Innowacje i trendy w uprawie truskawek
Tegoroczną Konferencję Truskawkową zdominują tematy z zakresu uprawy truskawek w gruncie i pod osłonami. Mają one pokazać trendy dotyczące takiej produkcji oraz rozwiązania pozwalające na niej zarabiać. Przedstawione będą m.in. informacje dotyczące uprawy truskawek na zagonach. W formie prezentacji zostaną przekazane wnioski, jakie płyną z projektu Truskawkowe Inspiracje, a dotyczące testowanych w nim odmian oraz technologii ich uprawy, przy uwzględnieniu rodzajów sadzonek. Temat ten omówi Mariusz Podymniak z czasopisma „Jagodnik”. Kontynuacją tej prezentacji będą zagadnienia związane z planowaniem oraz prawidłowym prowadzeniem nawożenia truskawek uprawianych na zagonach. Magdalena Cieślak-Włodarczyk z firmy Yara Poland, zajmująca się równocześnie w swoim gospodarstwie produkcją truskawek, ocenia, że nowe zarówno odmiany, jak i technologie ich uprawy nie tylko w tunelach, ale również w gruncie, powodują konieczność różnicowania programów nawożenia.
Szczegółowy program Konferencji Truskawkowej dostępny będzie wkrótce na https://tsw.pl/a/agenda
Szczegółowy program Konferencji Truskawkowej dostępny będzie wkrótce na https://tsw.pl/a/agenda

Strefa Biznesu TSW – przestrzeń, w której rozmowy nabierają mocy
Strefa Biznesu TSW – przestrzeń, w której rozmowy nabierają mocy
Podczas nadchodzącej edycji TSW ponownie uruchamiamy Strefę Biznesu – wyjątkowe miejsce stworzone z myślą o profesjonalistach, którzy chcą prowadzić rozmowy handlowe w sprzyjających warunkach oraz budować wartościowe relacje branżowe.
Zobacz więcej
Wywiad z Anną Wize o programie konferencji „Pod osłonami. Uprawy w szklarniach, tunelach i w pomieszczeniach – największe obecne zagrożenia w ochronie roślin, przyszłość ochrony – ‘bez pozostałości’”.
Wywiad z Anną Wize o programie konferencji „Pod osłonami. Uprawy w szklarniach, tunelach i w pomieszczeniach – największe obecne zagrożenia w ochronie roślin, przyszłość ochrony – ‘bez pozostałości’”.
Konferencja odbędzie się 24 stycznia 2026 r., drugiego dnia 16. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa w Kielcach.
Zobacz więcej
Polskie winiarstwo dojrzewa. Potrzebujemy wiedzy, współpracy i odwagi
Polskie winiarstwo dojrzewa. Potrzebujemy wiedzy, współpracy i odwagi
Rozmowa z prof. Magdaleną Kapłan z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, moderatorką i opiekunką merytoryczną podczas Targów Sadownictwa i Warzywnictwa TSW 2026
Zobacz więcej