WYKŁADOWCY KONFERENCJI TSW 2023
Ekspert i praktyk w zatrudnianiu i delegowaniu pracowników spoza UE w segmencie Agro . Wspiera rekrutacją gospodarstwa indywidualne, grupy producenckie , przetwórnie, zakłady przemysłu rolno-spożywczego. Menadżer z wieloletnim doświadczeniem w budowaniu struktur organizacyjnych, realizacji projektów sprzedażowych , wdrażania rozwiązań pomagających w realizacji celów biznesowych w usługach i handlu. Od 2016 r. związany z rynkiem pracy. Współwłaściciel i zarządzający Timberworks sp z o.o. , specjalizującej się w rekrutacji, selekcji i delegowaniu pracowników. Realizuje zadania i doradza w zakresie legalizacji pobytu i prawa pracy na terenie Polski.
Początek oczekiwanych zmian w zatrudnieniu cudzoziemców – co nowego w segmencie AGRO w 2022 r ? | |||
środa, 12 stycznia 2022 | |||
Panel dyskusyjny: Ekologia czy ekologizacja? Strategia Zielony Ład, pomoże czy zaszkodzi w zielonych zmianach w ogrodnictwie? | |||
czwartek, 13 stycznia 2022 | |||
Dynamiczna sytuacja na rynku warzyw w Rosji. Zmiany produkcji i handlu w ostatnich latach. | |||
środa, 12 stycznia 2022 | |||
W 2018 r rozpoczął pracę w firmie nasiennej Rijk Zwaan Polska, w której odpowiada za warzywa ekologiczne, dzieląc się z producentami zdobytym doświadczeniem.
Sprzedaż truskawek do sieci handlowych – czy warto ją rozwijać? | |||
środa, 12 stycznia 2022 | |||
Techniczny Manager Upraw, Agrosimex
Ekspert w dziedzinie upraw sadowniczych (specjalizuje się w ochronie i nawożeniu jabłoni, gruszy, czereśni), ponadto zarządza systemem sygnalizacji Info-Karta.
Regulatory wzrostu standardem obecnego sadownictwa – w jakich sytuacjach po nie sięgać, a kiedy ich użycie jest bezcelowe? | |||
czwartek, 13 stycznia 2022 | |||
Urodzony w 1971 roku we Włocławku
Szkoło średnia Technikum Rolnicze Dobrzyniu n/W ukończone w 1991 roku.
Dalsza nauka na studiach magisterskich w Bydgoszczy – ATR wydział rolny.
Ukończony ATR wydział rolny w 1996 roku i Studia podyplomowe pedagogiczne. W tym też roku rozpocząłem pracę w ODR Zarzeczewo jako spec ds. warzywnictwa. Prowadziłem razem z ojcem gospodarstwo warzywnicze, gdzie testowałem nowe odmiany warzyw i nowe środki do produkcji ogrodniczej. Od 2005 roku W KPODR Minikowo
W 2005 roku ukończone studia podyplomowe Integrowanej Produkcji.
Od 2005 roku zacząłem pisać artykuły do prasy fachowej ogólnopolskiej. W ramach pracy prowadzę szkolenia dla producentów z byłego woj. Włocławskiego, a także z całego kraju piszę broszury i artykuły do Gazety Wieś Kujawsko-Pomorska wydawanej przez KPODR Minikowo, a także comiesięczne teksty do WiOM. W czasie okresu wegetacji na stronie KPODR i Grunt to Warzywa zamieszczane są aktualne filmy z zaleceniami uprawowymi.
Czy nowalijki potrzebują ochrony ? | |||
środa, 12 stycznia 2022 | |||
Od początku związana z ochroną roślin ogrodniczych. Swoją karierę zawodową zaczynała w Instytucie Sadownictwa i Kwiaciarstwa im. Szczepana Pieniążka w Skierniewicach, w Zakładzie Ochrony Roślin Ozdobnych. W powstałym później Instytucie Ogrodnictwa uzyskała tytuł doktora w dziedzinie nauk rolniczych, a w Zakładzie Ochrony Roślin Warzywnych i Ozdobnych piastowała funkcję Kierownika Pracowni Nematologii. Autor wielu publikacji i uznany specjalista w zakresie badań nad nicieniami pasożytami roślin. Zajmuje się problematyką chorób roślin związanych z żerowaniem nicieni. Wykorzystuje 20-letnie doświadczenie pracownika naukowego na potrzeby praktyki. Od 2018 roku prowadzi firmę NEFscience, gdzie realizowane są prace diagnostyczne i badawcze z pogranicza nematologii, entomologii oraz fitopatologii.
Skąd się biorą choroby odglebowe truskawek i jak im zapobiegać | |||
środa, 12 stycznia 2022 | |||
Urodził się w 1965 roku we Włoszech. Od 25 lat zajmuje się nawożeniem roślin. Współpracuj z kilkoma ważnymi producentami nawozów na świecie. Współpracuję m.in. z włoską firmą Grena, producentem biostymulatorów i nawozów organicznymi oraz firmą z Haifa Chemicals we Włoszech. Od dziesięciu lat pracuje również jako doradca ds. rolnictwa w firmie doradczej Herbaria we Włoszech.
Odżywianie truskawek ograniczające stres w nowych technologiach uprawy | |||
środa, 12 stycznia 2022 | |||
Produkt Manager w Timac Agro Polska. Zajmuje się promowaniem rozwiązań innowacyjnych we wszystkich uprawach. Wspiera sprzedaż oraz jest wsparciem technicznym pracowników terenowych. Współorganizator szkoleń wewnętrznych i zewnętrznych. Koordynator doświadczeń polowych na podległym terenie.
Od rozsady po plon – uprawa nowalijek kapustnych | |||
środa, 12 stycznia 2022 | |||
Nowalijki inaczej – zrównoważona produkcja warzyw w tunelach nieogrzewanych | |||
środa, 12 stycznia 2022 | |||
Z zawodu; Technik Ogrodnik. W firmie Agrosimex od 2,5 roku na stanowisku doradca sadowniczy. Posiada wieloletnie doświadczenie w ogrodnictwie, specjalista w dziedzinie ochrony i nawożenia upraw roślin jagodowych, przede wszystkim truskawek i borówek. Prowadzi własne gospodarstwo sadownicze.
Rola wapnia i krzemu w budowaniu trwałości owoców truskawki | |||
środa, 12 stycznia 2022 | |||
DNA – rewolucja w budowaniu jakości i nie tylko | |||
czwartek, 13 stycznia 2022 | |||
Nowe zagrożenia ze strony patogenów na plantacjach truskawek i metody ich identyfikacji | |||
środa, 12 stycznia 2022 | |||
Praktyk, doradca, doświadczalnik, koordynator badań rejestracyjnych środków ochrony roślin.
Absolwent Ogrodnictwa na Akademii Rolniczej w Lublinie. Swoją karierę zawodową zaczynał w Sadowniczym Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Ogrodnictwa w Brzeznej. Od kilkunastu lat członek i doradca w Stowarzyszeniu Integrowanej Produkcji Owoców „PODKARPACIE” z siedzibą w Brzeznej. Obecnie Prezes Zarządu stowarzyszenia. Pracuje w Bayer Sp. z o.o. w strukturze Crop Science w dziale Field Solutions. Aktualne stanowisko: Agronomic Solution Manager – Horticulture and Potato.
Tarcznik niszczyciel coraz częstszy na terenie całego kraju – są skuteczne metody zwalczania tego szkodnika! | |||
czwartek, 13 stycznia 2022 | |||
Jest menedżerem produktu w firmie Pop Vriend Seeds. Jego kariera obejmuje 30 lat w globalnej branży nasiennej, pracując w uprawach takich jak: kukurydza cukrowa, groszek, fasola, cebula, marchew i burak czerwony w obszarach produkcji, łańcucha dostaw, a także marketingu. Piet dołączył do Pop Vrienda w 2008 roku jako kierownik ds. produkcji nasion, a obecnie pracuje na całym świecie jako kierownik produktu ds. fasoli, marchwi i czerwonych buraków.
Produkcja nasion fasoli | |||
środa, 12 stycznia 2022 | |||
Ukończyłem studia na Wydziale Rolniczym Akademii Rolniczej we Wrocławiu w 1985 r.
Po odbyciu służby wojskowej (jestem oficerem rezerwy Wojska Polskiego) w 1987 r. rozpocząłem pracę na uczelni w Katedrze Ogrodnictwa. W latach 1988-1997 kierowałem Sadowniczą Stacją Dydaktyczno-Badawczą AR Wrocław zlokalizowaną w Samotworze pod Wrocławiem.
Później związałem się z przetwórstwem rolno-spożywczym, pracując kolejno w kilku zakładach: ZPOW Pietrzykowice k. Wrocławia, ZPOW Milejów k. Lublina, OK - Owocowe Koncentraty w Przeworsku.
Od 2011 r. jestem związany z firmą Bioconcept Gardenia Sp. z o.o. oraz Grupą Producentów BIO-FOOD Roztocze, firmami specjalizującymi się w przetwórstwie owoców i warzyw ekologicznych. Jestem zatrudniony na stanowisku kierownika działu surowcowego i zarazem doradcy technologicznego wspierającego rolników ekologicznych zrzeszonych w GP BIO-FOOD Roztocze oraz związanych umowami kontraktacyjnymi z firmą Bioconcept Gardenia SP. z o.o.
Od 2016 r. współpracuję z Instytutem Agrofizyki w Lublinie, a konkretnie z Panią Profesor Magdaleną Frąc.
Prowadzę wspólnie z żoną także niewielkie własne gospodarstwo ogrodnicze na Podkarpaciu specjalizujące się w produkcji owoców truskawek i malin. Testujemy również w naszym gospodarstwie dla GP BIO-FOOD Roztocze nowe odmiany i klony truskawek i malin.
Zastosowanie rozwiązań biologicznych w ekologicznej i integrowanej produkcji | |||
środa, 12 stycznia 2022 | |||
Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, doświadczony specjalista z zakresu ochrony upraw, a szczególnie ziemniaków i warzyw. Swoje doświadczenie zawodowe zdobywała m.in. na wieloletnim prowadzeniu badań poletkowych nad skutecznością i selektywnością środków ochrony roślin a także prowadząc doradztwo w zakresie układania programów ochrony roślin.
Jak chronić zrównoważone uprawy warzyw? | |||
czwartek, 13 stycznia 2022 | |||
Doktor hab. nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia. Absolwent Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Od 2001 roku adiunkt w Instytucie Nauk o Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie w Zakładzie Technologii Owoców, Warzyw i Zbóż. Członek Polskiego Towarzystwa Technologów. Jego działalność naukowo-badawcza związana jest z takimi obszarami jak: stabilizacja związków bioaktywnych i barwy przetworów owocowych i warzywnych; żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego; flawonoidy jako naturalna ochrona roślin; wpływ procesu technologicznego i przechowywania na jakość przetworów. Jego dorobek obejmuje prace z zakresu oceny i optymalizacji procesów technologicznych otrzymywania soków, koncentratów soków, nektarów, napojów, win, dżemów, konfitur i produktów kiszonych oraz oceny przydatności nowych gatunków i odmian surowców do przetwórstwa.
Produkty wieloskładnikowe jako szansa zaistnienia na rynku. | |||
czwartek, 13 stycznia 2022 | |||
Panel dyskusyjny: Aktualne wyzwania w sezonie 2022. Opłacalność produkcji ekologicznej i zrównoważonej. | |||
czwartek, 13 stycznia 2022 | |||
Integrowana ochrona to nie tylko programy zabiegów! Co jeszcze brać pod uwagę, aby była skuteczna? | |||
czwartek, 13 stycznia 2022 | |||
Z wykształcenia technolog żywności - specjalność inżynieria i aparatura przemysłu spożywczego, specjalność naukowa technologia przetwórstwa owoców i warzyw, a w szczególności innowacyjne techniki suszenia. Inne zainteresowania naukowe to działania na rzecz zwiększenia konsumpcji produktów roślinnych bogatych w naturalne składniki sprzyjające zdrowiu człowieka, badanie preferencji konsumenckich dla produktów o charakterze żywności funkcjonalnej i dietetycznej, ocena jakości surowców i przetworzonych produktów ogrodniczych, ocena sensoryczna owoców i warzyw oraz ich przetworów. Od 2019 członek Rady Fundacji Żywności Funkcjonalnej.
Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych (CPPO) - innowacyjne przetwórstwo | |||
czwartek, 13 stycznia 2022 | |||
Panel dyskusyjny: Ekologia czy ekologizacja? Strategia Zielony Ład, pomoże czy zaszkodzi w zielonych zmianach w ogrodnictwie? | |||
czwartek, 13 stycznia 2022 | |||
Współzałożyciel i prezes Stowarzyszenia AGROEKOTON, działającego na rzecz zrównoważonego rozwoju, innowacji w rolnictwie i produkcji żywności.
Absolwent Akademii Rolniczej w Lublinie, na kierunkach Ochrony Środowiska oraz Zarządzania i Marketingu w Agrobiznesie. Obronił pracę doktorską na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie z zakresu zrównoważonej ochrony roślin. Menedżer z 25-letnim doświadczeniem pracy w międzynarodowych koncernach z branży ochrony roślin. Zajmował się m.in. budowaniem strategii marketingowych i koordynacją projektów, kierując zespołami specjalistów na terenie 29 krajów Europy Centralnej i Wschodniej. Inicjator i lider międzynarodowych projektów badawczo- rozwojowych, dotyczących zrównoważonej produkcji ogrodniczej. Autor i współautor publikacji naukowych, propagator innowacji i działań na rzecz zrównoważonego rolnictwa i ochrony środowiska. Honorowy członek Krajowego Stowarzyszenia Przetwórców Owoców i Warzyw.
Sesja I: Aktualne wyzwania w sezonie 2022. Opłacalność produkcji ekologicznej i zrównoważonej | |||
czwartek, 13 stycznia 2022 | |||
Zielony Ład, rewolucja czy ewolucja w ogrodnictwie? | |||
czwartek, 13 stycznia 2022 | |||
Możliwe strategie w ochronie truskawek przed chorobami | |||
środa, 12 stycznia 2022 | |||
Adiunkt, pracownik naukowo-dydaktyczny Instytutu Nauk o Żywności SGGW w Warszawie. Prowadzi badania w zakresie zmian w składzie związków biologicznie aktywnych podczas procesu produkcji żywności z różnych segmentów. Zainteresowania badawcze obejmują również ocenę jakości ziarna kakaowego i czekolad oraz produktów owocowo-warzywnych, głównie soków. Jest autorem publikacji opisujących rezultaty wzbogacania często spożywanych produktów spożywczych w wartości odżywcze takie jak błonnik czy białko. Brał udział w zadaniach badawczych dotyczących badań wpływu nietermicznych metod obróbki na jakość produktów spożywczych oraz wytworzenia i oceny innowacyjnej żywności dedykowanej dla osób o specjalnych potrzebach żywieniowych.
Możliwości wykorzystania odpadów z produkcji roślinnej w przemyśle spożywczy | |||
czwartek, 13 stycznia 2022 | |||
Z branżą sadowniczą związana zawodowo od ukończenia studiów oraz rodzinnie.
Profesjonalnym doradztwem w zakresie sadownictwa i upraw jagodowych zajmuje się od kilkunastu lat.
Autorka i współautorka artykułów popularnonaukowych i naukowych.
Innowacje w nawożeniu w trosce o plony, glebę i przyszłe pokolenia. | |||
czwartek, 13 stycznia 2022 | |||
Absolwentka Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu SGGW w Warszawie, a także studiów podyplomowych z redakcji językowej tekstu na Uniwersytecie Warszawskim i Public Relations na SGH w Warszawie. Doktor nauk rolniczych w zakresie ekologii, ochrony środowiska i entomologii. Od 12 lat związana z firmą Plantpress, wydawcą czasopism o tematyce ogrodniczej. Redaktor naczelna periodyku „Truskawka, Malina, Jagody”, edytor biuletynów i książek branżowych, autorka publikacji naukowych i popularno-naukowych wydawanych w kraju i zagranicą, prelegent licznych konferencji branżowych. Najczęściej podejmuje tematy dotyczące ekonomii produkcji ogrodniczej, ochrony roślin i przygotowania produktów ogrodniczych do sprzedaży. Obecnie także specjalista ds. promocji i komunikacji w Instytucie Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach.
Rozwiązania do zwalczania chorób grzybowych w ekologicznej i zrównoważonej produkcji owoców. | |||
czwartek, 13 stycznia 2022 | |||
Panel dyskusyjny: Aktualne wyzwania w sezonie 2022. Opłacalność produkcji ekologicznej i zrównoważonej. | |||
czwartek, 13 stycznia 2022 | |||
Wychował się w największym sadzie Europy, czyli w Grójecko-Wareckim zagłębiu sadowniczym, gdzie od zawsze uprawiana jest również truskawka. Absolwent Ogrodnictwa na Warszawskim SGGW. Swoją ogrodniczą pasję rozwija prowadząc własne gospodarstwo, a od lat zajmuje się doradztwem i pomocą w uprawie i prowadzeniu plantacji roślin jagodowych. Hobbystycznie zajmuje się również pszczelarstwem. W firmie UPL pełni rolę specjalisty do spraw upraw jagodowych i dąży do tego by rozwiązania prezentowane przez firmę były zawsze trafione w jagodowe potrzeby.
Coraz mniej substancji w nowoczesnej uprawie truskawek | |||
środa, 12 stycznia 2022 | |||
Panel dyskusyjny: Ekologia czy ekologizacja? Strategia Zielony Ład, pomoże czy zaszkodzi w zielonych zmianach w ogrodnictwie? | |||
czwartek, 13 stycznia 2022 | |||
Jest absolwentem Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie (kierunek-Sadownictwo).
Był kierownikiem sadu w Agrosad ( SZD w Lipowej), następnie w szkółce drzew owocowych na terenie Lubelszczyzny, prezesem Grójeckiego Centrum Sadowniczego w Nowej Wsi.
Od 10 lat jest doradcą sadowniczym działającym pod skrzydłami firmy Green Eco Poland, zajmuje się przede wszystkim poprawą jakości owoców w sadach i na plantacjach jagodowych, ich odżywianiem ze szczególnym uwzględnieniem biostymulatorów.
Autor wielu publikacji stale współpracujący z miesięcznikiem Sad Nowoczesny.
Współtworzący/współprowadzący cykl "Sady i Polemiki" na kanale Green Eco Poland, oraz komunikatów i filmów sadowniczych na portalu e-sadownictwo.
Można inaczej! Czyli jak, gdzie i kiedy sprzedawać jabłka, aby w pełni wykorzystać potencjał naszych sadów? | |||
czwartek, 13 stycznia 2022 | |||
Organizacja przydomowej przetwórni owocowo-warzywnej. | |||
czwartek, 13 stycznia 2022 | |||
W Agrosimex od 1997 roku. Ekspert w dziedzinie sadownictwa i marketingu sadowniczego. Organizator konferencji, spotkań i szkoleń. Koordynator Zespołu Doradców i marketingu sadowniczego. Wieloletnie doświadczenie w zakresie ochrony i nawożenia upraw sadowniczych.
Panel dyskusyjny | |||
czwartek, 13 stycznia 2022 | |||
W 2004 r. obroniła pracę doktorska na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ, gdzie od 2005 r. pracuje jako adiunkt w Instytucie Technologii i Analizy Żywności. Zainteresowania badawcze obejmują charakterystykę składu i ocenę prozdrowotnych właściwości związków polifenolowych zawartych w owocach oraz ubocznych produktach przetwórstwa owocowo-warzywnego; również otrzymywanie ekstraktów bogatych w polifenole, ocenę ich właściwości przeciwdrobnoustrojowych oraz oddziaływania na organizmy zwierzęce. Zakres badań obejmuje także analizę jakościową i ilościową metabolitów powstających w układzie pokarmowym.
Róża owocowa jako surowiec dla przetwórstwa | |||
czwartek, 13 stycznia 2022 | |||
Absolwent UP w Lublinie, wydz. Ogrodniczy. Pasjonat ogrodnik, od wielu lat związany z branżą ogrodniczą. Właściciel firmy Agro Spec, zajmującej się doradztwem w zakresie prowadzenia upraw ogrodniczych (warzywa, owoce). Współpracuje z firmami z branży Agro, prowadzi szkolenia z uprawy warzyw (nawożenie, ochrona, zalecenia). W sezonie organizuje warsztaty polowe, oraz wspólne wizyty w gospodarstwach.
Nowalijki inaczej – zrównoważona produkcja warzyw w tunelach nieogrzewanych | |||
środa, 12 stycznia 2022 | |||
Jak utrzymać jakość owoców w handlu? | |||
czwartek, 13 stycznia 2022 | |||
Dr inż. Katarzyna Piasecka-Jóźwiak kieruje Zakładem Technologii Fermentacji w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. Prof. Wacława Dąbrowskiego Państwowym Instytucie Badawczym (BPRS – PIB). Prowadzi badania w zakresie funkcjonalnych preparatów mikrobiologicznych stosowanych jako kultury starterowe do żywności i pasz. Posiada doświadczenie jako lider i współautor kilkunastu grantów naukowych (w tym dotyczących produktów rolnictwa ekologicznego), finansowanych ze środków krajowych (NCBiR, MNiSW, MRiRW, NOT), a także prac badawczych realizowanych z funduszy regionalnych UE dla przedsiębiorców. Jest autorką wielu publikacji i patentów dotyczących zastosowania bakterii fermentacji mlekowej i drożdży w mikrobiologicznych metodach biokonserwacji. Obecnie jest zaangażowana w realizację projektu Neo Giant finansowanego z funduszy EU H2020.
Nowoczesne ujęcie tradycyjnej technologii - kiszenie z zastosowaniem kultur starterowych. | |||
czwartek, 13 stycznia 2022 | |||
Biologiczna i biotechniczna ochrona roślin przed szkodnikami w uprawach ekologicznych i zrównoważonych. | |||
czwartek, 13 stycznia 2022 | |||
Absolwent Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu SGGW w Warszawie. Redaktor i dziennikarz, od 2005 roku związany z prasą ogrodniczą. Od 2011 r. współwłaściciel firmy Hortus Media Sp. z o.o., wydawcy portali jagodnik.pl i warzywapolowe.pl oraz współwydawcy dwumiesięcznika „Jagodnik”. Specjalizuje się w tematyce roślin jagodowych, ze szczególnym zaangażowaniem w zagadnienia związane z uprawą borówki wysokiej i jagody kamczackiej.
Opłacalne systemy uprawy truskawek w tunelach na przyśpieszony zbiór | |||
środa, 12 stycznia 2022 | |||
Panel dyskusyjny: Ekologia czy ekologizacja? Strategia Zielony Ład, pomoże czy zaszkodzi w zielonych zmianach w ogrodnictwie? | |||
czwartek, 13 stycznia 2022 | |||
Współzałożyciel i członek zarządu Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego ASAP, autor i współautor oraz redaktor główny Poradnika Rolnictwa Zrównoważonego ASAP, współautor i redaktor główny praktycznych szkoleń on-line z Rolnictwa Zrównoważonego.
Absolwent Akademii Rolniczej we Wrocławiu, kierunku Zootechnika, z wieloletnim, managerskim stażem rolniczym na terenie Dolnego Śląska. Obronił pracę doktorską na Akademii Rolniczej we Wrocławiu. Posiada 27-letni staż w firmach fitofarmaceutycznych, gdzie zajmował się zarządzaniem biznesem, rozwojem nowych produktów i technologii, a także ich bezpieczeństwem dla środowiska, w skali Europy Wschodniej oraz świata.
Współzałożyciel Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin, współzałożyciel i członek zarządu Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego ASAP.
Obecnie: niezależny ekspert rolniczy, Ekspert Zespołu Naukowego CSO Microbe Plus Sp. z.o.o oraz Członek Zarządu Hugo Green Solutions Sp. z o.o., zaangażowany w szereg projektów prowadzących do ochrony, zrównoważenia i regeneracji zasobów środowiska wykorzystywanych przez rolnictwo.
Po co nam regeneracja gleby w ogrodnictwie? | |||
czwartek, 13 stycznia 2022 | |||
Regionalny Dyrektor Sprzedaży z regionu południowej wielkopolski w Timac Agro Polska.
Entuzjasta, analityk w tematyce upraw roślin. Angażujący się w doświadczenia, miłośnik innowacyjnych rozwiązań.
W Timac Agro aktywnie doradza klientom w zakresie upraw zwykłych i specjalistycznych od ponad 2 lat.
Od rozsady po plon – uprawa nowalijek kapustnych | |||
środa, 12 stycznia 2022 | |||
Gnilne choroby przechowalnicze oraz skuteczne metody ich zwalczania | |||
czwartek, 13 stycznia 2022 | |||
Panel dyskusyjny | |||
czwartek, 13 stycznia 2022 | |||
Sesja II: Ekologia czy ekologizacja? Strategia Zielony Ład, pomoże czy zaszkodzi w zielonych zmianach w ogrodnictwie? | |||
czwartek, 13 stycznia 2022 | |||
Panel dyskusyjny: Aktualne wyzwania w sezonie 2022. Opłacalność produkcji ekologicznej i zrównoważonej. | |||
czwartek, 13 stycznia 2022 | |||
Doświadczony Menadżer od lat pracujący w branży ogrodniczej. Absolwent Wydziału Ogrodniczego SGGW na specjalizacji sadownictwo. Wielokrotny prelegent na spotkaniach branżowych, szkoleniach dla sadowników, webinarach. W swojej pracy odpowiada za wprowadzanie na polski rynek produktów ogrodniczych oraz ich rozwój, z mocnym nastawieniem na rozwiązania integrowane, biologiczne, biostymulatory jak również narzędzia cyfrowe.
Poprawa jakości plonu owoców w zrównoważony sposób | |||
czwartek, 13 stycznia 2022 | |||
Właściciel firmy Grow Concept. Absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Od wielu lat związany z branżą ogrodniczą, specjalizuje się w bezglebowej uprawie warzyw pod osłonami. Doświadczenie zawodowe zdobywał pracując w m.in. w firmie Tanake NTS oferującej rozwiązania z zakresu nawadniania i techniki szklarniowej. Przez ponad 8 lat był przedstawicielem terenowym i doradcą w firmie De Ruiter Polska. Po założeniu firmy Grow Concept w 2007 wdraża na polski rynek technologię uprawy w podłożu kokosowym oraz doradza w prowadzeniu upraw bezglebowych. W ostatnich latach zajmuje się controllingiem doradczym w uprawach szklarniowych w Grupie Mularski.
Prywatnie – miłośnik browarnictwa domowego i współzałożyciel browaru kraftowego The Garage Monks.
Fasola szparagowa na bardzo wczesny zbiór – nowalijka uprawiana w podłożu kokosowym, technologia uprawy | |||
środa, 12 stycznia 2022 | |||
Panel dyskusyjny: Aktualne wyzwania w sezonie 2022. Opłacalność produkcji ekologicznej i zrównoważonej. | |||
czwartek, 13 stycznia 2022 | |||
Absolwent Ochrony Środowiska Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Posiada 10 letnie doświadczenie z prowadzenia doświadczeń nt. Ochrony Roślin w największej prywatnej jednostce badawczej w Holandii – VERTIFY.
Przez 2 lata Doradca dla Ambasady Królestwa Niderlandów w zakresie rozwoju agro-logistyki w Polsce oraz współpracy Polskich i Holenderskich firm oraz instytucji związanych z branżą ogrodniczą.
Od 4 lat związany z firmą Koppert Polska, gdzie specjalizuje się w zakresie ochrony roślin w uprawach pod osłonami na terenie całej Polski.
Nowe możliwości ochrony roślin, spełniające założenia Zielonego Ładu. | |||
środa, 12 stycznia 2022 | |||
Obroniła pracę doktorską na wydziale Rolnictwa i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego.
Dyrektor ds. produkcji ekologicznej w Farmie Świętokrzyskiej sp. z o.o.
Od 1991 roku zajmuję się rolnictwem ekologicznym, w zakresie doradztwa technologicznego lub pracy w jednostce certyfikującej.
Autorka książek i publikacji:
Książka „ABC ogrodnictwa ekologicznego” wydana w 1994 roku i tłumaczona na język litewski
Książka „Ochrona roślin w gospodarstwie ekologicznym” wydana 1998 roku.
Komentarze do Kalendarza biodynamicznego wydanego przez„Działkowiec” w latach 1994 – 1996
Współautor „Poradnika rolnictwa ekologicznego” wydanego w 2010 roku.
Artykuły w kwartalniku „Zdrowa Żywność”
Artykuły w miesięczniku „Warzywa”
Absolwent Akademii Rolniczej w Krakowie wydział Ogrodniczy magister inżynier nauk ogrodniczych . Posiada ponad 20-sto letnie doświadczenie w uprawie fasoli . Obecnie specjalista od nawożenia w Firmie Vitaflora .
Nawożenie i sterowanie fasolą szparagową w uprawie przemysłowej z zastosowaniem mieszanek nawozowych mikroelementowych | |||
środa, 12 stycznia 2022 | |||
Absolwentka Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu warszawskiej SGGW w zakresie ochrony roślin. Od ponad 10 lat zawodowo związana z systemami zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywności jako konsultant oraz audytor. Obecnie pracuje jako Sustainability Manager w firmie Döhlersp. z o.o.
i zajmuje się propagowaniem i wdrażaniem zasad rolnictwa zrównoważonego w całym łańcuchu dostaw.
Zrównoważony rozwój, dodatkowa papierologia czy przyszłość ogrodnictwa? | |||
czwartek, 13 stycznia 2022 | |||
Plants i A.G.Young, oraz 15 lat jako kierownik plantacji owoców jagodowych w Szkocji. Jest zwolennikiem integrowanej produkcji owoców jagodowych. Prywatnie pasjonat ciągników marki Ursus.
Wyższy poziom przechowywania w kontrolowanej atmosferze. | |||
czwartek, 13 stycznia 2022 | |||
Rejestracje zapraw nasiennych, ograniczenia i wskazówki na rok 2022 | |||
środa, 12 stycznia 2022 | |||
Posiada 23 lata doświadczenie w branży nasiennej. Rozpoczął jako kierownik sprzedaży i specjalista od produktu w byłej Jugosławii w firmie Seminis .Był odpowiedzialny za sprzedaż na Bałkanach w Polsce i krajach Beneluksu. Obecnie pracuje dla Pop Vriend Seeds jako kierownik sprzedaży i menadżer od fasoli w regionie Beneluks , Dania i Polska.
Rozwój i trendy na światowym rynku fasoli | |||
środa, 12 stycznia 2022 | |||
Panel dyskusyjny: Aktualne wyzwania w sezonie 2022. Opłacalność produkcji ekologicznej i zrównoważonej. | |||
czwartek, 13 stycznia 2022 | |||
Nowa jakość w biostymulacji i odżywianiu truskawki | |||
środa, 12 stycznia 2022 | |||
Nowoczesne technologie analizy materiału roślinnego na obecność patogenów | |||
środa, 12 stycznia 2022 | |||
Entuzjastyczny specjalista upraw warzyw gruntowych.
Pochodzę z najdalszych krańców Polski Południowo-Wschodniej, gdzie urodziłam się w kapuście, a kalafiory i brokuły uprawiam od lat. Rumieńców mojemu doświadczeniu dodaje papryka gruntowa. Dzięki pracy u największego profesjonalnego producenta rozsad warzyw KRASOŃ mogę spiąć wiedzę o rozsadzie z doświadczeniem z własnego gospodarstwa generując unikalną informację dla producentów warzyw.
Od rozsady po plon – uprawa nowalijek kapustnych | |||
środa, 12 stycznia 2022 | |||
Kiszone warzywa - produkty o unikalnych właściwościach sensorycznych i dietetycznych. | |||
czwartek, 13 stycznia 2022 | |||
Absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Ogrodnictwo oraz studium podyplomowego w Krajowej Szkole Administracji Publicznej.
Od początku kariery zawodowej zajmuje się zagadnieniami związanymi z sektorem ogrodniczym. Wiele lat pracowała w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, kierując Wydziałem Produktów Ogrodniczych, Spółdzielczości i Grup Producentów Rolnych. Następnie współtworzyła pierwsze Zrzeszenie Organizacji Producentów Owoców i Warzyw w Polsce. Od 2017 roku związana z sektorem bankowym. Współautorka raportów i opracowań w zakresie sektora ogrodniczego oraz funkcjonowania Wspólnej Polityki Rolnej w zakresie rynku owoców i warzyw w Polsce.
Specjalista w dziedzinie uprawy warzyw oraz owoców miękkich. Od lat doradza klientom w powiatach kaliskim, pleszewskim, bolesławieckim oraz oleśnickim. Swoją wiedzę czerpie z doświadczeń i wieloletniej pracy w terenie. Organizator wielu spotkań z klientami, przy których dzieli się swoim doświadczeniem w zakresie rozsady roślin kapustnych i nowalijek. Aktywny pracownik terenowy w Timac Agro Polska
„IPM works: integrowana ochrona – to działa!”. Jak w praktyce sprawdza się integrowana ochrona w europejskich gospodarstwach sadowniczych? | |||
czwartek, 13 stycznia 2022 | |||