji Info-Karta.

Konferencja sadownicza „Jak realnie poprawić opłacalność produkcji ?”
czwartek, 13 stycznia 2022godz. 12:15Sala 3
Regulatory wzrostu standardem obecnego sadownictwa – w jakich sytuacjach po nie sięgać, a kiedy ich użycie jest bezcelowe?

Piotr Borczyński

Konferencja - Uprawy pod osłonami
Sala 4

Piotr Borczyński

Urodzony w 1971 roku we Włocławku

Szkoło średnia Technikum Rolnicze Dobrzyniu n/W ukończone w 1991 roku.

Dalsza nauka na studiach magisterskich w Bydgoszczy – ATR wydział rolny.

Ukończony ATR wydział rolny w 1996 roku i Studia podyplomowe pedagogiczne. W tym też roku rozpocząłem pracę w ODR Zarzeczewo jako spec ds. warzywnictwa. Prowadziłem razem z ojcem gospodarstwo warzywnicze, gdzie testowałem nowe odmiany warzyw i nowe środki do produkcji ogrodniczej. Od 2005 roku W KPODR Minikowo

W 2005 roku ukończone studia podyplomowe Integrowanej Produkcji.

Od 2005 roku zacząłem pisać artykuły do prasy fachowej ogólnopolskiej. W ramach pracy prowadzę szkolenia dla producentów z byłego woj. Włocławskiego, a także z całego kraju  piszę broszury i artykuły do Gazety Wieś Kujawsko-Pomorska wydawanej przez KPODR Minikowo, a także comiesięczne teksty do WiOM. W czasie okresu wegetacji na stronie KPODR i Grunt to Warzywa zamieszczane są aktualne filmy z zaleceniami uprawowymi.

Konferencja - Uprawy pod osłonami
środa, 12 stycznia 2022godz. 11:00Sala 4
Czy nowalijki potrzebują ochrony ?

dr Aneta Chałańska

IX Konferencja Truskawkowa
Sala 3

dr Aneta Chałańska

Od początku związana z ochroną roślin ogrodniczych. Swoją karierę zawodową zaczynała w Instytucie Sadownictwa i Kwiaciarstwa im. Szczepana Pieniążka w Skierniewicach, w Zakładzie Ochrony Roślin Ozdobnych. W powstałym później Instytucie Ogrodnictwa uzyskała tytuł doktora w dziedzinie nauk rolniczych, a w Zakładzie Ochrony Roślin Warzywnych i Ozdobnych piastowała funkcję Kierownika Pracowni Nematologii. Autor wielu publikacji i uznany specjalista w zakresie badań nad nicieniami pasożytami roślin. Zajmuje się problematyką chorób roślin związanych z żerowaniem nicieni. Wykorzystuje 20-letnie doświadczenie pracownika naukowego na potrzeby praktyki. Od 2018 roku prowadzi firmę NEFscience, gdzie realizowane są prace diagnostyczne i badawcze z pogranicza nematologii, entomologii oraz fitopatologii.

IX Konferencja Truskawkowa
środa, 12 stycznia 2022godz. 12:05Sala 3
Skąd się biorą choroby odglebowe truskawek i jak im zapobiegać

Stefano Corrà

IX Konferencja Truskawkowa
Sala 3

Stefano Corrà

Urodził się w 1965 roku we Włoszech. Od 25 lat zajmuje się nawożeniem roślin. Współpracuj z kilkoma ważnymi producentami nawozów na świecie. Współpracuję m.in. z włoską firmą Grena, producentem biostymulatorów i nawozów organicznymi oraz firmą z Haifa Chemicals we Włoszech. Od dziesięciu lat pracuje również jako doradca ds. rolnictwa w firmie doradczej Herbaria we Włoszech.

IX Konferencja Truskawkowa
środa, 12 stycznia 2022godz. 14:40Sala 3
Odżywianie truskawek ograniczające stres w nowych technologiach uprawy

Henryk Czerwiński (Sad Nowoczesny)

Henryk Czerwiński (Sad Nowoczesny)

Redaktor naczelny miesięcznika „Sad Nowoczesny”

Weronika Dobrowolska – Szamałek

Konferencja - Uprawy pod osłonami
Sala 4

Weronika Dobrowolska – Szamałek

Produkt Manager w Timac Agro Polska.  Zajmuje się promowaniem rozwiązań innowacyjnych we wszystkich uprawach. Wspiera sprzedaż oraz jest wsparciem technicznym pracowników terenowych. Współorganizator szkoleń wewnętrznych i zewnętrznych. Koordynator doświadczeń polowych na podległym terenie.

Konferencja - Uprawy pod osłonami
środa, 12 stycznia 2022godz. 12:20Sala 4
Od rozsady po plon – uprawa nowalijek kapustnych

Tomasz Domański

Konferencja - Uprawy pod osłonami
Sala 4

Tomasz Domański

Absolwent Ogrodnictwa na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Od ponad 7 lat doradza w ochronie roślin, w topowych gospodarstwach w Polsce. Wdraża nowe podejście do ochrony roślin w kolejnych działach ogrodnictwa, dostosowując najnowocześniejsze zachodnie rozwiązania do polskich warunków klimatycznych. Specjalizuje się w uprawach jagodowych, warzywach pod osłonami oraz warzywach w otwartym polu. Wspólnie z rodzicami, prowadzi gospodarstwo sadownicze w okolicach Buska Zdroju.

Konferencja - Uprawy pod osłonami
środa, 12 stycznia 2022godz. 11:40Sala 4
Nowalijki inaczej – zrównoważona produkcja warzyw w tunelach nieogrzewanych

Tomasz Domański, Agrosimex

IX Konferencja Truskawkowa
Sala 3

Tomasz Domański, Agrosimex

Doradca sadowniczy, Agrosimex
Z zawodu; Technik Ogrodnik. W firmie Agrosimex od 2,5 roku na stanowisku doradca sadowniczy. Posiada wieloletnie doświadczenie w ogrodnictwie, specjalista w dziedzinie ochrony i nawożenia upraw roślin jagodowych, przede wszystkim truskawek i borówek. Prowadzi własne gospodarstwo sadownicze. 

IX Konferencja Truskawkowa
środa, 12 stycznia 2022godz. 12:25Sala 3
Rola wapnia i krzemu w budowaniu trwałości owoców truskawki

Bartłomiej Drzazga, Timac Agro

Konferencja sadownicza „Jak realnie poprawić opłacalność produkcji ?”
Sala 3

Bartłomiej Drzazga, Timac Agro

Łączy pracę zawodową i pasję do ogrodnictwa jako Product Manager ds. Upraw Sadowniczych w firmie Timac Agro Polska. Od wielu lat pomaga prowadzić rodzinną plantację borówki amerykańskiej. Jest absolwentem Wydziału Ogrodniczego SGGW (wtedy Wydział Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu). Dzięki temu zdobyta wiedza teoretyczna poparta jest solidnym bagażem praktycznym.

Konferencja sadownicza „Jak realnie poprawić opłacalność produkcji ?”
czwartek, 13 stycznia 2022godz. 11:25Sala 3
DNA – rewolucja w budowaniu jakości i nie tylko

Karolina Felczak-Konarska

IX Konferencja Truskawkowa
Sala 3

Karolina Felczak-Konarska

Dyrektor Placówki Badawczej - Prokurent  firmy  Fertico Sp. Z o.o. Specjalizuje  się w doświadczalnictwie ogrodniczym oraz w badaniach analitycznych w kierunku  fizykochemicznym (gleba, woda, tkanki roślinne), biologii molekularnej (diagnostyka chorób roślin), mikrobiologicznym. Zakres zainteresowań dotyczy głównie diagnostyki patogenów pochodzenia grzybowego i bakteryjnego oraz możliwości ich zwalczania, a także wykorzystanie  nowoczesnej diagnostyki opartej na metodach molekularnych. Związana z ogrodnictwem, a przede wszystkim fitopatologią ogrodniczą oraz chemią analityczną zawodowo i naukowo. Autorka publikacji naukowych oraz artykułów popularno-naukowych, uczestniczka licznych konferencji i sympozjów naukowych. Dzięki temu pozostaje stałym łącznikiem między światem nauki,  a praktykami. 

IX Konferencja Truskawkowa
środa, 12 stycznia 2022godz. 11:20Sala 3
Nowe zagrożenia ze strony patogenów na plantacjach truskawek i metody ich identyfikacji

Perfect Fruits

Perfect Fruits

Tomasz Gasparski

Konferencja sadownicza „Jak realnie poprawić opłacalność produkcji ?”
Sala 3

Tomasz Gasparski

Praktyk, doradca, doświadczalnik, koordynator badań rejestracyjnych środków ochrony roślin.

Absolwent Ogrodnictwa na Akademii Rolniczej w Lublinie. Swoją karierę zawodową zaczynał w Sadowniczym Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Ogrodnictwa w Brzeznej. Od kilkunastu  lat członek i doradca w Stowarzyszeniu Integrowanej Produkcji Owoców „PODKARPACIE” z siedzibą w Brzeznej.  Obecnie Prezes Zarządu stowarzyszenia. Pracuje w Bayer Sp. z o.o. w strukturze Crop Science w dziale Field Solutions. Aktualne stanowisko: Agronomic Solution Manager – Horticulture and Potato.

Konferencja sadownicza „Jak realnie poprawić opłacalność produkcji ?”
czwartek, 13 stycznia 2022godz. 11:05Sala 3
Tarcznik niszczyciel coraz częstszy na terenie całego kraju – są skuteczne metody zwalczania tego szkodnika!

Piet Geraets

Warzywa polowe. Przemysłowa uprawa roślin strączkowych – NOWOŚĆ
Sala 2

Piet Geraets

Jest menedżerem produktu w firmie Pop Vriend Seeds. Jego kariera obejmuje 30 lat w globalnej branży nasiennej, pracując w uprawach takich jak:  kukurydza cukrowa, groszek, fasola, cebula, marchew i burak czerwony w obszarach produkcji, łańcucha dostaw, a także marketingu. Piet dołączył do Pop Vrienda w 2008 roku jako kierownik ds. produkcji nasion, a obecnie pracuje na całym świecie jako kierownik produktu ds. fasoli, marchwi i czerwonych buraków.

Warzywa polowe. Przemysłowa uprawa roślin strączkowych – NOWOŚĆ
środa, 12 stycznia 2022godz. 11:45Sala 2
Produkcja nasion fasoli

Łukasz Gębka (Farma Świętokrzyska)

Łukasz Gębka (Farma Świętokrzyska)

mgr Hubert Głos (Instytut Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach)

mgr Hubert Głos (Instytut Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach)

Absolwent Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu UP w Lublinie, pracownik Instytutu Ogrodnictwa - PIB w Skierniewicach. Fitopatolog prowadzący prace badawcze z zakresu ochrony roślin sadowniczych przed chorobami grzybowymi. Specjalizacja w zakresie chorób kory i drewna oraz chorób przechowalniczych owoców. Kierownik licznych rejestracyjnych i wdrożeniowych badań środków ochrony roślin, wykonawca projektów badawczych mających na celu opracowanie nowych rozwiązań w zakresie ochrony roślin przed chorobami.

Stanisław Jamrozik

IX Konferencja Truskawkowa
Sala 3

Stanisław Jamrozik

Ukończyłem  studia na Wydziale Rolniczym Akademii Rolniczej we Wrocławiu w 1985 r.

Po odbyciu służby wojskowej (jestem oficerem rezerwy Wojska Polskiego) w 1987 r. rozpocząłem pracę na uczelni w Katedrze Ogrodnictwa. W latach 1988-1997 kierowałem  Sadowniczą Stacją Dydaktyczno-Badawczą AR Wrocław  zlokalizowaną w Samotworze pod Wrocławiem.

Później związałem się z przetwórstwem rolno-spożywczym, pracując  kolejno w kilku zakładach: ZPOW Pietrzykowice k. Wrocławia, ZPOW Milejów k. Lublina, OK - Owocowe Koncentraty w Przeworsku.

Od 2011 r. jestem związany z firmą Bioconcept Gardenia Sp. z o.o. oraz Grupą Producentów BIO-FOOD Roztocze, firmami  specjalizującymi się w przetwórstwie owoców i warzyw ekologicznych. Jestem zatrudniony na stanowisku kierownika działu surowcowego  i zarazem doradcy technologicznego wspierającego rolników ekologicznych zrzeszonych w GP BIO-FOOD Roztocze oraz związanych umowami kontraktacyjnymi z firmą Bioconcept Gardenia SP. z o.o.

Od 2016 r. współpracuję z Instytutem Agrofizyki w Lublinie, a konkretnie z Panią Profesor Magdaleną Frąc.

 

Prowadzę wspólnie z żoną także niewielkie własne gospodarstwo ogrodnicze na Podkarpaciu specjalizujące się w produkcji owoców truskawek i malin. Testujemy również w naszym gospodarstwie dla GP BIO-FOOD Roztocze nowe odmiany i klony truskawek i malin.

IX Konferencja Truskawkowa
środa, 12 stycznia 2022godz. 14:20Sala 3
Zastosowanie rozwiązań biologicznych w ekologicznej i integrowanej produkcji

Bartosz Jankowski (Perfect Fruits)

Bartosz Jankowski (Perfect Fruits)

Karolina Jazic

Ogrodnictwo ekologiczne i zrównoważone - NOWOŚĆ!
Sala 4

Karolina Jazic

Techniczny Manager Upraw w Agrosimex
Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, doświadczony specjalista z zakresu ochrony upraw, a szczególnie ziemniaków i warzyw. Swoje doświadczenie zawodowe zdobywała m.in. na wieloletnim prowadzeniu badań poletkowych nad skutecznością i selektywnością środków ochrony roślin a także prowadząc doradztwo w zakresie układania programów ochrony roślin.

Ogrodnictwo ekologiczne i zrównoważone - NOWOŚĆ!
czwartek, 13 stycznia 2022godz. 10:15Sala 4
Jak chronić zrównoważone uprawy warzyw?

dr hab. inż. Stanisław Kalisz

Przetwórstwo owoców i warzyw - NOWOŚĆ!
Sala 1

dr hab. inż. Stanisław Kalisz

Doktor hab. nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia. Absolwent Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Od 2001 roku adiunkt w Instytucie Nauk o Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie w  Zakładzie Technologii Owoców, Warzyw i Zbóż. Członek Polskiego Towarzystwa Technologów. Jego działalność naukowo-badawcza związana jest z takimi obszarami jak: stabilizacja związków bioaktywnych i barwy przetworów owocowych i warzywnych; żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego; flawonoidy jako naturalna ochrona roślin; wpływ procesu technologicznego i przechowywania na jakość przetworów. Jego dorobek obejmuje prace z zakresu oceny i optymalizacji procesów technologicznych otrzymywania soków, koncentratów soków, nektarów, napojów, win, dżemów, konfitur i produktów kiszonych oraz oceny przydatności nowych gatunków i odmian surowców do przetwórstwa.

Przetwórstwo owoców i warzyw - NOWOŚĆ!
czwartek, 13 stycznia 2022godz. 10:40Sala 1
Produkty wieloskładnikowe jako szansa zaistnienia na rynku.

Arkadiusz Kartus, Stowarzyszenie Polski Eko Owoc

Ogrodnictwo ekologiczne i zrównoważone - NOWOŚĆ!
Sala 4

Arkadiusz Kartus, Stowarzyszenie Polski Eko Owoc

Stowarzyszenie Polskich Sadowników Ekologicznych POLSKI EKOOWOC

Ogrodnictwo ekologiczne i zrównoważone - NOWOŚĆ!
czwartek, 13 stycznia 2022godz. 11:35Sala 4
Panel dyskusyjny: Aktualne wyzwania w sezonie 2022. Opłacalność produkcji ekologicznej i zrównoważonej.

Małgorzata Kołacz

Konferencja sadownicza „Jak realnie poprawić opłacalność produkcji ?”
Sala 3

Małgorzata Kołacz

 Absolwent Wydziału Ogrodnictwa Akademii Rolniczej w Poznaniu. Praca magisterska pod kierunkiem prof. dr hab. Moniki Kozłowskiej. Od 1998 r zatrudniona w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie. Obecnie pracuje na stanowisku głównego specjalisty ds. sadownictwa, integrowanej produkcji i ochrony roślin. Tematyką wiodącą jest integrowana produkcja i ochrona w gospodarstwach sadowniczych.

Konferencja sadownicza „Jak realnie poprawić opłacalność produkcji ?”
czwartek, 13 stycznia 2022godz. 10:00Sala 3
Integrowana ochrona to nie tylko programy zabiegów! Co jeszcze brać pod uwagę, aby była skuteczna?

Prof. dr hab Dorota Konopacka

Przetwórstwo owoców i warzyw - NOWOŚĆ!
Sala 1

Prof. dr hab Dorota Konopacka

Dyrektor Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego 
Z wykształcenia technolog żywności - specjalność inżynieria i aparatura przemysłu spożywczego, specjalność naukowa technologia przetwórstwa owoców i warzyw, a w szczególności innowacyjne techniki suszenia. Inne zainteresowania naukowe to działania na rzecz zwiększenia konsumpcji produktów roślinnych bogatych w naturalne składniki sprzyjające zdrowiu człowieka, badanie preferencji konsumenckich dla  produktów o charakterze żywności funkcjonalnej i dietetycznej, ocena jakości surowców i przetworzonych produktów ogrodniczych, ocena sensoryczna owoców i warzyw oraz ich przetworów. Od 2019 członek Rady Fundacji Żywności Funkcjonalnej. 

 

Przetwórstwo owoców i warzyw - NOWOŚĆ!
czwartek, 13 stycznia 2022godz. 13:25Sala 1
Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych (CPPO) - innowacyjne przetwórstwo

dr inż Mirosław Korzeniowski

Ogrodnictwo ekologiczne i zrównoważone - NOWOŚĆ!
Sala 4

dr inż Mirosław Korzeniowski

Stowarzyszenie AGROEKOTON, Core Team

Ogrodnictwo ekologiczne i zrównoważone - NOWOŚĆ!
czwartek, 13 stycznia 2022godz. 13:25Sala 4
Panel dyskusyjny: Ekologia czy ekologizacja? Strategia Zielony Ład, pomoże czy zaszkodzi w zielonych zmianach w ogrodnictwie?

dr Mirosław Korzeniowski, Stowarzyszenie AGROEKOTON

Ogrodnictwo ekologiczne i zrównoważone - NOWOŚĆ!
Sala 4
Ogrodnictwo ekologiczne i zrównoważone - NOWOŚĆ!
Sala 4

dr Mirosław Korzeniowski, Stowarzyszenie AGROEKOTON

Współzałożyciel i prezes Stowarzyszenia AGROEKOTON, działającego na rzecz zrównoważonego rozwoju, innowacji w rolnictwie i produkcji żywności.

Absolwent Akademii Rolniczej w Lublinie, na kierunkach Ochrony Środowiska oraz Zarządzania i Marketingu w Agrobiznesie. Obronił pracę doktorską na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie z zakresu zrównoważonej ochrony roślin. Menedżer z 25-letnim doświadczeniem pracy w międzynarodowych koncernach z branży ochrony roślin. Zajmował się m.in. budowaniem strategii marketingowych i koordynacją projektów, kierując zespołami specjalistów na terenie 29 krajów Europy Centralnej i Wschodniej. Inicjator i lider międzynarodowych projektów badawczo- rozwojowych, dotyczących zrównoważonej produkcji ogrodniczej. Autor i współautor publikacji naukowych, propagator innowacji i działań na rzecz zrównoważonego rolnictwa i ochrony środowiska. Honorowy członek Krajowego Stowarzyszenia Przetwórców Owoców i Warzyw.

Ogrodnictwo ekologiczne i zrównoważone - NOWOŚĆ!
czwartek, 13 stycznia 2022godz. 10:00Sala 4
Sesja I: Aktualne wyzwania w sezonie 2022. Opłacalność produkcji ekologicznej i zrównoważonej
Ogrodnictwo ekologiczne i zrównoważone - NOWOŚĆ!
czwartek, 13 stycznia 2022godz. 12:30Sala 4
Zielony Ład, rewolucja czy ewolucja w ogrodnictwie?

dr Paweł Krawiec

IX Konferencja Truskawkowa
Sala 3

dr Paweł Krawiec

Jest naukowcem, praktykiem, doradcą, właścicielem firmy badawczo-rozwojowej Horti Team. W latach 1993-2018 pracował jako adiunkt w Katedrze Sadownictwa i Szkółkarstwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Specjalizuje się w agrotechnice i ochronie maliny, truskawki, borówki, porzeczki, aronii i pigwowca. Gatunki te uprawia w swoim gospodarstwie na Lubelszczyźnie. Od 5 lat realizuje projekt Malinowe Factory, który pozwala zdobywać wiedzę o nowych technologiach uprawy malin i propagować ją wśród producentów owoców. Od 2018 r. redaguje kolejne wydania Programu Ochrony Roślin Jagodowych.

IX Konferencja Truskawkowa
środa, 12 stycznia 2022godz. 11:00Sala 3
Możliwe strategie w ochronie truskawek przed chorobami

dr inż. Bartosz Kruszewski

Przetwórstwo owoców i warzyw - NOWOŚĆ!
Sala 1

dr inż. Bartosz Kruszewski

Adiunkt, pracownik naukowo-dydaktyczny Instytutu Nauk o Żywności SGGW w Warszawie. Prowadzi badania w zakresie zmian w składzie związków biologicznie aktywnych podczas procesu produkcji żywności z różnych segmentów. Zainteresowania badawcze obejmują również ocenę jakości ziarna kakaowego i czekolad oraz produktów owocowo-warzywnych, głównie soków. Jest autorem publikacji opisujących rezultaty wzbogacania często spożywanych produktów spożywczych w wartości odżywcze takie jak błonnik czy białko. Brał udział w zadaniach badawczych dotyczących badań wpływu nietermicznych metod obróbki na jakość produktów spożywczych oraz wytworzenia i oceny innowacyjnej żywności dedykowanej dla osób o specjalnych potrzebach żywieniowych.

Przetwórstwo owoców i warzyw - NOWOŚĆ!
czwartek, 13 stycznia 2022godz. 12:25Sala 1
Możliwości wykorzystania odpadów z produkcji roślinnej w przemyśle spożywczy

Agnieszka Lenart, Timac Agro

Ogrodnictwo ekologiczne i zrównoważone - NOWOŚĆ!
Sala 4

Agnieszka Lenart, Timac Agro

Absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie na kierunku Sadownictwo. Obecnie Doktorantka w Katedrze Sadownictwa i Ekonomiki Ogrodnictwa SGGW w Warszawie oraz Dyrektor Regionalny W Timac Agro Polska.
Z branżą sadowniczą związana zawodowo  od ukończenia studiów oraz rodzinnie.
Profesjonalnym doradztwem w zakresie sadownictwa i upraw jagodowych zajmuje się od kilkunastu lat.
Autorka i współautorka artykułów popularnonaukowych i naukowych.

Ogrodnictwo ekologiczne i zrównoważone - NOWOŚĆ!
czwartek, 13 stycznia 2022godz. 10:30Sala 4
Innowacje w nawożeniu w trosce o plony, glebę i przyszłe pokolenia.

Ludger Linnemannstoens - Sadownicza Stacja Doświadczalna Koln-Auweiler

Ludger Linnemannstoens - Sadownicza Stacja Doświadczalna Koln-Auweiler

Ludger Linnemannstöns, jest szefem Stacji Doświadczalnej Owoców Jagodowych w Koln-Auweiler. Zawodowo specjalizuje się we wdrażaniu i ocenie systemów zabezpieczających rośliny jagodowe – maliny truskawki oraz oceną nowych odmian tych gatunków

dr hab. Jerzy Lisek (Instytut Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach)

dr hab. Jerzy Lisek (Instytut Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach)

jest pracownikiem Instytutu Ogrodnictwa-Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach, doktorem habilitowanym nauk rolniczych w zakresie ogrodnictwa, profesorem Instytutu Ogrodnictwa. Prowadzi badania z zakresu uprawy winorośli oraz herbologii, czyli gałęzi wiedzy zajmującej się biologią, ekologią i zwalczaniem chwastów. Jest autorem lub współautorem 50 recenzowanych publikacji naukowych,  autorem kilku książek, licznych doniesień konferencyjnych, ponad 330 artykułów popularno-naukowych w czasopismach ogrodniczych z zakresu uprawy,  odmianoznawstwa winorośli i herbologii oraz współautorem licznych metodyk Integrowanej Ochrony, Integrowanej Produkcji i Programów Ochrony roślin sadowniczych.  

prof. UP Lublin

prof. UP Lublin

dr Dorota Łabanowska- Bury (Plantpress, IO-PIB, Core Team)

Ogrodnictwo ekologiczne i zrównoważone - NOWOŚĆ!
Sala 4

dr Dorota Łabanowska- Bury (Plantpress, IO-PIB, Core Team)

Absolwentka Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu SGGW w Warszawie, a także studiów podyplomowych z redakcji językowej tekstu na Uniwersytecie Warszawskim i Public Relations na SGH w Warszawie. Doktor nauk rolniczych w zakresie ekologii, ochrony środowiska i entomologii. Od 12 lat związana z firmą Plantpress, wydawcą czasopism o tematyce ogrodniczej. Redaktor naczelna periodyku „Truskawka, Malina, Jagody”, edytor biuletynów i książek branżowych, autorka publikacji naukowych i popularno-naukowych wydawanych w kraju i zagranicą, prelegent licznych konferencji branżowych. Najczęściej podejmuje tematy dotyczące ekonomii produkcji ogrodniczej, ochrony roślin i przygotowania produktów ogrodniczych do sprzedaży. Obecnie także specjalista ds. promocji i komunikacji w Instytucie Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach.

Ogrodnictwo ekologiczne i zrównoważone - NOWOŚĆ!
czwartek, 13 stycznia 2022godz. 10:50Sala 4
Rozwiązania do zwalczania chorób grzybowych w ekologicznej i zrównoważonej produkcji owoców.

Maciej Majewski

Ogrodnictwo ekologiczne i zrównoważone - NOWOŚĆ!
Sala 4

Maciej Majewski

Jabłko Grójeckie, Core Team

Ogrodnictwo ekologiczne i zrównoważone - NOWOŚĆ!
czwartek, 13 stycznia 2022godz. 11:35Sala 4
Panel dyskusyjny: Aktualne wyzwania w sezonie 2022. Opłacalność produkcji ekologicznej i zrównoważonej.

Michał Malicki

IX Konferencja Truskawkowa
Sala 3

Michał Malicki

Wychował się w największym sadzie Europy, czyli w Grójecko-Wareckim zagłębiu sadowniczym, gdzie od zawsze uprawiana jest również truskawka. Absolwent Ogrodnictwa na Warszawskim SGGW. Swoją ogrodniczą pasję rozwija prowadząc własne gospodarstwo, a od lat zajmuje się doradztwem i pomocą w uprawie i prowadzeniu plantacji roślin jagodowych. Hobbystycznie zajmuje się również pszczelarstwem. W firmie UPL pełni rolę specjalisty do spraw upraw jagodowych i dąży do tego by rozwiązania prezentowane przez firmę były zawsze trafione w jagodowe potrzeby.

IX Konferencja Truskawkowa
środa, 12 stycznia 2022godz. 11:40Sala 3
Coraz mniej substancji w nowoczesnej uprawie truskawek

Mirosław Maliszewski (Prezes Związku Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej)

Mirosław Maliszewski (Prezes Związku Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej)

Prezes Związku Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej, który działa w interesie i obronie praw sadowników na rynku krajowym i europejskim. Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Od 1994 prowadzi gospodarstwo sadownicze. Pełni mandat poselski nieprzerwanie od 2005 roku. Członek  sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Autor wielu inicjatyw. Uczestnik  krajowych oraz międzynarodowych konferencji.

 

Poseł Mirosław Maliszewski, Prezes ZSRP, poseł na Sejm RP

Ogrodnictwo ekologiczne i zrównoważone - NOWOŚĆ!
Sala 4

Poseł Mirosław Maliszewski, Prezes ZSRP, poseł na Sejm RP

Związek Sadowników RP

Ogrodnictwo ekologiczne i zrównoważone - NOWOŚĆ!
czwartek, 13 stycznia 2022godz. 13:25Sala 4
Panel dyskusyjny: Ekologia czy ekologizacja? Strategia Zielony Ład, pomoże czy zaszkodzi w zielonych zmianach w ogrodnictwie?

Zbigniew Marek

Konferencja sadownicza „Jak realnie poprawić opłacalność produkcji ?”
Sala 3

Zbigniew Marek

Jest absolwentem Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie (kierunek-Sadownictwo).

Był kierownikiem sadu w Agrosad ( SZD w Lipowej), następnie w szkółce drzew owocowych na terenie Lubelszczyzny, prezesem Grójeckiego Centrum Sadowniczego w Nowej Wsi.

Od 10 lat jest doradcą sadowniczym działającym pod skrzydłami firmy Green Eco Poland, zajmuje się przede wszystkim poprawą jakości owoców w sadach i na plantacjach jagodowych, ich odżywianiem ze szczególnym uwzględnieniem biostymulatorów.

Autor wielu publikacji stale współpracujący z miesięcznikiem Sad Nowoczesny.

Współtworzący/współprowadzący cykl "Sady i Polemiki" na kanale Green Eco Poland, oraz komunikatów i filmów sadowniczych na portalu e-sadownictwo.

Konferencja sadownicza „Jak realnie poprawić opłacalność produkcji ?”
czwartek, 13 stycznia 2022godz. 13:45Sala 3
Można inaczej! Czyli jak, gdzie i kiedy sprzedawać jabłka, aby w pełni wykorzystać potencjał naszych sadów?

dr hab. inż. Krystian Marszałek

Przetwórstwo owoców i warzyw - NOWOŚĆ!
Sala 1

dr hab. inż. Krystian Marszałek

Profesor Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. Prof. W. Dąbrowskiego - Państwowego Instytutu Badawczego (IBPRS-PIB) oraz Uniwersytetu Rzeszowskiego (UR). Ukończył Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie w 2009 roku. Uzyskał stopień doktora (2013) i doktora habilitowanego (2017) nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia na Wydziale Nauk o Żywności SGGW. Profesor Marszałek posiada bogate doświadczenie w stosowaniu tradycyjnych i nowych termicznych i nietermicznych metod utrwalania i przetwarzania żywności, takich jak pasteryzacja, wysokie ciśnienie hydrostatyczne, pasteryzacja mikrofalowa, nadkrytyczny dwutlenek węgla, pulsacyjne pola elektryczne czy kawitacja. Jego zainteresowania koncentrują się na bezpieczeństwie i jakości produktów owocowo-warzywnych. 

Przetwórstwo owoców i warzyw - NOWOŚĆ!
czwartek, 13 stycznia 2022godz. 12:55Sala 1
Organizacja przydomowej przetwórni owocowo-warzywnej.

Janusz Miecznik (AGROSIMEX - partner konferencji)

Janusz Miecznik (AGROSIMEX - partner konferencji)

Dyrektor Marketingu Sekcja Sadownictwo, Agrosimex
W Agrosimex od 1997 roku. Ekspert w dziedzinie sadownictwa i marketingu sadowniczego. Organizator konferencji,  spotkań i szkoleń. Koordynator Zespołu Doradców i marketingu sadowniczego. Wieloletnie doświadczenie w zakresie ochrony i nawożenia upraw sadowniczych.

dr hab. Monika Mieszczakowska-Frąc

Przetwórstwo owoców i warzyw - NOWOŚĆ!
Sala 1

dr hab. Monika Mieszczakowska-Frąc

Przetwórstwo owoców i warzyw - NOWOŚĆ!
czwartek, 13 stycznia 2022godz. 13:55Sala 1
Panel dyskusyjny

dr inż. Joanna Milala

Przetwórstwo owoców i warzyw - NOWOŚĆ!
Sala 1

dr inż. Joanna Milala

Ukończyła studia magisterskie w 1999 r. na Wydziale Chemii Spożywczej Politechniki Łódzkiej, specjalizacja Technologia Produktów Owocowych i Warzywnych.
W 2004 r. obroniła pracę doktorska na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ, gdzie od 2005 r. pracuje jako adiunkt w Instytucie Technologii i Analizy Żywności. Zainteresowania badawcze obejmują charakterystykę składu i ocenę prozdrowotnych właściwości związków polifenolowych zawartych w owocach oraz ubocznych produktach przetwórstwa owocowo-warzywnego; również otrzymywanie ekstraktów bogatych w polifenole, ocenę ich właściwości przeciwdrobnoustrojowych oraz oddziaływania na organizmy zwierzęce. Zakres badań obejmuje także analizę jakościową i ilościową metabolitów powstających w układzie pokarmowym.

 

Przetwórstwo owoców i warzyw - NOWOŚĆ!
czwartek, 13 stycznia 2022godz. 10:10Sala 1
Róża owocowa jako surowiec dla przetwórstwa

Przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Marcin Niedobylski

Konferencja - Uprawy pod osłonami
Sala 4

Marcin Niedobylski

Absolwent UP w Lublinie, wydz. Ogrodniczy.  Pasjonat ogrodnik, od wielu lat związany z branżą ogrodniczą. Właściciel firmy Agro Spec, zajmującej się doradztwem w zakresie prowadzenia upraw ogrodniczych (warzywa, owoce). Współpracuje z firmami z branży Agro, prowadzi szkolenia z uprawy warzyw (nawożenie, ochrona, zalecenia). W sezonie organizuje warsztaty polowe, oraz wspólne wizyty w gospodarstwach.

Konferencja - Uprawy pod osłonami
środa, 12 stycznia 2022godz. 11:40Sala 4
Nowalijki inaczej – zrównoważona produkcja warzyw w tunelach nieogrzewanych

dr Krzysztof P. Rutkowski (IO – PIB w Skierniewicach, Core Team)

Konferencja sadownicza „Jak realnie poprawić opłacalność produkcji ?”
Sala 3

dr Krzysztof P. Rutkowski (IO – PIB w Skierniewicach, Core Team)

Adiunkt, kierownik Zakładu Przechowalnictwa i Przetwórstwa Owoców i Warzyw oraz kierownik Pracowni Przechowalnictwa i Fizjologii Pozbiorczej Owoców i Warzyw. Prowadzi badania z zakresu wpływu terminu zbioru i technologii przechowywania na jakość owoców, ich trwałość podczas przechowywania, transportu i obrotu towarowego oraz podatności na występowanie chorób fizjologicznych. Badania obejmują również zastosowanie niedestrukcyjnych metod pomiaru dojrzałości i jakości owoców i warzyw. Autor/współautor 69 oryginalnych publikacji naukowych, 199 popularno-naukowych, 11 książek/broszur i 3 monografii oraz ponad 200 doniesień na konferencjach krajowych i międzynarodowych.

Konferencja sadownicza „Jak realnie poprawić opłacalność produkcji ?”
czwartek, 13 stycznia 2022godz. 12:45Sala 3
Jak utrzymać jakość owoców w handlu?

dr inż. Katarzyna Piasecka-Jóźwiak

Przetwórstwo owoców i warzyw - NOWOŚĆ!
Sala 1

dr inż. Katarzyna Piasecka-Jóźwiak

Dr inż. Katarzyna Piasecka-Jóźwiak kieruje Zakładem Technologii Fermentacji w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. Prof. Wacława Dąbrowskiego Państwowym Instytucie Badawczym (BPRS – PIB). Prowadzi badania w zakresie funkcjonalnych preparatów mikrobiologicznych stosowanych jako kultury starterowe do żywności i pasz. Posiada doświadczenie jako lider i współautor kilkunastu grantów naukowych (w tym dotyczących produktów rolnictwa ekologicznego), finansowanych ze środków krajowych (NCBiR, MNiSW, MRiRW, NOT), a także  prac badawczych realizowanych z funduszy regionalnych UE dla przedsiębiorców. Jest autorką wielu publikacji i patentów dotyczących zastosowania bakterii fermentacji mlekowej i drożdży w mikrobiologicznych metodach biokonserwacji. Obecnie jest zaangażowana w realizację projektu Neo Giant finansowanego z funduszy EU H2020.

Przetwórstwo owoców i warzyw - NOWOŚĆ!
czwartek, 13 stycznia 2022godz. 11:40Sala 1
Nowoczesne ujęcie tradycyjnej technologii - kiszenie z zastosowaniem kultur starterowych.

- Piotrowski

- Piotrowski

InHort Skierniewice

dr Wojciech Piotrowski, Instytut Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach

dr Wojciech Piotrowski, Instytut Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach

Prowadzi prace badawcze z zakresu ochrony roślin sadowniczych przed szkodnikami, obejmujące głównie ich monitoring, optymalizację i minimalizację stosowania pestycydów. Jest autorem i współautorem licznych publikacji naukowych, wystąpień na konferencjach krajowych i międzynarodowych oraz spotkaniach sadowniczych, a także wielu artykułów popularno-naukowych.

 

dr inż. Michał Pniak

Ogrodnictwo ekologiczne i zrównoważone - NOWOŚĆ!
Sala 4

dr inż. Michał Pniak

Współwłaściciel, współzałożyciel i wiceprezes firmy Biocont Polska Sp. z o.o. założonej w 2006 r., zajmującej się biologicznymi metodami ochrony i produkcji roślin. Doktor nauk rolniczych, specjalista w zakresie ochrony roślin. Były adiunkt w Katedrze Ochrony Roślin Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Jako naukowiec, nauczyciel akademicki, doradca przez ponad 25 lat zajmuje się głównie biologicznymi i niechemicznymi metodami ochrony roślin w wielu typach upraw ogrodniczych i rolniczych.

Ogrodnictwo ekologiczne i zrównoważone - NOWOŚĆ!
czwartek, 13 stycznia 2022godz. 11:05Sala 4
Biologiczna i biotechniczna ochrona roślin przed szkodnikami w uprawach ekologicznych i zrównoważonych.

Prowadzący: Mariusz Podymniak

IX Konferencja Truskawkowa
Sala 3

Prowadzący: Mariusz Podymniak

Absolwent Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu SGGW w Warszawie. Redaktor i dziennikarz, od 2005 roku związany z prasą ogrodniczą. Od 2011 r. współwłaściciel firmy Hortus Media Sp. z o.o., wydawcy portali jagodnik.pl i warzywapolowe.pl oraz współwydawcy dwumiesięcznika „Jagodnik”. Specjalizuje się w tematyce roślin jagodowych, ze szczególnym zaangażowaniem w zagadnienia związane z uprawą borówki wysokiej i jagody kamczackiej.

IX Konferencja Truskawkowa
środa, 12 stycznia 2022godz. 12:50Sala 3
Opłacalne systemy uprawy truskawek w tunelach na przyśpieszony zbiór

dr inż Jerzy Próchnicki

Ogrodnictwo ekologiczne i zrównoważone - NOWOŚĆ!
Sala 4

dr inż Jerzy Próchnicki

niezależny doradca

Ogrodnictwo ekologiczne i zrównoważone - NOWOŚĆ!
czwartek, 13 stycznia 2022godz. 13:25Sala 4
Panel dyskusyjny: Ekologia czy ekologizacja? Strategia Zielony Ład, pomoże czy zaszkodzi w zielonych zmianach w ogrodnictwie?

dr inż. Jerzy Próchnicki (niezależny doradca)

Ogrodnictwo ekologiczne i zrównoważone - NOWOŚĆ!
Sala 4

dr inż. Jerzy Próchnicki (niezależny doradca)

Współzałożyciel i członek zarządu Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego ASAP, autor i współautor oraz redaktor główny Poradnika Rolnictwa Zrównoważonego ASAP, współautor i redaktor główny praktycznych szkoleń on-line z Rolnictwa Zrównoważonego.

Absolwent Akademii Rolniczej we Wrocławiu, kierunku Zootechnika, z wieloletnim, managerskim stażem rolniczym na terenie Dolnego Śląska. Obronił pracę doktorską na Akademii Rolniczej we Wrocławiu. Posiada 27-letni staż w firmach fitofarmaceutycznych, gdzie zajmował się zarządzaniem biznesem, rozwojem nowych produktów i technologii, a także ich bezpieczeństwem dla środowiska, w skali Europy Wschodniej oraz świata.

Współzałożyciel Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin, współzałożyciel i członek zarządu Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego ASAP.

Obecnie: niezależny ekspert rolniczy, Ekspert Zespołu Naukowego CSO Microbe Plus Sp. z.o.o oraz Członek Zarządu Hugo Green Solutions Sp. z o.o., zaangażowany w szereg projektów prowadzących do ochrony, zrównoważenia i regeneracji zasobów środowiska wykorzystywanych przez rolnictwo.

Ogrodnictwo ekologiczne i zrównoważone - NOWOŚĆ!
czwartek, 13 stycznia 2022godz. 12:50Sala 4
Po co nam regeneracja gleby w ogrodnictwie?

Tomasz Radomski

Konferencja - Uprawy pod osłonami
Sala 4

Tomasz Radomski

Regionalny Dyrektor Sprzedaży z regionu południowej wielkopolski w Timac Agro Polska.
Entuzjasta, analityk w tematyce upraw roślin. Angażujący się w doświadczenia, miłośnik innowacyjnych rozwiązań.

W Timac Agro aktywnie doradza klientom w zakresie upraw zwykłych i specjalistycznych od ponad 2 lat.

Konferencja - Uprawy pod osłonami
środa, 12 stycznia 2022godz. 12:20Sala 4
Od rozsady po plon – uprawa nowalijek kapustnych

Julien Reitano

Konferencja sadownicza „Jak realnie poprawić opłacalność produkcji ?”
Sala 3

Julien Reitano

Absolwent Wydziału Rolniczego na University of Catania we Włoszech. Od 2010 roku związany z światowym liderem, dostarczającym rozwiązań do ochrony przechowalniczej – firmą Decco. Na co dzień współpracuje z kilkunastoma krajami, będąc na bieżąco z problemami przechowalniczymi występującymi w różnych częściach świata. Jego hobby to wycieczki trekkingowe oraz poznawanie nowych miejsc wspólnie z rodziną.

Konferencja sadownicza „Jak realnie poprawić opłacalność produkcji ?”
czwartek, 13 stycznia 2022godz. 13:15Sala 3
Gnilne choroby przechowalnicze oraz skuteczne metody ich zwalczania

dr hab. Ewa Ropelewska

Przetwórstwo owoców i warzyw - NOWOŚĆ!
Sala 1

dr hab. Ewa Ropelewska

Przetwórstwo owoców i warzyw - NOWOŚĆ!
czwartek, 13 stycznia 2022godz. 13:55Sala 1
Panel dyskusyjny

dr hab. Marzena S. Brodowska (Profesor Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie)

dr hab. Marzena S. Brodowska (Profesor Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie)

jest absolwentką Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, doktorem habilitowanym w dziedzinie nauk rolniczych. Pracuje w Katedrze Chemii Rolnej i Środowiskowej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Dorobek naukowy skupia się wokół problematyki celowości nawożenia roślin polowych, ogrodniczych i warzywniczych makro- i mikroelementami, w formie innowacyjnych produktów nawozowych oraz ich wpływu na plonowanie i parametry jakościowe, a także właściwości gleby. Ocenia przemiany składników nawozowych w roślinie, glebie i wodzie. Prowadzi doświadczenia modelowe, wazonowe i polowe. Brała udział w ponad 100 konferencjach naukowych oraz jest autorem lub współautorem ponad 240 prac naukowych. Prezes Polskiego Towarzystwa Magnezologicznego oraz Prezes Oddziału Lubelskiego Polskiego Towarzystwa Gleboznawczego.

Simon Schrey - Sadownicza Stacja Doświadczalna Koln-Auweiler

Simon Schrey - Sadownicza Stacja Doświadczalna Koln-Auweiler

dr Małgorzata Sekrecka (Instytut Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach)

dr Małgorzata Sekrecka (Instytut Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach)

Adiunkt w Zakładzie Ochrony Roślin Instytutu Ogrodnictwa- PIB w Skierniewicach. Prowadzi badania związane z występowaniem fauny pożytecznej w sadach i na plantacjach roślin jagodowych oraz możliwościami ich wykorzystania w różnych metodach ochrony roślin. Zajmuje się pracami związanymi z oceną i wdrażaniem do praktyki nowych narzędzi zwiększających bioróżnorodność w sadach. Uczestniczy w badaniach skuteczności biologicznej środków ochrony roślin oraz ich wpływem na organizmy niedocelowe.

Maria Sikorska

Ogrodnictwo ekologiczne i zrównoważone - NOWOŚĆ!
Sala 4

Maria Sikorska

dziennikarka, program w TV Polsat  „Z klimatem i z pasją”

Ogrodnictwo ekologiczne i zrównoważone - NOWOŚĆ!
czwartek, 13 stycznia 2022godz. 12:30Sala 4
Sesja II: Ekologia czy ekologizacja? Strategia Zielony Ład, pomoże czy zaszkodzi w zielonych zmianach w ogrodnictwie?

Prowadząca: Maria Sikorska

Ogrodnictwo ekologiczne i zrównoważone - NOWOŚĆ!
Sala 4

Prowadząca: Maria Sikorska

dziennikarka, program w TV Polsat  „Z klimatem i z pasją”

Ogrodnictwo ekologiczne i zrównoważone - NOWOŚĆ!
czwartek, 13 stycznia 2022godz. 11:35Sala 4
Panel dyskusyjny: Aktualne wyzwania w sezonie 2022. Opłacalność produkcji ekologicznej i zrównoważonej.

Arkadiusz Sławiński

Ogrodnictwo ekologiczne i zrównoważone - NOWOŚĆ!
Sala 4

Arkadiusz Sławiński

Doświadczony Menadżer od lat pracujący w branży ogrodniczej. Absolwent Wydziału Ogrodniczego SGGW na specjalizacji sadownictwo. Wielokrotny prelegent na spotkaniach branżowych, szkoleniach dla sadowników, webinarach. W swojej pracy odpowiada za wprowadzanie na polski rynek produktów ogrodniczych oraz ich rozwój, z mocnym nastawieniem na rozwiązania integrowane, biologiczne, biostymulatory jak również narzędzia cyfrowe.

Ogrodnictwo ekologiczne i zrównoważone - NOWOŚĆ!
czwartek, 13 stycznia 2022godz. 11:20Sala 4
Poprawa jakości plonu owoców w zrównoważony sposób

Piotr Słomiany

Konferencja - Uprawy pod osłonami
Sala 4

Piotr Słomiany

Właściciel firmy Grow Concept. Absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Od wielu lat związany z branżą ogrodniczą, specjalizuje się w bezglebowej uprawie warzyw pod osłonami. Doświadczenie zawodowe zdobywał pracując w m.in. w firmie Tanake NTS oferującej rozwiązania z zakresu nawadniania i techniki szklarniowej. Przez ponad 8 lat był przedstawicielem terenowym i doradcą w firmie De Ruiter Polska. Po założeniu firmy Grow Concept w 2007 wdraża na polski rynek technologię uprawy w podłożu kokosowym oraz doradza w prowadzeniu upraw bezglebowych. W ostatnich latach zajmuje się controllingiem doradczym w uprawach szklarniowych w Grupie Mularski.

Prywatnie – miłośnik browarnictwa domowego i współzałożyciel browaru kraftowego The Garage Monks.

Konferencja - Uprawy pod osłonami
środa, 12 stycznia 2022godz. 13:10Sala 4
Fasola szparagowa na bardzo wczesny zbiór – nowalijka uprawiana w podłożu kokosowym, technologia uprawy

dr Adam Słowiński

Ogrodnictwo ekologiczne i zrównoważone - NOWOŚĆ!
Sala 4

dr Adam Słowiński

UPL Polska

Ogrodnictwo ekologiczne i zrównoważone - NOWOŚĆ!
czwartek, 13 stycznia 2022godz. 11:35Sala 4
Panel dyskusyjny: Aktualne wyzwania w sezonie 2022. Opłacalność produkcji ekologicznej i zrównoważonej.

dr Wioleta Sobczak (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)

dr Wioleta Sobczak (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)

Doktor nauk ekonomicznych w dyscyplinie ekonomia. Pracownik naukowy oraz wykładowca Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Autorka licznych publikacji naukowych, popularno-naukowych oraz ekspertyz w zakresie analiz sektorowych.   

Damian Strukowicz

Warzywa polowe. Przemysłowa uprawa roślin strączkowych – NOWOŚĆ
Sala 2

Damian Strukowicz

Absolwent Ochrony Środowiska Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Posiada 10 letnie doświadczenie z prowadzenia doświadczeń nt. Ochrony Roślin w największej prywatnej jednostce badawczej w Holandii – VERTIFY.

Przez 2 lata Doradca dla Ambasady Królestwa Niderlandów w zakresie rozwoju agro-logistyki w Polsce oraz współpracy Polskich i Holenderskich firm oraz instytucji związanych z branżą ogrodniczą.

Od 4 lat związany z firmą Koppert Polska, gdzie specjalizuje się w zakresie ochrony roślin w uprawach pod osłonami na terenie całej Polski.

Warzywa polowe. Przemysłowa uprawa roślin strączkowych – NOWOŚĆ
środa, 12 stycznia 2022godz. 13:40Sala 2
Nowe możliwości ochrony roślin, spełniające założenia Zielonego Ładu.

Beata Studzińska (Farma Świętokrzyska)

Beata Studzińska (Farma Świętokrzyska)

Absolwentka wydziału Ogrodniczego  Uniwersytetu rolniczego w Lublinie
Obroniła pracę doktorską na wydziale Rolnictwa i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego.
Dyrektor ds. produkcji ekologicznej w Farmie Świętokrzyskiej sp. z o.o. 
Od 1991 roku zajmuję się rolnictwem ekologicznym, w zakresie doradztwa technologicznego lub pracy w jednostce certyfikującej.
Autorka książek i publikacji:
Książka „ABC ogrodnictwa ekologicznego” wydana w 1994 roku i tłumaczona na język litewski
Książka „Ochrona roślin w gospodarstwie ekologicznym” wydana 1998 roku.
Komentarze do Kalendarza biodynamicznego wydanego przez„Działkowiec” w latach 1994 – 1996
Współautor „Poradnika rolnictwa ekologicznego” wydanego w 2010 roku.
Artykuły w kwartalniku „Zdrowa Żywność” 
Artykuły w miesięczniku „Warzywa”

 

dr Michał Szklarz (ADOB)

dr Michał Szklarz (ADOB)

Kierownik ds. Sadownictwa i Szkółkarstwa odpowiedzialny za promocję i sprzedaż nawozów ogrodniczych. Doświadczony doradca i praktyk. Wcześniej wieloletni pracownik Katedry Sadownictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Dariusz Szkudlarek

Warzywa polowe. Przemysłowa uprawa roślin strączkowych – NOWOŚĆ
Sala 2

Dariusz Szkudlarek

Absolwent Akademii Rolniczej w Krakowie wydział  Ogrodniczy magister inżynier nauk ogrodniczych . Posiada ponad 20-sto letnie doświadczenie w uprawie fasoli . Obecnie specjalista od nawożenia w Firmie Vitaflora .

Warzywa polowe. Przemysłowa uprawa roślin strączkowych – NOWOŚĆ
środa, 12 stycznia 2022godz. 13:05Sala 2
Nawożenie i sterowanie fasolą szparagową w uprawie przemysłowej z zastosowaniem mieszanek nawozowych mikroelementowych

Maciej Szwedo (Perfect Fruits)

Maciej Szwedo (Perfect Fruits)

Karolina Śluzek (Döhler Sp. z o.o.)

Ogrodnictwo ekologiczne i zrównoważone - NOWOŚĆ!
Sala 4

Karolina Śluzek (Döhler Sp. z o.o.)

Absolwentka Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu warszawskiej SGGW w zakresie ochrony roślin. Od ponad 10 lat zawodowo związana z systemami zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywności jako konsultant oraz audytor. Obecnie pracuje jako Sustainability Manager w firmie Döhlersp. z o.o.
i zajmuje się propagowaniem i wdrażaniem zasad rolnictwa zrównoważonego w całym łańcuchu dostaw.


 

Ogrodnictwo ekologiczne i zrównoważone - NOWOŚĆ!
czwartek, 13 stycznia 2022godz. 13:10Sala 4
Zrównoważony rozwój, dodatkowa papierologia czy przyszłość ogrodnictwa?

Andrzej Turkiewicz (Delphy)

Andrzej Turkiewicz (Delphy)

Absolwent Uniwersytetu Szczecińskiego. Dołączył do Delphy Polska w 2020 roku jako agronom zajmujący się doradztwem w zakresie produkcji owoców jagodowych i materiału szkółkarskiego. Ma ponad 20 lat doświadczenia zdobyte w Polsce i Wielkiej Brytanii, gdzie pracował na stanowiskach kierowniczym, w tym 5 lat produkcji szkółkarskiej w firmie Edvard Vinson
Plants i A.G.Young, oraz 15 lat jako kierownik plantacji owoców jagodowych w Szkocji. Jest zwolennikiem integrowanej produkcji owoców jagodowych. Prywatnie pasjonat ciągników marki Ursus.

Wim van den Berg

Konferencja sadownicza „Jak realnie poprawić opłacalność produkcji ?”
Sala 3

Wim van den Berg

 właściciel firmy VAN AMERONGEN

Konferencja sadownicza „Jak realnie poprawić opłacalność produkcji ?”
czwartek, 13 stycznia 2022godz. 14:15Sala 3
Wyższy poziom przechowywania w kontrolowanej atmosferze.

Anita van Nieuwenhoven

Warzywa polowe. Przemysłowa uprawa roślin strączkowych – NOWOŚĆ
Sala 2

Anita van Nieuwenhoven

Jest specjalistą od zaprawiania nasion w firmie Pop Vriend Seeds. Posiada 24-letnie doświadczenie w badaniach i rozwoju. Zaczęła od holenderskiej Giełdy Kwiatowej i kierowała na giełdzie grupą badawczą zajmującą się badaniami pożniwnymi. Zanim dołączyła do Pop Vriend Seeds, pracowała jako ekspert techniczny i kierownik programu rozwoju produktów do zaprawiania nasion w Europie, na Bliskim Wschodzie i w Afryce dla dużej firmy agrochemicznej.

Warzywa polowe. Przemysłowa uprawa roślin strączkowych – NOWOŚĆ
środa, 12 stycznia 2022godz. 11:10Sala 2
Rejestracje zapraw nasiennych, ograniczenia i wskazówki na rok 2022

Ferdi Veenstra

Warzywa polowe. Przemysłowa uprawa roślin strączkowych – NOWOŚĆ
Sala 2

Ferdi Veenstra

Posiada 23 lata doświadczenie w branży nasiennej. Rozpoczął jako  kierownik sprzedaży i specjalista od produktu w byłej Jugosławii w firmie Seminis .Był odpowiedzialny za sprzedaż na Bałkanach w Polsce i  krajach Beneluksu. Obecnie pracuje dla Pop Vriend Seeds jako kierownik sprzedaży  i menadżer od fasoli w regionie Beneluks , Dania i Polska.

Warzywa polowe. Przemysłowa uprawa roślin strączkowych – NOWOŚĆ
środa, 12 stycznia 2022godz. 12:20Sala 2
Rozwój i trendy na światowym rynku fasoli

Arkadiusz Weremczuk (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)

Arkadiusz Weremczuk (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)

Doktor ekonomii, praktyk w dziedzinie ubezpieczeń dla rolnictwa. Doświadczony wykładowca SGGW w Warszawie oraz szkoleniowiec. W swojej pracy kieruje się dewizą optymalnego wykorzystania dostępnych produktów ubezpieczeniowych w celu możliwie najskuteczniejszej ochrony przed skutkami anomalii pogodowych. 

dr Wojciech Wieczorek

Ogrodnictwo ekologiczne i zrównoważone - NOWOŚĆ!
Sala 4

dr Wojciech Wieczorek

ICB Pharma

Ogrodnictwo ekologiczne i zrównoważone - NOWOŚĆ!
czwartek, 13 stycznia 2022godz. 11:35Sala 4
Panel dyskusyjny: Aktualne wyzwania w sezonie 2022. Opłacalność produkcji ekologicznej i zrównoważonej.

Jacek Witkowski

IX Konferencja Truskawkowa
Sala 3

Jacek Witkowski

Specjalista w dziedzinie uprawy truskawki, maliny i borówki amerykańskiej. Od lat doradza klientom w powiatach płońskim i płockim. Swoją wiedzę czerpie z doświadczeń z własnego gospodarstwa, gdzie uprawia głównie truskawkę deserową. Organizator VipRoomu jagodowego – spotkania dla największych producentów owoców miękkich.

IX Konferencja Truskawkowa
środa, 12 stycznia 2022godz. 13:10Sala 3
Nowa jakość w biostymulacji i odżywianiu truskawki

Jakub Wójcik

IX Konferencja Truskawkowa
Sala 3

Jakub Wójcik

Biotechnolog z wieloletnim doświadczeniem w walidacji i wdrażaniu nowych technologii procesowych i laboratoryjnych, kierownik laboratorium genetycznego. Przez całe życie zawodowe związany jest ze startupami biotechnologicznymi, w których skuteczne łączy się naukę z biznesem. Uczestnik projektów badawczych z zakresu opracowania i wdrażania technologii analizy kwasów nukleinowych dla rolnictwa i przemysłu. Aktualnie rozwija się naukowo w obszarze biofarmacji.

IX Konferencja Truskawkowa
środa, 12 stycznia 2022godz. 15:20Sala 3
Nowoczesne technologie analizy materiału roślinnego na obecność patogenów

Aleksandra Wronka

Konferencja - Uprawy pod osłonami
Sala 4

Aleksandra Wronka

Entuzjastyczny specjalista upraw warzyw gruntowych.

Pochodzę z najdalszych krańców Polski Południowo-Wschodniej, gdzie urodziłam się w kapuście, a kalafiory i brokuły uprawiam od lat. Rumieńców mojemu doświadczeniu dodaje papryka gruntowa. Dzięki pracy u największego profesjonalnego producenta rozsad warzyw KRASOŃ mogę spiąć wiedzę o rozsadzie z doświadczeniem z własnego gospodarstwa generując unikalną informację dla producentów warzyw.

Konferencja - Uprawy pod osłonami
środa, 12 stycznia 2022godz. 12:20Sala 4
Od rozsady po plon – uprawa nowalijek kapustnych

dr Anna Wrzodak

Przetwórstwo owoców i warzyw - NOWOŚĆ!
Sala 1

dr Anna Wrzodak

Adiunkt, pracownik naukowy Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego zatrudniony w Pracowni Przetwórstwa i Oceny Jakości Owoców i Warzyw. Specjalista w zakresie przechowywania warzyw oraz sensorycznej analizy produktów roślinnych. Obecnie zajmuje się oceną sensoryczną warzyw świeżych, przechowywanych i przetworzonych, opracowaniem receptur na innowacyjne produkty (pasty, desery, galaretki) przeznaczone dla dzieci do lat 3, kiszeniem wielu gatunków warzyw z wykorzystaniem wody mineralnej o pochodzeniu geotermalnym, propagowaniem spożycia warzyw i owoców. Brała udział jako realizator odpowiedzialny za analizę sensoryczną w wielu tematach statutowych i projektach o zasięgu krajowym i międzynarodowym.

Przetwórstwo owoców i warzyw - NOWOŚĆ!
czwartek, 13 stycznia 2022godz. 11:10Sala 1
Kiszone warzywa - produkty o unikalnych właściwościach sensorycznych i dietetycznych.

Karolina Załuska (BNP Paribas Bank Polska S.A)

Karolina Załuska (BNP Paribas Bank Polska S.A)

Absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Ogrodnictwo oraz studium podyplomowego w Krajowej Szkole Administracji Publicznej.

Od początku kariery zawodowej zajmuje się zagadnieniami związanymi z sektorem ogrodniczym. Wiele lat pracowała w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, kierując Wydziałem Produktów Ogrodniczych, Spółdzielczości i Grup Producentów Rolnych. Następnie współtworzyła pierwsze Zrzeszenie Organizacji Producentów Owoców i Warzyw w Polsce.  Od 2017 roku związana z sektorem bankowym. Współautorka raportów i opracowań w zakresie sektora ogrodniczego oraz  funkcjonowania Wspólnej Polityki Rolnej w zakresie rynku owoców i warzyw w Polsce.

Andrzej Zbroja (Tradecorp)

Andrzej Zbroja (Tradecorp)

Agnieszka Zmyślona

Agnieszka Zmyślona

Specjalista w dziedzinie uprawy warzyw oraz owoców miękkich. Od lat doradza klientom w powiatach kaliskim, pleszewskim, bolesławieckim oraz oleśnickim. Swoją wiedzę czerpie z doświadczeń i wieloletniej pracy w terenie. Organizator wielu spotkań z klientami, przy których dzieli się swoim doświadczeniem w zakresie rozsady roślin kapustnych i nowalijek. Aktywny pracownik terenowy w Timac Agro Polska

Josip Zubac

Konferencja sadownicza „Jak realnie poprawić opłacalność produkcji ?”
Sala 3

Josip Zubac

Konferencja sadownicza „Jak realnie poprawić opłacalność produkcji ?”
czwartek, 13 stycznia 2022godz. 10:35Sala 3
„IPM works: integrowana ochrona – to działa!”. Jak w praktyce sprawdza się integrowana ochrona w europejskich gospodarstwach sadowniczych?

Rijk Zwaan

Rijk Zwaan

Krzysztof Żabówka

Krzysztof Żabówka